fbpx

Deep Plane Facelift – Kirurški dvig obraza in vratu

Deep-plane---Facelift

Estetska kirurgija je v zadnjih letih doživela izjemen napredek, predvsem s številnimi inovacijami, ki omogočajo  bolj naravne in dolgotrajnejše rezultate posegov. Ena izmed najnovejših tehnik na področju kirurgije obraza je “deep plane” kirurški dvig obraza in vratu. Ta poseg predstavlja revolucionaren korak naprej v pomlajevanju obraza in vratu, saj pri njem kirurg obravnava globje plasti obraznih tkiv ter na ta način ustvari mladosten in osvežen izgled na karseda naraven način.  

Kaj je “Deep plane” kirurški dvig obraza in vratu?

Gre za kirurški poseg pomlajevanja obraza in vratu s pomočjo posebne tehnike, ki omogoča kirurgu dostop do globljih plasti obraznih mišic in drugih tkiv. “Deep plane” je izraz za opis anatomske ravnine, ki se nahaja globje od kože in podkožnega maščevja na obrazu in vratu. Gre za predel med mišično ovojnico imenovano SMAS in globlje ležečo plastjo mišic, odgovornih za obrazno mimiko. Pri “deep plane” kirurškem dvigu obraza in vratu se osredotočimo na sprostitev globokih vezi med obraznimi mišicami in kožo ter ustrezen premik mišičnih in maščobnih plasti, brez pretiranega vlečenja in izreza kože. Na ta način lahko dobro ustvarimo še bolj naravne rezultate pomlajevanja obraza in vratu z daljšo obstojnostjo. “Deep plane” kirurška tehnika zmanjšuje tveganje za prekomerno napetost kože po posegu ter pripomore k manjšim in manj opaznim brazgotinam.  

“Deep plane” tehniko kirurškega dviga obraza in vratu izvaja zelo malo plastičnih kirurgov, saj je tehnično zahtevnejša od ostalih tehnik in zahteva več izkušenj. Kljub temu večina kirurgov verjame, da je “deep plane” tehnika naprednejša od do sedaj znanih metod kirurškega dviga in zagotavlja nadpovprečne rezultate, ki trajajo dlje. Dr. Medved je eden redkih kirurgov v Sloveniji, ki izvaja tehniko “deep plane” in ima z njo obsežne izkušnje. Na tem področju se je izobraževal pri svetovno znanih kirurgih.

Kaj so ključne prednosti “deep plane” tehnike v primerjavi z ostalimi tehnikami kirurškega dviga obraza in vratu? 

Ostale kirurške tehnike kirurškega dviga obraza in vratu se osredotočajo bodisi zgolj na dvig in izrez odvečne kože obraza in vratu bodisi na zategovanje globljega sloja pod kožo obraza, imenovanega SMAS. SMAS je mišična ovojnica oziroma muskuloaponevrotični kompleks, sestavljen iz močnega vlaknastega vezivnega tkiva. Nahaja se med zgoraj ležečim podkožnim maščevjem obraza  in na SMAS pritrjenimi spodaj ležečimi obraznimi mišicami, odgovornimi za obrazno mimiko. Obstaja več različnih tehnik SMAS kirurškega dviga obraza in vratu. Vsem je skupno, da se dvig napravi z nategom in fiksacijo SMAS sloja. Ob tem pa je še vedno predhodno potrebno razslojiti kožo obraza od SMAS sloja in globljih struktur, kar ima za posledico več napetosti na koži in brazgotinah. 

Nasprotno pa pri “deep plane” kirurškem dvigu namesto kože dvignemo SMAS kompleks od spodaj ležečih mišic in sprostimo tudi vezi, ki sidrajo SMAS in kožo v spodnjem delu obraza. Te vezi so med procesom staranja odgovorne za globoke gube in visečo kožo v spodnjem delu obraza. S sproščanjem teh globokih vezi omogočimo dvig SMAS plasti brez napetosti, v nasprotju s potegom, ki je značilen za ostale tehnike SMAS kirurškega dviga obraza in vratu. S tem dosežemo boljšo definicijo ličnic, spodnje čeljusti in vratu ter povrnemo polnost v srednji del obraza. Zaradi dviga SMAS kompleksa ni potreben niti obširen dvig kože, zaradi česar je napetost na koži in brazgotinah po posegu občutno zmanjšana.  

KLJUČNE PREDNOSTI “DEEP PLANE” TEHNIKE: 

  • Poglobljen dvig obraza in vratu: “Deep plane” tehnika omogoča globji dvig obraznih struktur brez pretiranega vleka in napetosti na koži.  
  • Večji vpliv na srednji del obraza: Z dvigom SMAS plasti se premaknejo tudi globoke maščobne blazinice kar povrne polnost srednjemu delu obraza in zmanjša nazolabialne gube. To pa pripomore k mladostnemu videzu obraza. 
  • Naraven in trajnejši rezultat: Sprostitev globokih vezi in dvig mišičnega sloja zagotavlja trajneše rezultate od ostalih kirurških tehnik dviga obraza in vratu. Z “deep plane” tehniko se izognemo tudi pretiranemu dvigu in nategu kože, s tem pa tudi zategnjenemu videzu obraza po posegu, zato je rezultat dviga bolj naraven.  

Pogosta vprašanja o deep plane facelitft

Pri kateri starosti se lahko odločim za kirurški dvig obraza in vratu?    

Večina strank, ki se odločijo za ta poseg je starih 50-60 let. Vendar pa se za kirurški dvig obraza in vratu lahko odločite že prej, od 40. leta dalje, ko postajajo starostne spremembe v spodnjem delu obraza vedno bolj izrazite. Na ta način lahko bolj učinkovito upočasnite staranje.  

Koliko let mlajši/a bom videti po “deep plane” kirurškem dvigu obraza in vratu?   

S pravilno izvedenim posegom lahko čas zavrtimo za 10-15 let nazaj. Obrazu namreč povrnemo mladostno strukturo in obliko ter zmanjšamo gube v spodnjem delu obraza in vratu. Za lažjo predstavo lahko to ponazorimo s primerom: npr. pričakovati je, da bo 65-letna pacientka po posegu videti kot v svojih zgodnjih 50. letih. Kljub opravljenem posegu pa procesa staranja ne zaustavimo, ampak upočasnimo. Tako je pričakovati, da bo ta ista pacientka pri svojih 75. letih izgledala še vedno 10-15 let mlajše, to je kot v svojih zgodnjih 60. letih.  

Kako trajen je rezultat “deep plane” kirurškega dviga obraza in vratu? 

Zaradi inovativne tehnike rezultati pravilno izvedenega “deep plane” kirurškega dviga načeloma trajajo dlje od preostalih kirurških tehnik. To pa ne pomeni, da smo z opravljenim posegom ustavili staranje. S kirurškim dvigom namreč obraz in vrat pomladimo za 10-15 let, procesa staranja pa ne zaustavimo temveč ga učinkovito upočasnimo. Po opravljenem posegu bodo sčasoma na obrazu in vratu ponovno vidne naravne starostne spremembe. Na proces in hitrost staranja vplivajo številni dejavniki, kot so genetska predispozicija, izpostavljenost UV žarkom, življenjski slog… Za vzdrževanje dolgoročnih rezultatov se zato priporoča zdrav življenjski slog in učinkovita nega kože, prilagojena posameznikovim potrebam. 

 Ali se “deep plane” kirurški dvig obraza lahko kombinira z drugimi kirurškimi posegi?  

“Deep plane” kirurški dvig vedno vključuje dvig obraza in vratu, saj sta te dve anatomski enoti močno povezani. Za dosego kar najboljšega estetskega rezultata pa strankam večkrat svetujemo tudi dodatne posege, ki obravnavajo starostne spremembe v zgornjem ali spodnjem delu obraza, kot so kirurški dvig obrvi, kirurška korekcija zgornjih in/ali spodnjih vek ter kirurški dvig zgornje ustnice.  

Kako dolgo traja poseg “deep plane” kirurškega dviga obraza in vratu?  

Izkušen kirurg bo ta zahtevni operativni poseg, ki zahteva izjemno natančnost, ponavadi opravil v 3 – 4 urah. V kolikor je potrebno hkrati opraviti še dodatne posege, kot so dvig obrvi ali korekcija vek pa se čas posega ustrezno podaljša in lahko traja tudi več kot 5 ur.  

Ali so mesta brazgotin pri “deep plane” kirurškem dvigu drugačna od ostalih tehnik dviga?   

Ne, brazgotine pri tej kirurški tehniki potekajo na istih mestih kot pri drugih tehnikah dviga, tj. v lasišču ter v naravni gubi pred in za uhljem. Zaradi zmanjšanja napetosti in vleka na koži pa so brazgotine še tanjše in manj opazne. Dr. Medved veliko časa posveti skrbnemu šivanju ran, da ustvari karseda nevidne brazgotine.  

Koliko traja okrevanje po “deep plane” kirurškem dvigu obraza in vratu? 

Okrevanje po takšnjem posegu traja približno 2 tedna. V tem času izgine večji del Modric in otekline. V primerjavi z ostalimi kirurškim tehnika dviga obraza in vratu je pri tej tehniki otekanje bistveno manjše, zato je tudi okrevanje in vrnitev k vsakdanjim delovnim aktivnostim lahko hitrejša. Pacienti navadno po posegu ne navajajo večjih bolečin.