Dvig obrvi (browlift)

Povešene ali nizko položene obrvi ter globoke gube na čelu botrujejo utrujenemu in žalostnemu videzu obraza, obenem pa ga tudi postarajo. Z dvigom obrvi bomo obrazu vrnili svežino in mladosten videz.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

1h

OKREVANJE

1 teden

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

 • Povešenje obrvi (ptoza) je največkrat posledica staranja. Takšni posamezniki navadno delujejo starejše od svoje starosti in bolj utrujeno.
 • Idealna oblika in položaj obrvi se med spoloma razlikujeta. Pri ženskah obrvi ležijo višje nad očmi kot pri moških in potekajo v nežnem loku, z najvišjim delom nad zunanjim robom očesne šarenice. Moške obrvi so položene nekoliko nižje in so po obliki bolj ravne.
 • Poseg je primeren v primeru nizko položenih, povešenih ali asimetričnih obrvi, prekomerne polnosti zgornjih vek in izrazito globokih vodoravnih gub na čelu.
 • Poznamo več različnih tehnik dviga obrvi (npr. direktni, temporalni…). Poleg operativnega zdravljenja lahko začasen dvig obrvi dosežemo tudi z botulin toksinom (t.i. kemični dvig obrvi).
 • S kirurškim dvigom obrvi spremenimo položaj in obliko povešenih obrvi ter izravnamo prečne gube na čelu. S posegom tudi zmanjšamo ali odpravimo prekomerno polnost zgornjih vek.
 • Kožni rez je skrit v lasišču ali nad zgornjim robom obrvi, odvisno od izbrane tehnike.
 • Rezultat posega je mladostnejši in bolj spočit videz obraza, ob ohranjeni čelni mimiki.
 • Za dosego najboljšega estetskega rezultata poseg večkrat kombiniramo s korekcijo zgornjih vek (zgornjo blefaroplastiko).
 • Za uspešno načrtovanje in izvedbo posega je ključen predoperativni posvet in pregled, kjer se bomo pogovorili o vaših željah in pričakovanjih ter nato skupaj izbrali najprimernejšo operativno tehniko.
 • Poseg opravimo v lokalni ali splošni anesteziji in traja približno 1 uro.
 • Okrevanje traja teden dni, vsakodnevne aktivnosti lahko izvajate že dan po posegu.
 • Bolečine po posegu so blage, zapleti so redki.
 • Zaradi prehodne otekline tkiv in nastanka modric po posegu svetujemo vsaj nekajdnevno bolniško odsotnost z dela.
 • 1-2 tedna po posegu odsvetujemo športne aktivnosti ter napenjanje in dviganje težjih bremen.

Čelo je eden prvih delov obraza, kjer učinki staranja pokažejo svojo moč. Gube, spuščene obrvi in polne zgornje veke nam na obraz vrišejo utrujenost in slabo voljo, nas postarajo in s tem zakrijejo naš pravi izraz. Vzrok tiči v ponavljajočem se krčenju mišic čela zaradi dvigovanja obrvi, ki so se z leti povesile, v staranju s spremembo kakovosti tkiv, težnosti, sončenju in posledični poškodbi kože. S spuščanjem obrvnega loka dobi obraz žalosten in zaskrbljen videz, čeprav se ne počutimo tako. Nizka lega obrvi je lahko tudi dedna in neodvisna od staranja, čeprav globoke gube na čelu, upadlo in nizko položeno linijo obrvi, ki zapira oko, povezujemo s starajočim se obrazom.

Univerzalne velikosti in oblike čela, ki bi ustrezala vsem moškim in ženskim obrazom, ni. Pri opisovanju lepega in lepote ne moremo mimo izraza spolni dimorfizem, ki pomeni, da tisto, kar velja za lepo na ženskem obrazu, ni hkrati privlačno tudi na moškem.

Že v srednjem veku je visoko čelo pri ženski veljalo za pojem lepote, aristokracije in inteligence. Visoko čelo v modernem času opisujemo takrat, ko je razdalja med obrvjo in lasno linijo večja od 5 cm pri ženski in večja od 6 cm pri moškem. Višina čela naj bi predstavljala tretjino višine obraza. Široko in navpično položeno čelo je pri moškem simbol možatosti, pri ženski pa je zaželeno nežnejše, v loku napeto čelo, brez poudarjenega kostnega grebena v predelu obrvi.

Na straneh čelo prehaja v senčni kotanji. Pri mladem in zdravem človeku sta kotanji polni, medtem ko prazni senčni kotanji dajeta videz staranja, bolezni ali hiranja. Koža lepega čela je napeta, brez statičnih ali dinamičnih gub ter zabarvanj. Lasna linija je primerno položena, prav tako so obrvi primerne višine in oblike.

Obrv ima nežen lok z najvišjo točko v področju zunanjega roba šarenice, robova obrvi sta v približno enaki višini, zunanji rob je lahko nekoliko višje. Notranji rob je najširši in se začne navpično nad notranjim kotičkom očesa in zunanjim robom nosnega krila. Obrv se na straneh postopoma oži in konča nekje na navidezni črti, ki povezuje zunanji rob nosnice z zunanjim kotičkom očesa. Poteka tik nad kostnim delom očesne odprtine.

Idealna oblika obrvnega loka se pri moških in ženskah razlikuje, pomembna pa je tudi oblika obraza. Pri moških je obrv debelejša in položena bolj vodoravno, medtem ko pri ženskah poteka v osrednjem delu rahlo poševno navzgor, se na dveh tretjinah dolžine lomi, nato pa poteka ponovno navzdol.

S kirurškim dvigom čela dosežemo večji premik obrvi, izravnamo globoke prečne črte na čelu in odpravimo moteč žalosten izraz.

Poudariti moramo, da je včasih polnost zgornjih vek posledica prenizko spuščenega čela in ne odvečne kože zgornjih vek. V tem primeru je tehnika odstranitve kože zgornjih vek (zgornja blefaroplastika) neustrezen poseg, saj ne odpravimo osnovnega vzroka težav, ki se skriva v popuščanju in visenju kože s čela.

Po kirurškem dvigu čela operirani predel pokrijemo z gazo in s povojem. Včasih vstavimo tudi dren, silikonske cevke, povezane z zbiralnikom, kamor izteka tekočina. Dren odstranimo ob prvi prevezi, in sicer dan po operaciji. Stranka si lahko umije lase že dan po operaciji – čistejše kot je lasišče, manj je možnosti za nastanek vnetja in okužbe. Po operaciji strankam priporočamo počitek z dvignjenim vzglavjem. Manj kot bo gibanja, prej se bodo rane zacelile. Teden ali dva odsvetujemo aerobno vadbo, dviganje in napenjanje. Vse aktivnosti, ki dvignejo krvni tlak, povečajo možnost nastanka zapletov v smislu krvavitve ali podplutbe. V času okrevanja posebna dieta ni potrebna, priporočamo pa uživanje lahke hrane in zadostne količine tekočin. Stranka naj se izogiba uživanju živil, ki povzročajo redčenje krvi in počasnejšo tvorbo krvnih strdkov (česen, ingver, peteršilj, zeleni čaj, aspirin …).

Po posegu je obseg otekline in modric zelo odvisen od posameznika. Prve tri dni po posegu so pogoste otekline in podplutbe celotnega področja okoli oči. Za omilitev priporočamo hlajenje z obkladki (izmenjaje 20 minut nameščen obkladek in nato 20 minut brez) ter dvignjeno vzglavje en do dva tedna tudi med spanjem. Zelo redko se zgodi, da oteklina in podpludbe vztrajajo nekaj tednov, preden izginejo.

Sponke ali šive večinoma odstranimo po enem tednu. Način brazgotinjenja je do neke mere podedovan, odvisen pa je tudi od kirurške tehnike. Pri kirurškem dvigu čela je brazgotina navadno skrita v lasišču, tanka in ni moteča.

Občasno lahko pride do prehodne zmanjšane občutljivosti na dotik v lasišču in čelu. Med vzpostavljenjem novih živčnih povezav lahko v predelu celjenja rane občutimo mravljinčenje, srbenje, zbadanje … V času zmanjšane občutljivosti stranke opozarjamo na še posebej previdno ravnanje z vročimi sušilniki za lase in z navijalkami, saj je možnost opeklin večja. Možen je tudi prehoden izpad las tik ob robu brazgotine. Občutljivost na dotik se navadno povrne v 6–12 mesecih. Bolečina po posegu je blaga do srednje močna, najpogosteje pa je izražena kot občutek napetosti, zategovanja, kot bi nosili trak za lase preveč na tesno.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE