Dvig prsi ali mastopeksija

Čvrste, jedre prsi so želja večine žensk. Fiziološke spremembe, ki jih prinesejo starost, obilno hujšanje, nosečnost in dojenje, ne prizanašajo niti telesu niti prsim, spremembam pa sta v enaki meri podvržena oba spola. Pojavi se povešenost mehkih tkiv in kože, tudi videz kolobarja in bradavic ni privlačen. Z dvigom prsi bomo vašim dojkam povrnili mladostno obliko, bradavicam in kolobarjem pa nov položaj. Rezultat posega boste videli in občutili takoj.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

2 uri, odhod domov po 12 urah

OKREVANJE

1 teden

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

  • S kirurškim posegom prsim povrnemo čvrsto obliko, ki so jo izgubile zaradi nosečnosti, težnosti, hujšanja ali staranja. S posegom dviga ne moremo bistveno vplivati na samo velikost prsi, medtem ko lahko raztegnjene kolobarje bradavic, ki so se povesili in raztegnili, zmanjšamo.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri dvigu prsi. Med posvetom se izčrpno pogovorimo o operativnem postopku, trajanju okrevanja, možnih zapletih, ki so zelo redki, brazgotinah …
  • Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja 1–3 ure.
  • Pacientka lahko po 8-12 urnem opazovanju odide domov.
  • Dvig prsi lahko kombiniramo s povečanjem prsi z vsadki, ki dodatno izpolni dekolte.
  • Po posegu se šivi raztopijo sami ali jih odstranimo po 2 tednih. 4–6 tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka in prilagoditev športnih aktivnosti. Že nekaj dni po posegu lahko skoraj brez omejitev opravljate običajna dnevna opravila.
  • Brazgotine v nekaj mesecih zbledijo in so skoraj nevidne. Končna oblika prsi se vzpostavi nekaj mesecev po posegu, ko se tkiva dokončno prilagodijo.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali je po dvigu prsi mogoče dojiti?

V večini primerov je dojenje mogoče, a tega ne moremo vedno zagotoviti. Kirurški poseg svetujemo po zaključenem rodnem obdobju, ker nosečnost in hormonske spremembe močno vplivajo na obliko prsi (tudi operiranih). Stranke se največkrat odločijo za poseg ravno zaradi posledic, ki so ostale po nosečnosti.

Ali je prsi možno dvigniti samo z vsadkom?

Po nosečnosti ali izrazitem hujšanju z vsadki prsim povrnemo izgubljeno polnost. Obenem prsi tudi nekoliko dvignemo ter izboljšamo položaj bradavic, v primeru bolj izražene povešenosti prsi pa samo z vsadkom na žalost ne moremo dovolj podpreti in privzdigniti položaja bradavice. Položaj bradavic bi bil tako prenizek – usmerjen navzdol, kar pa ni lastnost lepih, privlačnih prsi. V tem primeru hkrati izvedemo tudi dvig prsi.

Ali poseg lahko vpliva na občutljivost bradavic?

Občutek v bradavicah je neposredno po posegu in v prvih nekaj tednih nekoliko spremenjen, kar pa je večinoma zgolj prehodne narave.

Kako trajen je učinek posega?

Staranje tkiv, težnost in nihanja v telesni teži neizogibno učinkujejo tudi na operirane dojke. Z dvigom dojk časa ne moremo ustaviti. S staranjem bo prišlo do naravnih sprememb, ki pa bodo zaradi opravljenega posega manj izrazite, kot če posega ne bi opravili.

Kje potekajo brazgotine po dvigu prsi in kakšne so?

Brazgotine lahko potekajo okoli kolobarja, lahko pa navpično do spodnje gube prsi, kjer je lahko skrita še dodatna vodoravna brazgotina. Brazgotine so ponavadi nežne in sčasoma zbledijo. Operativno tehniko izberemo tako, da s čim krajšo brazgotino dosežemo želeni rezultat. Včasih pa se brazgotinam ne moremo izogniti. O brazgotinah se še posebej izčrpno pogovorimo med posvetom pred operacijo.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE