Dvig prsi ali mastopeksija

Čvrste, jedre prsi so želja večine žensk. Fiziološke spremembe, ki jih prinesejo starost, obilno hujšanje, nosečnost in dojenje, ne prizanašajo niti telesu niti prsim, spremembam pa sta v enaki meri podvržena oba spola. Pojavi se povešenost mehkih tkiv in kože, tudi videz kolobarja in bradavic ni privlačen. Z dvigom prsi bomo vašim dojkam povrnili mladostno obliko, bradavicam in kolobarjem pa nov položaj. Rezultat posega boste videli in občutili takoj.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

2 uri, odhod domov po 12 urah

OKREVANJE

1 teden

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

  • S kirurškim posegom prsim povrnemo čvrsto obliko, ki so jo izgubile zaradi nosečnosti, težnosti, hujšanja ali staranja. S posegom dviga ne moremo bistveno vplivati na samo velikost prsi, medtem ko lahko raztegnjene kolobarje bradavic, ki so se povesili in raztegnili, zmanjšamo.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri dvigu prsi. Med posvetom se izčrpno pogovorimo o operativnem postopku, trajanju okrevanja, možnih zapletih, ki so zelo redki, brazgotinah …
  • Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja 1–3 ure.
  • Pacientka lahko po 8-12 urnem opazovanju odide domov.
  • Dvig prsi lahko kombiniramo s povečanjem prsi z vsadki, ki dodatno izpolni dekolte.
  • Po posegu se šivi raztopijo sami ali jih odstranimo po 2 tednih. 4–6 tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka in prilagoditev športnih aktivnosti. Že nekaj dni po posegu lahko skoraj brez omejitev opravljate običajna dnevna opravila.
  • Brazgotine v nekaj mesecih zbledijo in so skoraj nevidne. Končna oblika prsi se vzpostavi nekaj mesecev po posegu, ko se tkiva dokončno prilagodijo.

Več o posegu

Čvrste, jedre prsi so želja večine žensk. Fiziološke spremembe, ki jih prinesejo starost, obilno hujšanje, nosečnost in dojenje, ne prizanašajo niti telesu niti prsim, spremembam pa sta v enaki meri podvržena oba spola. Pojavi se povešenost mehkih tkiv in kože, tudi videz kolobarja in bradavic ni privlačen. Z dvigom prsi bomo vašim dojkam povrnili mladostno obliko, bradavicam in kolobarjem pa nov položaj. Rezultat posega boste videli in občutili takoj.

Glede na vrsto in stopnjo povešenosti prsi obstaja več kirurških možnosti, ki se med seboj razlikujejo predvsem v dolžini in obliki brazgotin.

Če želimo prsim povrniti obliko, je treba odvečno in raztegnjeno kožo prikrojiti in odstraniti. Na žalost je edina možnost izrez, kar pa na koži pusti sled – brazgotino. Več kot je odvečne kože, daljše so brazgotine. Prav brazgotine so tiste, o katerih se s stranko izdatno pogovorimo. Večkrat je izražen naslednji dvom: kako lahko govorimo o lepotni operaciji, če ta pusti brazgotine? Na žalost lahko lepo obliko prsi dobimo le na račun brazgotin, zato je potrebno skrbno pretehtati, kaj nam pomeni več. Brazgotine je seveda bistveno lažje sprejeti pri bolj izraženi povešenosti tkiv.

Brazgotine sčasoma (v 6–18 mesecih) zbledijo in postanejo skoraj nevidne in nemoteče, če gre za običajno celjenje. V zelo redkih primerih so lahko brazgotine močno izražene, če je oseba nagnjena k tvorjenju prekomernih (hipertrofičnih) brazgotin. Nagnjenost k tvorbi takih brazgotin se praviloma pokaže že pri prejšnjih posegih ali predhodni poškodbi.

Odločitev kirurga, da bi na račun krajše brazgotine prilagodil kirurško tehniko in za to žrtvoval obliko, se običajno hitro pokaže kot napačna. Pri vseh tehnikah sočasno preoblikujemo kolobar, ki je ponavadi pri povešenih prsih razširjen in ga zato zmanjšamo in naredimo bolj mladostnega in privlačnega.

Med pregledom smo pozorni tudi na asimetrijo, morebitne razlike med obema prsima. V primeru večjih razlik prilagodimo kirurško tehniko in skušamo doseči simetrijo. Zavedati se moramo, da so prsi tudi pred posegom le izjemoma simetrične.

Načini dviga prsi

Dvig prsi z brazgotino okoli kolobarja – periareolarna mastopeksija

V primeru minimalne povešenosti oziroma minimalnega dviga položaja kolobarja uporabimo rez okoli kolobarja.

Dvig prsi z navpično brazgotino – vertikalna mastopeksija

Kadar je povešenost bolj izrazita in je tudi kože več, rez podaljšamo. Rez je postavljen navpično in lahko sega od kolobarja do spodnje gube prsi. Brazgotina je precej izpostavljena, vendar je najmanj opazna med vsemi brazgotinami na prsim.

Dvig prsi z brazgotino v obliki črke T

V primeru izrazite povešenosti brazgotino dodatno podaljšamo in skrijemo v spodnjo gubo prsi. Oblika reza spominja na obrnjeno črko T ali na obliko sidra.

Dvig prsi z vsadkom

Z dvigom prsi ne moremo povrniti polnosti prsi. Če je prisotna tudi želja po polnejšem dekolteju, je treba volumen dodati, navadno z vsadkom ali z lastno maščobo. Pri manj izraziti povešenosti lahko že s samim vsadkom poskrbimo za boljši položaj bradavice, pri bolj izraziti povešenosti pa je treba uporabiti tehniko, ki vključuje tudi preoblikovanje kože.

Okrevanje po dvigu prsi

Nekaj tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka, ki nudi prsim čvrsto oporo. Bolečine po posegu hitro izzvenijo, razen v primeru hkratnega povečanja prsi z vsadki, ko je bolečina običajno prisotna kakšen dan več.

Po odstranitvi šivov je treba brazgotine čvrsto masirati, da se čimprej zmehčajo. Prvih nekaj mesecev so brazgotine bolj vidne in rdeče barve, ki pa sčasoma zbledi. Svežih brazgotin se ni priporočljivo izpostavljati soncu, ker so bolj dovzetne za UV sevanje sončne žarke in lahko trajno potemnijo.

V nekaterih primerih so tudi brazgotine znotraj prsi (na mestih preoblikovanja žleze) lahko bolj čvrste. V tem primeru priporočamo limfno drenažo ali ultrazvočno masažo, s čimer poskrbimo za hitrejše mehčanje prsi.

Oblika prsi in brazgotin je dokočna šele po nekaj mesecih. Še posebej pomembno je to pri tehniki z navpično brazgotino, kjer je oblika prvih nekaj tednov nenaravna, z ravno obliko spodnjega pola. Včasih na spodnjem delu brazgotine ostane manjša kožna guba, ki je posledica želje, da brazgotine med posegom čimbolj zmanjšamo, še posebej v predelu gube pod prsi. Prav v tem delu se pokaže največji višek kože, ki ga moramo prikrojiti. V mesecih po operaciji se stanjšana koža močno skrči in je odvečne kože bistveno manj kot ob posegu. V kolikor se guba ne zravna v celoti, jo lahko odstranimo naknadno (v lokalni anesteziji), prednost korekcije v dveh delih pa je bistveno manjša in krajša brazgotina.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali je po dvigu prsi mogoče dojiti?

V večini primerov je dojenje mogoče, a tega ne moremo vedno zagotoviti. Kirurški poseg svetujemo po zaključenem rodnem obdobju, ker nosečnost in hormonske spremembe močno vplivajo na obliko prsi (tudi operiranih). Stranke se največkrat odločijo za poseg ravno zaradi posledic, ki so ostale po nosečnosti.

Ali je prsi možno dvigniti samo z vsadkom?

Po nosečnosti ali izrazitem hujšanju z vsadki prsim povrnemo izgubljeno polnost. Obenem prsi tudi nekoliko dvignemo ter izboljšamo položaj bradavic, v primeru bolj izražene povešenosti prsi pa samo z vsadkom na žalost ne moremo dovolj podpreti in privzdigniti položaja bradavice. Položaj bradavic bi bil tako prenizek – usmerjen navzdol, kar pa ni lastnost lepih, privlačnih prsi. V tem primeru hkrati izvedemo tudi dvig prsi.

Ali poseg lahko vpliva na občutljivost bradavic?

Občutek v bradavicah je neposredno po posegu in v prvih nekaj tednih nekoliko spremenjen, kar pa je večinoma zgolj prehodne narave.

Kako trajen je učinek posega?

Staranje tkiv, težnost in nihanja v telesni teži neizogibno učinkujejo tudi na operirane dojke. Z dvigom dojk časa ne moremo ustaviti. S staranjem bo prišlo do naravnih sprememb, ki pa bodo zaradi opravljenega posega manj izrazite, kot če posega ne bi opravili.

Kje potekajo brazgotine po dvigu prsi in kakšne so?

Brazgotine lahko potekajo okoli kolobarja, lahko pa navpično do spodnje gube prsi, kjer je lahko skrita še dodatna vodoravna brazgotina. Brazgotine so ponavadi nežne in sčasoma zbledijo. Operativno tehniko izberemo tako, da s čim krajšo brazgotino dosežemo želeni rezultat. Včasih pa se brazgotinam ne moremo izogniti. O brazgotinah se še posebej izčrpno pogovorimo med posvetom pred operacijo.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE