Povečanje prsi z vsadki MOTIVA

Vse o posegu

Posvet

Obdobje od odločitve za poseg do operacije je običajno zelo čustveno. Pričakovanja in želje je potrebno uskladiti z dejstvi in omejitvami, ki so posledica materinstva in omejitev lastnih tkiv, kar se lahko kaže v manj prožni koži ali usahlosti prsi.
V tem obdobju je iskren in strokovno podprt pogovor o podrobnostih posega najpomembnejša naloga, ki jo kirurgi opravljamo.

Za lažjo izbiro velikosti vsadka na posvetu uporabimo 3D računalniško simulacijo, s katero zelo nazorno in natančno prikažemo učinek posega. Za še pristnejši prikaz so voljo so tudi posebni vložki, kjer v živo simuliramo velikost in izgled novih prsi. Trenutek, ko se stranka vidi v novi podobi, na obraz večine prikliče nasmešek in očitno zadovoljstvo.

Meritve

Pred vsakim posegom opravimo natančne meritve, ki omogočajo natančno načrtovanje posega. Namen meritev je določiti najprimernejši vsadek in kirurško tehniko povečave prsi (mesto reza, postavitev vsadka pod ali nad mišico, in odločitev, ali je ob povečavnju potreben tudi hkraten dvig prsi).

Izbira primernega vsadka

Na MedvedVišnjar estetski kliniki uporabljamo le vsadke vrhunske kakovosti – uporabljamo vsadke Motiva, ki so eni najnaprednejših in najvarnejših vsadkov na tržišču.

Vsadki Motiva imajo svileno in gladko SilkSurface® površino, izdelano s pomočjo 3D nanotehnologije. Površina je biokompatibilna, zaradi manjše možnosti adhezije bakterij in manjšega trenja deluje protivnetno. Posledično je možnost nastanka biofilma, vezivne ovojnice (kapsularna kontraktura), dvojne kapsule, poznih seromov ali BIA-ALCL pomembno zmanjšana.

Vsadki Motiva so opremljeni s tehnologijo QInside®. Gre za droben, s strani FDA odobren pasiven radiofrekvenčni čip na spodnji strani vsadka, preko katerega so dostopne informacije o vrsti in modelu vsadka, serijski številki, dimenzijah in datumu proizvodnje vsadka. Tehnologija QInside® je od leta 2004 odobrena s strani Ameriškega zveznega urada za živila in zdravila (FDA).

Na voljo sta dve obliki vsadkov, Motiva Round® (okrogli vsadki) in Motiva Ergonomix® (kapljičasti, anatomski vsadki). Najprimernejši vsadek izberemo glede na telesne proporce, višino in obliko telesa ter želje vsake posameznice.

Okrogle vsadke (Motiva Round®) uporabimo, ko želimo poudariti dekolte in dodati polnost v zgornjem polu prsi. Kapljičasti vsadki (Motiva Ergonomix®) so primernejši za posameznice, ki si želijo mehkih in naravnih prsi, ki sledijo gibanju telesa.

Izbiro velikosti prilagodimo željam vsake posameznice. Medtem ko širina vsadka mora biti v skladu z izmerjeno širino prsnega koša in bazo prsi, imamo na voljo več projekcij vsadkov (mini, demi, full, corse), s katerimi ob upoštevanju lastnosti tkiv prsi znamo prisluhniti individualnim željam o velikosti prsi.

Poseg

Poseg povečavanja prsi izvedemo v kratki splošni anesteziji, nekaj ur po posegu se lahko odpravite v domačo oskrbo.

Vsadke Motiva lahko vstavimo s pristopom v gubi pod dojko ali s pristopom tik ob kolobarju. Vsadke Motiva s tehniko shortscar™ vstavimo skozi izjemno kratek rez v gubi pod dojko, ki je pogosto dolg le 3cm. Prepričani smo, da kratka in skoraj nevidna brazgotina pomembno zaokroži privlačen izgled prsi.

Vsadek lahko položimo nad ali pod mišico, v določenih primerih pa izvedemo tehniko hibridne povečave prsi, kjer poleg vsadka za doseganje privlačne oblike uporabimo tudi lastno maščobo, ki jo odvzamemo med posegom. Z dodajanjem maščobe v zgornji del prsi lahko poudarimo dekolte brez uporabe večjih vsadkov ali pa z natančnim razporejanjem maščobe izboljšamo simetrijo prsi. Hibridno tehniko pogosto uporabimo pri aktivnejših posameznicah, ki ne želijo vstavitve vsadka pod mišico, okrevanje je zato krajše in enostavnejše.

Okrevanje po posegu

Poseg navadno spremljajo oteklina, občutljivost in bolečina, ki se dnevno zmanjšujejo. V primerih, ko vsadek vstavimo nad mišico, je okrevanje krajše in manj boleče.
Oteklina in občutek napetosti sta po posegu normalna in pričakovana. Prav tako je predel dekolteja v prvih tednih po posegu polnejši, saj vsadki potrebujejo čas, da se spustijo na svoje končno mesto. Oteklina postopno izzveni in prsi v nekaj mesecih dosežejo svojo končno velikost in obliko.

Ranice zašijemo s šivi, ki se raztopijo sami in jih ni potrebno odstranjevati. Na brazgotine je po zacelitvi ranic priporočljivo nameščati obliže micropore ali silikonske obliže, ki napravijo brazgotino še diskretnejšo.

V prvih nekaj dneh je potrebno aktivnosti nekoliko prilagoditi. Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate vsa običajna dnevna opravila. Priporočamo 7 do 10 dni bolniškega staleža, odvisno od narave dela, ki ga opravljate. 6 do 8 tednov po posegu je potrebno neprestano imeti nameščen kompresijski nedrček, ki prsi stabilizira in olajša celjenje, prav toliko časa je odsvetovana športna aktivnost z zgornjim delom telesa.

Nedrček ima tudi kasneje zelo pomembno vlogo pri ohranjanju videza prsi in preprečevanju raztezanja tkiv ter posledične povešenosti prsi. Vsadek tkiva dodatno obteži, zato je stalna nošnja nedrčka po posegu obvezna.

Zapleti

Čeprav so zapleti pri povečavanju prsi z vsadki izjemno redki, vas vseeno želimo seznaniti z morebitnimi spremembami, ki bi jih po posegu lahko občutili.

Pojav vezivne ovojnice

Vezivna ovojnica (kapsularna kontraktura) je brazgotinsko tkivo, ki lahko nastane okoli prsnega vsadka in ga lahko zažme in stisne. Posledično lahko dojka postane okrogla, trdna in/ali boleča. Ob uporabi varnih in naprednih vsadkov Motiva je takšen zaplet zelo redek.

Ruptura vsadka

Vsadki, ki jih uporabljamo, so izpolnjeni z gelom, ki se tudi v primeru rupture (razpoka ovojnice vsadka) ne razlije v okolico. Do rupture vsadka lahko pride zaradi poškodbe ali pa ruptura nastane brez jasnega razloga. Navadno se rupture silikonskega vsadka ne opazi (tiha ruptura). Vsadki Motiva imajo doživljenjsko garancijo, več o jamstvu si lahko preberete na spletni strani https://motiva.health/patients-product-warranty/.

Motnje v občutljivosti bradavic

Občutek na dotik na bradavici in koži dojke je po operaciji lahko prehodno zmanjšan. Včasih se ta težava pojavi v obliki neprijetnega draženja, izjemoma so lahko bradavice boleče. Vzrok je raztezanje živca, ki skrbi za čutnost bradavice po vstavitvi vsadka. Stanje se izboljša v nekaj dneh ali največ nekaj tednih.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj so invertirane bradavice in kako se jih lahko popravi?

Pri korekciji bradavic govorimo o njihovem zmanjšanju, o korekciji invertiranih bradavic (navznoter obrnjena bradavica) ali o rekonstrukciji kolobarja in bradavice hkrati. Invertirane bradavice so lahko prirojene oziroma takšne postanejo med odraščanjem. Bradavice povrnemo v izbočeno stanje z ambulantnim posegom. Včasih je treba bradavico podpreti s kirurškim šivom, v nekaterih primerih pa je treba prekiniti tkivo (mlečne vode), ki bradavico vleče navznoter. Če moramo prekiniti mlečne vode, obstaja možnost, da dojenje ni več mogoče.

Po dveh nosečnostih in dojenjih imam zelo velike bradavice. Zanima me, ali se jih lahko kako zmanjša?

Prekomerno štrleče bradavice so lahko prirojene, največkrat pa so posledica dojenja. Glede na to, da pogosto gre za po dojenju izpraznjeno, ohlapno dojko s preveliko bradavico, obe težavi rešimo s povečanjem in z dvigom dojk. Na ta način dosežemo privlačen videz tako dojk kot tudi bradavic. Če je moteč le videz bradavic, jih s posebno tehniko zmanjšamo, če pa je moteč tudi kolobar, zmanjšamo tudi premer kolobarja.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE