fbpx

Kirurško oblikovanje nadlahti z minimalno invazivnim postopkom

kirurško oblikovanje nadlahti

Znebite se trdovratnih maščobnih oblog z napredno tehniko liposukcije  /  s pomočjo tehnologije VASER in Renuvion. 

Resda o njih ni toliko govora kot o drugih oblinah, kot so prsi in zadnjica, vendar pa so prav nadlahti tisti del telesa, z obliko katerega ni zadovoljna marsikatera ženska. Vzrok so navadno trdovratne podkožne maščobne obloge, ki se z leti naberejo v tem predelu in jih ni enostavno odpraviti. Polnejše nadlahti navadno v zrelem življenjskem obdobju uplahnejo, ostane  pa povešena in mlahava koža, zaradi katere marsikatera ženska opusti nošnjo kratkih oblačil. Tudi vas motijo polne nadlahti pa vam kljub redni telesni vadbi in/ali ustrezni prehrani ne uspe doseči oblike, ki si jo želite?  V nadaljevanju si preberite zakaj so maščobne obloge v predelu nadlahti tako trdovratne in na kak način se jih lahko dokončno znebimo.  

Kako nastanejo maščobne obloge na nadlahteh in zakaj so tako trdovratne? 

Nastanek maščobnih oblog v predelu nadlahti je običajno posledica različnih dejavnikov, kot so genetska nagnjenost, staranje, nezdrava prehrana in življenjski slog. H kopičenju maščobe na nadlahteh pripomorejo tudi hormonska neravnovesja, nekatera zdravila in kronične bolezni. V nadaljevanju si podrobnejše poglejmo zakaj so trdovratne maščobne obloge v predelu nadlahti pogost problem v ženski populaciji.  

Genetika in porazdelitev podkožne maščobe 

Vaš genski zapis igra pomembno vlogo pri določanju, kje vaše telo skladišči odvečno maščobo. Tako, kot se nekaterim podkožne maščobne obloge hitro nabirajo v predelu trebuha ali stegen, so drugi genetsko nagnjeni k kopičenju maščobnih oblog v predelu nadlahti, zaradi česar je ta predel težko oblikovati samo z ustrezno prehrano in vadbo. Vaši geni so lahko razlog, zakaj vam kljub redni vadbi in zdravi prehrani ne uspe oblikovati nadlahti v silhueto, ki si jo želite.   

Hormonske spremembe  

Težave s ščitnico ter hormonske spremembe med nosečnostjo in menopavzo lahko privedejo do dodatnega kopičenja maščobnih oblog v predelu nadlahti tudi pri tistih, ki v preteklosti niso imele teh težav.   

Življenjski slog in nihanja v telesni teži 

Današnji hiter tempo življenja se večkrat odraža tudi na nezdravem življenjskem slogu zaradi pomanjkanja časa in energije. Slabe prehranske navade in uživanje nezdrave hrane ter pomanjkanje redne telesne vadbe pripomorejo k nabiranju maščobnih oblog na rokah in drugje po telesu. Obenem pa tudi hujšanje in prehranske diete v večini primerov niso dovolj za lepo oblikovane nadlahti.  

Zakaj je kopičenje maščobnih oblog na nadlahteh pri ženskah bolj opazno kot pri moških? 

Porazdelitev podkožne telesne maščobe se razlikuje glede na spol. Moški so nagnjeni predvsem h kopičenju maščobnih oblog v predelu trebuha, kopičenje maščobe v predelu nadlahti pa je bolj izrazito pri ženski populaciji. Tudi mišična masa nadlahti je pri ženskah manjša, zato je tudi z rednimi treningi težje pokuriti odvečno maščobo iz tega predela. Nenazadnje pa na dojemanje te težave vplivajo tudi aktualni družbeni standardi, lepotni ideali in uporaba družabnih omrežij, ki popularizirajo vitka ženska ramena in roke, kar lahko pri ženskah vodi do zaskrbljenosti, slabega počutja in večjega nezadovoljstva s svojim telesom.  

Izzivi pri odpravljanju maščobnih oblog v predelu nadlahti 

Marsikatera izmed vas je morda že preizkusila različne telesne vadbe in prehranske diete s ciljem oblikovanja rok oziroma nadlahti, ki pa kljub trudu niso prinesle željenih rezultatov. V nadaljevanju si poglejmo podrobneje, zakaj je tako težko izgubiti maščobne obloge v predelu nadlahti. 

Ciljano hujšanje le določene telesne regije je mit 

Eno najpogostejših napačnih prepričanj o hujšanju je ideja o izgubi maščobnih oblog na zgolj določeni telesni regiji. Številni verjamejo, da lahko z intenzivnejšo vadbo določene telesne regije selektivno izgubijo maščobne obloge na tem delu. Na žalost to ne drži. Med vadbo vaše telo kuri zaloge maščobe po celem telesu. Zaradi omenjenega telesna vadba, ki vključuje samo vaje za roke, v večini primerov ne bo privedla do zadostne izgube maščobnih oblog v predelu nadlahti.  

Genetika, hormoni in kopičenje maščobnih oblog 

Kot že omenjeno, genetika in hormonski dejavniki bistveno vplivajo na to, kako in kje vaše telo shranjuje in sprošča maščobo. Pri mnogih ženskah se maščobne obloge bolj kot v predelu zadnjice, stegen in bokov kopičijo na nadlahteh. Tudi po hujšanju se v takem primeru količina maščobnih oblog v predelu nadlahti zmanjša manj kot na drugih telesnih regijah.  

Staranje in izguba elastičnosti kože 

Staranje ne vpliva zgolj na količino in porazdelitev podkožne maščobe, temveč tudi na samo kakovost kože. Z leti se postopoma zmanjšuje tvorba kolagena in elastina, ki sta bistvena gradnika čvrste in napete kože. Izguba kožnega tonusa in elastičnosti, v kombinaciji z nabiranjem maščobnih oblog, vodita z leti do povešene in viseče kože v predelu nadlahti, kar je razlog za nezadovoljstvo številnih starejših žensk. Zato je bistveno, da ukrepate dovolj zgodaj, dokler je vaša koža še dovolj prožna in elastična, da se po zmanjšanju podkožnih maščobnih oblog prilagodi na novo stanje.  

Velikost mišic in mišična masa v predelu nadlahti 

Nadlaht sestavljajo relativno majhne mišične skupine v primerjavi z večjimi mišičnimi skupinami drugje po telesu (npr. na nogah). Manjše mišice porabijo tudi manj energije med vadbo, zato izgradnja mišične mase in mišičnega tonusa nadlahti predvsem v ženski populaciji predstavlja večji izziv. Za dosego željenega videza vitkih, a obenem definiranih nadlahti z lepim mišičnim tonusom je zato potrebno veliko truda in samodiscipline, v kombinaciji s ustrezno telesno vadbo in prehrano.  

Kaj lahko same storite za lepo oblikovane nadlahti? 

Za zmanjšanje maščobnih oblog in ohlapnosti v predelu nadlahti je pomembno kombinirati redno telesno vadbo z zdravo prehrano. Tu je nekaj nasvetov in predlogov: 

1. Izvajajte vaje za moč mišic nadlahti. V svojo redno telesno vadbo vključite vaje za moč za mišici biceps in triceps. Le-te poleg izboljšanja tonusa nadlahti pripomorejo tudi k večji porabi energije in kurjenju maščobnih oblog.   

2. Povečajte količino kardio vadbe, kot je npr. tek, kolesarjenje in plavanje. Za najboljše rezultate si prizadevajte za vsaj 30 minut kardio vadbe na dan. 

3. Zmanjšajte vnos kalorij. V kolikor želite zmanjšati maščobne obloge na nadlahteh, morate zmanjšati skupni odstotek telesne maščobe. Zaužiti morate manj kalorij, kot jih porabite. Zmanjšati je potrebno vnos nezdrave in predelane hrane ter namesto tega uživati več pustih beljakovin, sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. 

4. Dobro se hidrirajte. Z zadostnim pitjem vode in drugih nesladkanih pijač preko dneva lažje ohranite občutek sitosti in iz telesa odplaknete toksine ter vzdržujete normalno presnovo. Dnevno je potrebno popiti vsaj 2,5 litra vode ali drugih nesladkanih pijač.  

5. Privoščite si dovolj spanja. Zadostna količina spanja je bistvena za ohranjanje dobrega zdravja in presnove. in hitro zmanjšanje maščobe na rokah. Prizadevajte si za 7-8 ur spanja dnevno.  

6. Zmanjšajte raven stresa: Stres poveča raven stresnega hormona kortizola v telesu, kar lahko privede do povečanega skladiščenja maščobnih zalog v nadlahteh in drugih  telesnih regijah. Poskusite si najti način za sprostitev in zmanjšanje ravni stresa, kot so npr. joga, meditacija ali dihalne vaje.  

V kolikor vam sprememba življenjskega sloga in prehrane ne prinese zadovoljivih rezultatov pa imamo na estetski kliniki Medved estetika rešitev za vase težave – minimalno invazivno kirurško oblikovanje nadlahti z VASER liposukcijo. 

Minimalno invazivno kirurško oblikovanje nadlahti z VASER liposukcijo in tehnologijo Renuvion – rešite se trdovratnih maščobnih oblog in preprečite visečo kožo na nadlahteh  

Oblikovanje nadlahti z VASER 4D liposukcijo je najbolj učinkovit način za odstranitev trdovratnih maščobnih oblog in povrnitev ženstvene oblike nadlahti.  

Metoda je primerna za vse, pri katerih je koža nadlahti še dovolj prožna in ni preveč ohlapna. Glavna omejitev liposukcije je namreč zmožnost krčenja kože po posegu. Z oblikovanjem nadlahti s pomočjo liposukcije v obdobju, ko je koža še dovolj elastična in prožna, omogočimo, da se koža po zmanjšanju maščobnih oblog skrči in prilagodi na novo stanje. S pravočasnim ukrepanjem lahko tako preprečite ohlapno in visečo kožo nadlahti v zrelem življenjskem obdobju. Potrebno je poudariti, da oblikovanje nadlahti z VASER liposukcijo ni metoda hujšanja, zato je pomembno, da v zadnjem letu vaša telesna teža ni imela prevelikih nihanj.  

V nadaljevanju si poglejmo, kaj so glavne prednosti minimalno invazivnega kirurškega oblikovanja nadlahti z VASER liposukcijo: 

Oblikovanje telesa, prilagojeno vsaki posameznici 

Liposukcija za razliko od manj invazivnih metod kot so npr. kriolipoliza in injekcijska lipoliza omogoča individualno prilagojen pristop k odstranjevanju maščobnih oblog. Vsako človeško telo je unikum, zato je pri načrtovanju posega potrebno upoštevati obliko nadlahti ter želje in pričakovanja stranke. Začetni posvet z izbranim kirurgom je zato bistvenega pomena. Znanje posebnih kirurških tehnik oblikovanja telesa in specializirani kirurški inštrumenti so zagotovilo, da s posegom dosežemo harmonijo proporcev vašega telesa.  

Ciljano in natančno odstranjevanje maščobnih oblog 

Izbrani kirurg pred posegom skupaj z vami izdela operativni načrt in izris ciljanih telesnih predelov za liposukcijo. Oblikovanje nadlahti z metodo liposukcije je zelo natančno, saj se maščobne obloge odstrani na točno določenih delih nadlahti, z namenom oblikovanja telesnega ravnovesja in ženstvene silhuete.  

Tehnologija VASER za natančnejše oblikovanje in zmanjšanje poškodb okolnih tkiv  

Na estetski kliniki Medved estetika namesto običajne liposukcije izvajamo VASER 4D liposukcijo. Gre za najsodobnejšo metodo liposukcije, ki omogoča bolj natančno oblikovanje telesnih regij. Pri tej tehniki uporabljamo ultrazvočno energijo, ki pred liposukcijo razgradi in emulzificira maščobne celice, kar olajša njihovo odstranitev in zmanjšuje poškodbe okolnih struktur (podkožnega žilja in živcev), zato je tudi okrevanje hitrejše in enostavnejše. Termično delovanje ultrazvočnih valov pozitivno vpliva tudi na kožo, saj z uporabo VASER tehnologije dosežemo boljšo in hitrejše krčenje ohlapne kože po liposukciji, kar je v predelu nadlahti bistvenega pomena.  

Tehnologija Renuvion za dodatno zategovanje kože po liposukciji 

Po opravljeni VASER liposukciji lahko podkožje in kožo še dodatno učvrstimo in zategnemo s tehnologijo Renuvion. Gre za kombinacijo helijeve plazme in rediofrekvenčne energije, ki jo s posebno oblikovano sondo dovajamo v podkožje nadlahti po predhodni liposukciji. Termično delovanje sonde povzroči krčenje veziva in kolagenskih vlaken v podkožju in koži ter pospeši sintezo novega kolega, kar dodatno skrči in napne kožo. To je še posebej pomembno v primerih, ko je zaradi obsežne liposukcije koža nadlahti po posegu precej ohlapna oziroma, ko poseg izvajamo pri nekoliko starejših.  

Minimalno invaziven poseg in nevidne brazgotine  

Ena od pogostih skrbi pri vsakem kirurškem posegu je brazgotinjenje in vidnost brazgotin. Pri oblikovanju nadlahti z VASER 4D liposukcijo se glede tega lahko brez skrbi, saj poseg opravimo čez zgolj 5mm velike kožne reze, ki so diskretno skriti v kožnih gubah ramena in komolca. Brazgotine po takšnem posegu so po nekaj mesecih praktično neopazne. 

Hitro okrevanje in vrnitev k vsakodnevnim aktivnostim 

V primerjavi s tradicionalnimi kirurškimi metodami, VASER liposukcija in tehnologija Renuvion omogočata hitrejše in lažje okrevanje. Zaradi ciljanega učinka VASER tehnologije na maščobne celice je okrevanje po takšnem posegu krajše tudi od običajne liposukcije, v primerjavi s katero je pri tej metodi tudi manj pooperativnega otekanja in podplutb. Vse to pripomore k temu, da se lahko k vsakdanjim aktivnostim vrnete že nekaj dni po posegu, vseeno pa priporočamo vsaj teden dni bolniškega staleža. Za zmanjšanje otekline in boljše krčenje kože je prvih šest tednov po posegu potrebno nositi tudi kompresijsko oblačilo (t.i. rokavčke). V tem času je potrebno tudi nekoliko prilagoditi športne aktivnosti; izvajate lahko vse, katere ne vključujejo pretirane aktivnosti z rokami (npr. tek, kolesarjenje, vaje za trup in spodnji del telesa, joga…). 

Kako trajen je rezultat posega? 

Z VASER liposukcijo odstranimo maščobne obloge iz nadlahti in s tem določeno število maščobnih celic. Število maščobnih celic v telesu se z izjemo obdobja nosečnosti od pubertete dalje ne spreminja, zato tudi po opravljeni liposukciji ne nastajajo nove. Učinek oblikovanja nadlahti z VASER 4D liposukcijo je tako trajen, če stranka po posegu vzdržuje stabilno telesno težo in fizično pripravljenost. Manjša nihanja v telesni teži ne vplivajo na končni rezultat. Ob večjih spremembah teže po posegu pa pride do rasti preostalih maščobnih celic in pojava novih maščobnih oblog, zato se v takem primeru oblika nadlahti lahko ponovno spremeni.  

Kaj če so moje nadlahti preveč ohlapne za oblikovanje s pomočjo liposukcije? 

V kolikor imate težave z izrazito ohlapno in visečo kožo v predelu nadlahti, to pomeni, da je koža že izgubila večji del svoje elastičnosti in prožnosti. V takem primeru lahko nadlahti namesto z liposukcijo kirurško preoblikujemo s kirurškim dvigom nadlahti ali brahioplastiko. Pri tem posegu kirurg napravi izrez odvečne in viseče kože na notranjem delu nadlahti ter preostalo kožo ponovno ukroji in zašije. Brazgotina po brahioplastiki poteka po notranji strani nadlahti od pazduhe do komolca. Okrevanje po takšnem posegu ni zahtevno, saj se k vsakdanjim aktivnostim lahko vrnete že po nekaj dneh, vseeno pa svetujemo vsaj teden dni bolniškega staleža.  

Če vas moti oblika vaših nadlahti, niste pa prepričani kateri poseg bi bil bolj primeren za vas, vas vabimo na posvet na kliniko Medved estetika. Kirurg vam bo na posvetu po opravljenem pregledu znal svetovati poseg, najbolj primeren vašim težavam. Poleg tega pa boste na posvetu prejeli natančne in izčrpne informacije o okrevanju, pričakovanih razultatih in možnih zapletih.