Korekcija moških prsi ali ginekomastija

Ginekomastija je povečanje žleze dojke pri moškem. Zaradi povečanih maščobnih oblog se v predelu dojke lahko naredi še maščobno-kožna guba, ki videz povečanih prsi še poudari. Na žalost moški povečanega žleznega tkiva s še tako intenzivno vadbo in hujšanjem ne more odstraniti, ampak je potreben kirurški poseg. Poskrbeli bomo za korekcije v predelu prsi, da boste znova začutili samozavest in privlačnost. Po operaciji bo celo vaša hoja ponovno vzravnana in odločna.

Možna posledica prekomerno velikih prsi pri moškem je pomanjkanje samozavesti, ki se kaže s težavami ob navezovanju stikov. Moški se izolirajo, izogibajo se situacijam, ko bi lahko prišlo do razkritja (na primer preoblačenje v garderobah, plaža), zaradi ginekomastije so velikokrat zapostavljeni tudi intimni stiki. Ta težava je še posebej moteča za moške, ki posvečajo veliko energije in časa zdravi prehrani in oblikovanju telesa v telovadnici, a se povečanega žleznega tkiva nikakor ne morejo znebiti.

Vzrok za nastanek ginekomastije je neravnovesje med učinki ženskih in moških spolnih hormonov, zaradi česar pride pri moškem do povečanja žleznega tkiva dojke. Taka neravnovesja so lahko:

  • fiziološka v obdobju takoj po rojstvu, ki nastanejo zaradi vpliva materinih hormonov, v puberteti, ko se značilno moško hormonsko ravnovesje šele vzpostavlja, ter v starosti, ko pride do usihanja izločanja testosterona in relativno večjega učinka ženskih hormonov;
  • patološka: nekateri tumorji izločajo ženske hormone, do težav pa lahko pride tudi pri odpovedi jeter in drugih hormonskih motnjah;
  • sekundarna: ki nastopi zaradi vpliva nekaterih zdravil, hormonskega zdravljenja nekaterih tumorjev, anabolnih steroidov, nekaterih mamil (marihuana) ipd.

Najpogosteje imamo opravka s postpubertetno perzistirajočo ginekomastijo. Pri večini dečkov pride v puberteti do povečanja žleznega tkiva, ki se kasneje povrne v normalno stanje. Pri nekaterih pa žlezno tkivo vztraja tudi kasneje. Povečanje žleze je lahko enostransko ali obojestransko.Pred morebitno kirurško korekcijo je treba izključiti oziroma odpraviti druge vzroke za nastanek ginekomastije.Tkivo dojke je sestavljeno iz žleznega in maščobnega dela. Maščobno tkivo lahko izsesamo, žlezni gomolj pa je treba kirurško izrezati skozi rez v področju prsne bradavice. Za najustreznejši način operativnega posega se odločimo glede na količino odvečnega tkiva, razmerje tkiv (žleznega : maščobnega) in količino odvečne kože ter elastičnosti le-te (sposobnosti skrčenja).

Operativni poseg z liposukcijo, izrezom gomolja in odvečne kože

Ponavadi je poseg primeren za mlajše odrasle, pri katerih je koža še dovolj elastična in se po posegu skrči, zato je za odstranitev žleznega gomolja dovolj že rez skozi areolo.

V primeru izrazite ginekomastije (običajno na račun večjega deleža maščobe) je včasih treba nekaj kože tudi izrezati. Brazgotina je postavljena diskretno, neposredno pri bradavici ali v predelu kožne gube, ki jo tvori prehod prsne mišice na prsni koš. V primeru izrazite povešenosti odvečne kože in bradavice kožo odstranimo, bradavico pa v celoti prestavimo na primernejši položaj. V tem primeru gre za napredovano stanje, ki ga lahko vidimo pri posameznikih po obilnem hujšanju ali nekaterih starostnikih.

Poseg opravimo v lokalni ali splošni anesteziji in traja približno 1 do 2 uri. Običajno stranka še isti dan odide domov z natančnimi navodili. V prvih nekaj dneh po posegu je treba gibanje in aktivnosti prilagoditi bolečinam, postopno lahko aktivnosti stopnjujete. Vrnitev na delovno mesto je odvisna od narave dela, upoštevati pa je treba omejitve pri gibanju. 4 do 6 tednov po posegu priporočamo neprestano uporabo kompresijskih oblačil, ki preprečuje otekanje in pomaga koži pri krčenju. Celjenje lahko pospešimo s fizioterapijo z ultrazvočno masažo.

Možni, vendar redki zapleti so nabiranje krvi (hematom) ali tekočine (serom) in okužba. Prehodno se lahko pojavi zmanjšana občutljivost bradavic za dotik, kar po nekaj mesecih izzveni. Dokončno stanje lahko ocenjujemo po 5 do 6 mesecih.