POOPERATIVNA LIMFNA DRENAŽA

Limfna drenaža je terapevtska tehnika, ki se uporablja za spodbujanje limfnega sistema telesa. Limfni sistem je del imunskega sistema, ki pomaga odstranjevati odvečno tekočino, odpadne produkte in škodljive snovi iz tkiv ter prenaša limfo – bistro tekočino, bogato s celicami za boj proti okužbam – nazaj v krvni obtok. Limfna drenaža vključuje nežno in ritmično masažo, ki spodbuja pretok limfe skozi limfne žile in vozlišča. Limfna drenaža se izvaja z namenom spodbujanja tekočega gibanja v limfnem sistemu, kar lahko pomaga pri zmanjšanju oteklin, izboljšanju limfne cirkulacije ter splošnem zdravju.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

odvisno od posameznika

TRAJANJE POSEGA

20 - 70 min

OKREVANJE

takojšne

TRAJNOST UČINKA

odvisno od posameznika

O posegu

 • Limfno drenažo se lahko priporoča različnim ljudem, vključno z: ljudmi, ki imajo težave z limfnim sistemom ali otekanjem okončin, ljudmi, ki okrevajo po operacijah, še posebej po kirurgiji dojk ali limfnih vozlišč, posamezniki z nizkim imunskim odzivom ali ponavljajočimi se okužbami, tisti, ki se želijo znebiti celulita ali izboljšati videz kože in ljudem, ki so preboleli raka.
 • Operativni poseg lahko povzroči otekline, saj je med operacijo prizadeto tkivo. Limfna masaža lahko spodbuja odstranjevanje odvečne limfe iz tkiv, pomaga pri odstranjevanju zastajanja tekočine in toksinov v telesu, kar lahko pomaga pri zmanjšanju oteklin in vnetij in pospeši celjenje.
 • Pomaga pri boljšem pretoku krvi in limfe na območju operativnega posega, kar lahko pospeši celjenje ran in zmanjša nastanek brazgotin.
 • S spodbujanjem limfnega sistema se lahko poveča učinkovitost imunskega sistema, saj limfne celice prenašajo informacije in se borijo proti okužbam.
 • Limfna drenaža se pogosto uporablja tudi v estetske namene za izboljšanje videza kože, zmanjšanje celulita in povečanje tonusa kože.
 • Pooperativna limfna masaža lahko pomaga zmanjšati bolečine in nelagodje.
 • Pri nekaterih operativnih posegih je možno, da se pojavi limfedem – stanje otekline zaradi motenega pretoka limfe. Limfna masaža lahko pomaga preprečiti ali zmanjšati tveganje za razvoj limfedema.
 • Izvaja se po operativnih posegih običajno izvaja zelo nežno in previdno, saj se tkiva še vedno celijo in so občutljiva. Terapevt uporablja nežne, ritmične gibi, ki posnemajo naravni pretok limfe skozi limfne poti.
 • Osredotočimo na območja, ki so bila operirana ali na sosednja področja, ki so lahko prizadeta zaradi operacije.
 • Učinki limfne drenaže se lahko razlikujejo glede na posameznika in njihove specifične potrebe. Rezultati vključujejo: Zmanjšanje oteklin in zastajanja tekočine, povečanje imunskega odziva telesa, izboljšanje videza kože in zmanjšanje celulita, hitrejše okrevanje po operacijah ali poškodbah.
 • Trajanje učinka limfne drenaže je odvisno od več dejavnikov, vključno z vašim splošnim zdravstvenim stanjem, življenjskim slogom, prehrano, telesno aktivnostjo, rednostjo terapij in drugimi individualnimi faktorji.

 

 

 

Pomembno je vedeti, da učinki niso vedno takojšnji in da je morda potrebno več seans terapije, da bi dosegli želene rezultate. Pomembno je, da masažo izvaja terapevt, ki je usposobljen za delo s pooperativnimi pacienti, da se preprečijo morebitni zapleti.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE