Lipedem – Vse informacije o lipedemu

Lipedem je kronična metabolna motnja maščobnega tkiva, za katero je značilna povečana tvorba podkožnega maščevja, ki se kopiči predvsem na nogah, redkeje tudi na rokah. Najpogosteje prizadane predele bokov, stegna in goleni. Kopičenje maščobe na omenjenih delih je pri lipedemu običajno simetrično in nesorazmerno v primerjavi z ostalimi telesnimi regijami.

Lipedem je kompleksna metabolna motnja, katere vzrok nastanka še vedno ni v celoti razjasnjen. Raziskave kažejo na genetsko predispozicijo, ki se lahko izrazi pod vplivom določenih hormonskih sprememb, zlasti v obdobju reproduktivne dobe žensk. To vodi do neenakomerne in prekomerne porazdelitve podkožne maščobe v spodnjem delu telesa v predelu stegen, bokov in gležnjev.

Stopnje lipedema

Lipedem razdelimo na 4 stopnje glede na težave (simptome in znake), ki jih motnja povzroča. V kolikor začetnih stopenj lipedema ne obravnavamo pravočasno in ustrezno zdravimo, metabolna motnja postopno napreduje (slika 1). Bolečine, otekline, občutek teže v okončinah, utrujenost in omejena gibljivost so le nekateri od simptomov, s katerimi se soočajo posameznice s lipedemom. Zaradi kronične poškodbe tkiv pride v napredovalih fazah tudi do povrhnjega venskega popuščanja (fleboedem) in motenj v odtekanju limfe (limfedem). Poleg fizičnih nelagodij lahko lipedem vodi tudi v čustvene stiske, zmanjšanje samozavesti ter vpliva na psihosocialno stanje posameznice.

Slika 1: Stopnje lipedema in vpliv na obliko spodnjega dela telesa.

Osnova za uspešno diagnostiko lipedema predstavlja natančna in usmerjena anamneza, ki ji sledi klinični pregled. S pomočjo ultrazvoka lahko nato ocenimo stopnjo lipedema in pridružene vaskularne in limfatične motnje. Pravočasno odkrivanje in prepoznava lipedema igrata ključno vlogo pri preprečevanju nadaljnjega napredovanja te metabolne motnje.

Trenutno še ni znanega načina zdravljenja, ki bi lipedem popolnoma odpravil. Kljub temu se ga uspešno obravnava z različnimi konzervativnimi in operativnimi terapevtskimi tehnikami in metodami, usmerjenimi v obvladovanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja. Zdravljenje lipedema je individualizirano in prilagojeno stopnji lipedema ter potrebam pacienta. Celostna obravnava lipedema vključuje tudi izobraževanje pacientov glede možnosti samozdravljenja in učinkovitega spopadanja s fizičnimi in psihosocialnimi posledicami stanja.

Konzervativno zdravljenje lipedema

Konzervativno zdravljenje je ključno zlasti v začetnih stopnjah lipedema in obsega spremembe prehrane in življenjskega sloga, ustrezno redno telesno vadbo, nošnjo kompresijskih oblačil in ročno limfno drenažo. Naštete metode pomagajo ublažiti bolečino in otekanje, izboljšati mobilnost in splošno počutje ter zadržati progresivno naravo lipedema.

Prilagojena telesna vadba

Redna telesna vadba je ključnega pomena pri obvladovanju lipedema. Klasična aerobna vadba (npr. kolesarjenje, tek) je pri bolnikih z lipedemom odsvetovana. Najbolj priporočljiva je tako telesna vadba v vodi (npr. plavanje, vodna aerobika), ki jo je potrebno izvajati vsaj trikrat tedensko. Vadba v vodi učinkovito zmanjša občutek prekomerne teže in bolečin v nogah ali rokah ter preprečuje prekomerno trenje na koži pri izvajanju različnih gibov. Voda zagotavlja nežno okolje brez pritiska na sklepe, kar omogoča učinkovito vadbo in krepitev mišic. Vadbo v vodi je priporočljivo kombinirati tudi s prilagojenimi vajami za moč.

Kompresijska terapija

Redna vsakodnevna nošnja individualno prilagojenih kompresijskih nogavic (kompresijska stopnja II) igra pomembno vlogo  pri zmanjšanju otekanja, občutka teže in bolečin ter izboljšanju krvnega pretoka.

Kirurško zdravljenje lipedema

V primerih, ko konzervativni ukrepi ne prinašajo zadovoljivih rezultatov, se lahko poslužimo kirurškega zdravljenja. Cilj kirurškega zdravljenja lipedema je zmanjšanje oziroma odstranitev prekomernega in obolelega podkožnega maščobnega tkiva na prizadetih telesnih regijah s pomočjo liposukcije. Operativno zdravljenje ne bo ozdravilo lipedema, temveč lahko učinkovito in hitro zmanjša obseg težav in izboljša kakovost življenja.

Ena najnaprednejših metod trenutno na trgu, ki jo uporabljamo tudi na kliniki Medved estetika, je VASER liposukcija. Gre za metodo liposukcije, ki omogoča natančno in selektivno odstranjevanje maščobnih celic. S pomočjo ultrazvočne energije se maščobno tkivo najprej razgradi in raztopi, zaradi česa ga nato lažje odstranimo (izsesamo). V primerjavi z tradicionalno liposukcijo VASER liposukcija manj poškoduje okolna tkiva (žilje in limfatični system) in je zato varnejša in učinkovitejša metoda zdravljenja pri bolnikih s lipedemom.

Kirurško zdravljenje lipedema z VASER liposukcijo omogoča:

  • zmanjšanje količine podkožnega maščevja in s tem volumna prizadetih delov nog,
  • odpravo občutka teže in bolečin v nogah,
  • povrnitev predhodne telesne oblike in silhuete,
  • izboljšanje kakovosti življenja.

Pomembno je poudariti, da je kirurško zdravljenje običajno le del v celostnem pristopu k zdravljenju lipedema. To vključuje ustrezno predoperativno in postoperativno oskrbo, kamor spada uporaba kompresijskih oblačil, ročne limfne drenaže ter spremembe v prehrani in življenjskemu slogu. Le na ta način lahko dosežemo  optimalne in trajne rezultate.

Pred kakršnemkoli kirurškim zdravljenjem lipedema priporočamo, da se pacienti posvetujejo s kirurgom, specializiranim za zdravljenje tega stanja, saj je zdravljenje potrebno individualno prilagoditi na telesno stanje in obseg težav.

Okrevanje po kirurškem zdravljenju lipedema

Zaradi ciljanega učinka na maščobne celice je okrevanje po VASER liposukciji bistveno krajše, manj je tudi otekanja, bolečin in  podplutb. Termično delovanje ultrazvočnih valov pozitivno vpliva tudi na kožo, saj z uporabo VASER tehnologije dosežemo boljšo in hitrejše krčenje ohlapne kože po liposukciji. Na telesni regiji kot so noge je to nadvse pomembno. Celoten kirurški poseg opravimo skozi zgolj nekaj 5 mm velikih vbodnih ran. Brazgotine po posegu so zato sčasoma skorajda nevidne, saj so skrite v kožnih pregibih sklepov ali pod spodnjim perilom. Okrevanje po takšnem posegu je relativno kratko, saj se večina pacientov lahko vrne k vsakdanjim aktivnostim v 1-2 tednih.

V času okrevanja po kirurškem posegu je pomembna pravilna telesna nega. Pacienti zato po posegu prejmejo smernice in priporočila glede pooperativne nege, ki vsebujejo:

  • nošnjo kompresijskih nogavic 6-8 tednov,
  • redno izvajanje prilagojene telesne vadbe v obliki sprehodov ali vodnih vadb,
  • izvajanje ročne limfne drenaže,
  • individualno prilagojen jedilnik.