Lipedem

Lipedem je kronična metabolna motnja maščobnega tkiva, za katero je značilna povečana tvorba nenormalnega podkožnega maščobnega tkiva, ki se kopiči predvsem na nogah, redkeje tudi na rokah. Najpogosteje prizadane predele bokov, stegna in goleni. Kopičenje maščobe na omenjenih delih je pri lipedemu običajno simetrično in nesorazmerno v primerjavi z ostalimi telesnimi regijami.

Lipedem delimo na 4 stopnje glede na težave (simptome in znake), ki jih motnja povzroča. Napredne stopnje motnje vedno izhajajo iz začetne, ki ni bila ustrezno obravnavana.

Dovolite nam, da poskrbimo za vas!
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

do 1 ure, odhod domov takoj

OKREVANJE

en teden

TRAJNOST UČINKA

trajen

Kaj je lipedem

  • Lipedem prizadane skoraj izključno žensko populacijo; po ocenah je zaradi lipedema prizadetih cca. 11% odraslih žensk po vsem svetu. Motnja pogosto ostane nediagnosticirana ali napačno diagnosticirana, zaradi česar se prizadete posameznice soočajo s fizičnimi in psihološkimi izzivi in težavami.
  • Pogosti simptomi in znaki lipedema poleg kopičenja maščobnega tkiva vključujejo bolečino ali občutljivost na dotik na prizadetih telesnih regijah, hiter pojav podplutb in otekanje (edem).
  • Lipedem je počasi napredujoče stanje, ki se postopoma slabša, v kolikor se ga ne obravnava. Maščobne celice se postopoma povečujejo in povzročajo vedno večje nelagodje in težave pri gibanju. Lipedem je pogosto povezan tudi z venskimi in drugimi vaskularnimi motnjami, kar lahko vodi v nastanek ortostatskega edema (fleboedema) ali limfedema zaradi kronične poškodbe tkiv.
  • Trenutno ni znanega načina zdravljenja, ki bi lipedem popolnoma odpravil. Kljub temu se ga trenutno uspešno obravnava oz. lajše simptome z različnimi terapevtskimi tehnikami in metodami, usmerjenimi v obvladovanje simptomov in izboljšanje kakovosti življenja. Terapije pomagajo ublažiti bolečino in otekanje, izboljšati mobilnost in splošno počutje ter zadržati progresivno naravo lipedema.
  • Za uspešno zdravljenje lipedema je potreben večmodelni pristop. Konzervativno zdravljenje obsega uporabo kompresijskih oblačil, specializirane programe telesne vadbe, prehransko dieto za vzdrževanje normalne telesne teže in prilagojeno ročno limfno drenažo. V napredovalih stadijih lipedema je možno tudi kirurško zdravljenje s posebej prilagojeno tehniko liposukcije.
  • Celostna obravnava lipedema vključuje: izobraževanje pacienta glede možnosti samozdravljenja in učinkovitega spopadanja s fizičnimi in psihosocialnimi posledicami stanja, diagnostika stanja in izboljšanje zdravstvenega stanja ter preprečevanje napredovanja metabolne motnje.
  • S kombinacijo konzervativnih ukrepov in po potrebi tudi kirurškega zdravljenja zavremo napredovanje lipedema in omogočimo učinkovito obvladovanje te metabolne motnje ter normalno življenje brez omejitev.

Ne dovolite, da lipedem določa, kdo ste! Poiščite ustrezno strokovno pomoč in si povrnite kakovost vašega življenja.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj so invertirane bradavice in kako se jih lahko popravi?

Pri korekciji bradavic govorimo o njihovem zmanjšanju, o korekciji invertiranih bradavic (navznoter obrnjena bradavica) ali o rekonstrukciji kolobarja in bradavice hkrati. Invertirane bradavice so lahko prirojene oziroma takšne postanejo med odraščanjem. Bradavice povrnemo v izbočeno stanje z ambulantnim posegom. Včasih je treba bradavico podpreti s kirurškim šivom, v nekaterih primerih pa je treba prekiniti tkivo (mlečne vode), ki bradavico vleče navznoter. Če moramo prekiniti mlečne vode, obstaja možnost, da dojenje ni več mogoče.

Po dveh nosečnostih in dojenjih imam zelo velike bradavice. Zanima me, ali se jih lahko kako zmanjša?

Prekomerno štrleče bradavice so lahko prirojene, največkrat pa so posledica dojenja. Glede na to, da pogosto gre za po dojenju izpraznjeno, ohlapno dojko s preveliko bradavico, obe težavi rešimo s povečanjem in z dvigom dojk. Na ta način dosežemo privlačen videz tako dojk kot tudi bradavic. Če je moteč le videz bradavic, jih s posebno tehniko zmanjšamo, če pa je moteč tudi kolobar, zmanjšamo tudi premer kolobarja.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE