Liposukcija

Zapeljiva in mehko zaobljena ženska postava potrebuje ravno prav bujne obline. Tudi na moški postavi maščobne obloge niso ravno očem zaželene, saj je zapeljiva moška silhueta oglata. Če se nekaterih maščobnih oblog ne morete rešiti niti zlepa niti zgrda, vam ponujamo rešitev – liposukcijo. Ni potrebe, da trdovratna maščoba načne vašo samozavest.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

1-4 ure

OKREVANJE

en teden

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

 • S posegom trajno in brez vidnih brazgotin odstranimo odvečne maščobne obloge, ki jih z dieto in tudi redno vadbo ne moremo odstraniti.
 • Oblikovanje telesa z liposukcijo je eden od najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji. Poseg ni metoda hujšanja, temveč metoda preoblikovanja maščobnih oblog in oblin.
 • Z liposukcijo najpogosteje oblikujemo maščobo trebuha, bokov, stegen, podbradka, nadlakti in goleni.
 • Maščobnih oblog, ki se nahajajo pod trebušno steno, t. i. pivskega trebuha, ne moremo odpraviti z liposukcijo.
 • Predoperativni pregled in pogovor o željah, pričakovanjih ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega. Pred posegom se bomo pogovorili o obsegu posega in brazgotinah.
 • Manjše posege liposukcije lahko opravimo v lokalni anesteziji, večje posege v splošni anesteziji. Poseg traja 1–3 ure.
 • Po obsežnem posegu ostane stranka na opazovanju na kliniki. V tem času bodo strokovni sodelavci poskrbeli za prijetno počutje stranke, ki jo namestimo v apartma na kliniki. Po krajšem posegu gre stranka domov še isti dan. Stranka v obeh primer prejme natančna navodila.
 • Po posegu bodo podplutbe izzvenele v 2 tednih, oteklina pa lahko vztraja nekoliko dlje.
 • Stranka se lahko vrne na delovno mesto po tednu dni oziroma v dveh tednih po bolj obsežnem posegu, upoštevati pa mora nekatere omejitve.
 • Športne aktivnosti so dovoljene že po nekaj tednih.

Vse o liposukciji

Genetski zapis je tisti, ki določa tip postave in to, kje se bodo nabirale odvečne maščobne obloge. Pri nekaterih postavah blago povečanje maščobnih oblog nima odločilnega vpliva, medtem ko lahko pri drugih postavah enako povečanje poruši krhko ravnovesje. Pretirane maščobne obloge vsem postavam kvarijo zapeljivo silhueto; pot k uravnoteženi prehrani in športni aktivnosti je zato tudi pot k lepši postavi.

Kljub disciplini in doslednosti pa se nekaterih oblog preprosto ne moremo znebiti. Velikokrat se zgodi, da hujšamo v predele, ki so nam všeč bolj bujni, najpogosteje v dojke, medtem ko blazinice na motečih mestih nočejo izginiti. Z vadbo tudi ne moremo odpraviti krivulj, ki so nam bile podarjene z genetskim zapisom. Zelo moteče so odvečne blazinice na zadnjici in nogah (‘jahalne hlače’). Pogosto nas moti tudi pomanjkanje določenih ženstvenih krivulj, najpogosteje v predelu dojk in zadnjice, medtem ko je moška postava oglata, ne zaobljena. Če želimo odpraviti nesorazmerja v postavi, je treba poseči po kirurškem posegu.

Liposukcija je poseg, s katerim odstranimo odvečne maščobne obloge. Kirurški poseg, ki ga opravimo v lokalni ali splošni anesteziji, je izjemno učinkovita tehnika. Tehnika je najuspešnejša pri strankah, ki nimajo večjih nihanj telesne teže, ter mlajših strankah s čvrsto, prožno kožo. Strankino nezadovoljstvo povzročajo lokalizirane maščobne obloge, ki jih ne more odpraviti niti vadba niti zdrava prehrana. Stranka naj pred posegom vzdržuje ustrezno telesno težo približno eno leto, saj izrazito povečanje telesne teže vedno izniči rezultate liposukcije.

Naj opozorimo, da liposukcija ni metoda hujšanja. Omejujoč dejavnik je predvsem zmožnost krčenja kože, ki je lahko pri večji in nenadni izgubi volumna zelo nepredvidljiva. Preoblikujemo lahko celotno telo in odpravimo nesorazmerja, ki so kvarila želeno silhueto. Z odstranjevanjem odvečnih maščobnih oblog pridobimo tudi dragocen material za oblikovanje tistih območij, ki jih je treba dopolniti oz. oblikovati. Z liposukcijo najpogosteje oblikujemo trebuh, boke in stegna, z lastno maščobo pa ponavadi izboljšamo videz zadnjice, ki dobi boljšo obliko. Lastno maščobo lahko uporabimo tudi za povečanje dojk ali pomlajevanje obraza. Skulpturiranje z maščobo je poseg, imenovan lipoplastika.

Stranko vedno opozorimo na zavedanje glede omejitev ohlapne kože, ki ostane po odstranjevanju večje količine maščobnih oblog. Ohlapna koža je po posegu celo bolj moteča kot maščobne obloge. Na nekaterih območjih lahko odvečno kožo odstranimo, vendar ne kjerkoli in za ceno vidne brazgotine. Predvideti je treba zmožnost krčenja kože, ki je pri mlajših strankah izrazitejša kot pri starejših.

Omejitve obstajajo tudi v količini odstranjene maščobe, saj se s količino odstranjene maščobe sorazmerno večajo tudi izguba krvi, količina uporabljenega lokalnega anestetika in obremenjenost srčno-žilnega sistema. Če operativni načrt predvideva tudi preoblikovanje kože, je liposukcija bistveno obsežnejša.

Zapleti, na primer krvavitev in okužba, so možni, a redki. V neizkušenih rokah je možen in nevaren zaplet poškodba notranjih organov. Ob natančnem načrtovanju in dobri tehnični izvedbi so zapleti, kot so asimetrije, neravnine in neenakomerno odstranjeno maščevje, redki.

Značilnosti ženskih oblin

Značilnost zapeljive ženske postave so pravilno razporejene in ravno prav bujne obline. Pri privlačnosti oblike ženskega telesa je zelo pomembno razmerje obsega bokov proti obsegu pasu. Raziskave so pokazale, da je privlačno razmerje tisto, ki znaša približno 0,7. Takega so imele različne lepotne ikone, kot so Marilyn Monroe, Sophia Loren pa tudi Miloška Venera. Razmerje v vrednosti 0,7 je posledica količine oziroma razmerja hormonov v telesu (estrogen, progesteron); to razmerje med obsegom bokov ter prsi pri ženskah sporoča moškim možganom, da je ženska polna estrogena in da je plodna. Razmerje se poruši v obdobju nosečnosti, menopavze in nekaterih bolezni – v obdobjih neplodnosti.

Pomemben je tudi delež telesne maščobe v telesu. Tega opisujemo z indeksom telesne mase (ITM), ki pri najbolj zapeljivih postavah ne presega 24 kg/m2. Ta indeks najbolje opredeli idealni delež maščobe v sestavi telesa, ki je v veliki meri lasten športni in zapeljivi postavi.

4 tipične skupine ženskih postav

Glede na porazdelitev maščobnih oblog in skeletno strukturo lahko večino ženskih postav uvrstimo v 4 tipične skupine:

 • Peščena ura ali X-oblika
  Obsega prsi in bokov sta podobna, pas je mnogo ožji. Maščoba je razporejena na zgornjem in spodnjem delu telesa. Najprej se začne kopičiti v predelu rok, prsnega koša, bokov in zadnjice, šele kasneje okoli pasu in trebuha. To je oblika telesa, ki je med moškimi najbolj zaželena – vendar ima takšno obliko telesa zgolj 8 % žensk!
 • Oblika jabolka – V-oblika (trikotnik z bazo zgoraj)
  Ženske s postavo v obliki jabolka imajo ramena širša kot boke. Noge so dolge in vitke, trup deluje večji kot ostali deli telesa. Telesna maščoba je večinoma koncentrirana v predelu trebuha, medenica je ozka, prehod iz bokov na zadnjico je neizrazit. Maščoba se kopiči na notranji strani stegen – gre za androidni (moški) tip postave prsnega koša in obraza. Razmerje bokov in pasu se bliža vrednosti 1.
 • Hruška ali A-oblika (trikotnik z bazo spodaj)
  Obseg prsnega dela je manjši kot obseg bokov. Razporeditev maščobe je različna, najprej pa se kopiči na zadnjici, bokih in stegnih. Ko se količina maščobe na telesu povečuje, se ta dodatno kopiči tudi okoli pasu in trebuha. Ženske s to obliko postave imajo večjo zadnjico, močnejša stegna in drobne prsi.
 • Banana, ravna ali I-oblika (pravokotnik)
  Obseg pasu je 20 cm manjši kot obseg bokov ali prsi. Maščoba je razporejena predvsem po trupu, zadnjici in obrazu, kar telesu daje ravno obliko.

Značilnosti moških oblin

Obline pri moških niso zaželene. Pri moških povečevanje maščobnih oblog in izguba ali pomanjkanje mišične konstitucije porušita V-obliko moške postave. S popuščanjem tonusa mišic in kopičenjem maščevja, dobi silhueta v osrednjem delu neprivlačno obliko obrnjenega V oziroma stožca. Pri moških postavah se maščoba nabira v osrednjem delu, predvsem na trebuhu, pasu in v ledvenem delu. Odvečne maščobne obloge se pri moških nabirajo tudi pod trebušno steno, kjer so nedosegljive za kirurško odstranjevanje. Prav ledvene maščobne obloge so od vseh območij na telesu najbolj odporne na redno telesno vadbo in zdravo prehrano.

Pri moški postavi ravno definirane mišice naredijo postavo privlačno, zato je tudi silhueta povezana z obrisom mišic. Značilna silhueta V-oblike se začne z definiranimi pektoralnimi mišicami in širokimi pleči, ki se nadaljujejo preko čvrstih in definiranih trebušnih mišic (t. i. sixpackov) proti najožjemu delu atletske moške postave – pasu in bokom. Široka in definirana ramena ter mišičaste roke so prav tako simbol moške moči in zdravja. Prehod na zadnjico in sama zadnjica sta bistveno bolj oglata kot pri ženskah. Izbočena zadnjica zaradi prekomernih maščobnih oblog je daleč od privlačnega. Značilnost moške atletske zadnjice je vdrtina v predelu kolkov, ki je na ženski zadnjici nezaželena.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali lahko z liposukcijo odstranimo močno povečan trebuh oz. pivski trebuh?

Maščobno tkivo se pri moških in tudi številnih ženskah nabira v osrednjem delu telesa, torej v predelu trebuha in pasu. Pri večji količini maščobnega tkiva se to nabira tudi znotraj trebušne stene (pivski trebuh pri moških). Maščobno tkivo se pri moških nabira v osrednjem delu telesa – v predelu trebuha in pasu. Pri večji količini maščobnega tkiva se to nabira tudi znotraj trebušne stene (t. i. pivski trebuh). Z liposukcijo ne moremo doseči tovrstne maščobe, ampak lahko z njo dosežemo samo tisto maščobo, ki se nahaja izven trebušne votline. Pri ženskah se največ maščobnih oblog nabere na področju pasu, bokov in stegen. To so predvsem ledvene obloge in maščobne obloge v predelu trebuha, ki se ne odzivajo na ukrepe zdravega življenjskega sloga.

Kaj je vaser 4d-liposukcija?

Vaser 4D-liposukcija je najsodobnejša metoda liposukcije, ki omogoča zelo natančno oblikovanje telesa. Zaradi učinka na kožo, ki se po posegu skrči, je zelo uporabna pri oblikovanju težavnih območij. To tehniko običajno uporabljamo pri oblikovanju telesa, ko želimo oblikovati obrise oziroma linije posameznih mišičnih skupin, na primer prsne mišice pri moškem, ledveno območje in prehod na zadnjico, boke in noge.

Kako trajen je učinek posega?

Učinek oblikovanja telesa z liposukcijo je trajen, če stranka po posegu vzdržujete telesno težo in fizično pripravljenost. Manjša nihanja v telesni teži ne vplivajo na končni rezultat po posegu, večja nihanja (tako v plus kot tudi v minus) pa lahko močno vplivajo na rezultat, saj se na mestih, kjer smo maščobo odstranili z liposukcijo, maščoba drugače kopiči, kar se lahko izrazi z neravnino.

Katera območja najpogosteje oblikujete s pomočjo liposukcije?

Pri ženskah najpogosteje oblikujemo maščobne obloge pasu, bokov, stegen, ledvenega območja, podbradka in nadlakti, medtem ko pri moških oblikujemo maščobne obloge trebuha, prsnega koša, npr. prsne mišice, bokov, stegen, podbradka in nadlakti.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE