fbpx

“Mommy Makeover” ali kirurška preobrazba telesa po porodu: z izbrano kombinacijo kirurških posegov poudarimo lepoto in povrnemo samozavest.

Mommy-makeover - preobrazba za telo porodu

Estetski kirurški posegi pri mamicah, ki jih iz angl. imenujemo tudi “Mommy Makeover” oziroma preobrazba mladih mamic, so tudi v Sloveniji v zadnjih letih močno v porastu. Po obdobju nosečnosti in dojenja se številne mamice soočajo s telesnimi spremembami, kot so povešene in izpraznjene prsi, odvečna koža na trebuhu, oslabljene trebušne mišice in trdovatne maščobne obloge. S kombinacijo kirurških posegov lahko zavrtimo čas nazaj in mamicam povrnemo telo, s katerim so izžarevale lepoto in samozavest pred nosečnostjo.

Nosečnost, porod in obdobje dojenja zavzamejo posebno mesto v življenju vsake ženske, ki je postala mama. Gre za nadvse radostno obdobje, ki pa je tudi polno izzivov, stresa in neprespanih noči. Nosečnost in poporodno obdobje skupaj s hormonskimi spremembami botrujejo telesnim spremembam, ki jih kljub močni volji ni mogoče enostavno odpraviti le s prehrano in redno telesno vadbo. Pri kirurški preobrazbi mlade mamice s kombinacijo različnih kirurških posegov odpravimo estetske in funkcionalne telesne motnje, ki so posledica nosečnosti in dojenja. Poudariti je potrebno, da je vsaka preobrazba prilagojena glede na individualne potrebe vsake posameznice, zato se število in vrsta potrebnih kirurških posegov lahko razlikujeta. Poglobljen in strokoven posvet z izbranim kirurgom, ki bo tekom pregleda izvedel tudi potrebne telesne meritve, je zato bistvenega pomena. Pogosti kirurški posegi, ki jih izvedemo v sklopu preobrazbe mladih mamic so:

Po obdobju dojenja so prsi lahko izpraznjene in povešene. Njihova polnost se zmanjša predvsem v zgornjem polu, prisotna je lahko tudi povešenost prsne bradavice in razširjen kolobar okrog bradavice.

Če je prisotna samo izguba volumna, lahko prsi povečamo s silikonskimi prsnimi vsadki ali pa uporabimo hibridno tehniko, kjer poleg vsadkov za oblikovanje dekolteja uporabimo še lastno maščobo, ki jo odvzamemo z liposukcijo iz predelov, kjer jo je preveč. Če so tkiva dojke dovolj čvrsta in je prisotna želja po zgolj manjši korekciji, lahko prsi oblikujemo in blago povečamo tudi samo z uporabo lastne maščobe.

Z kirurškim dvigom razrešimo težavo povešenih prsi in prsnih bradavic. S posegom zmanjšamo kolobar okrog bradavice, pomaknemo prsno bradavico višje in prsi preoblikujemo z odstranitvijo odvečne kože in maščobnega tkiva v njihovem spodnjem polu. Na ta način prsim povrnemo mladostno obliko. Mesta kirurških rezov in s tem brazgotin so odvisna od stopnje povešenosti dojk in željenega dviga. V kolikor je prisotna želja po dvigu prsi in polnejšem dekolteju pa je skupaj z dvigom potrebno opraviti tudi povečavo prsi z vsadki, ki nadomestijo izgubljen volumen v zgornjem polu prsi.

Koža trebuha in trebušne mišice doživijo tekom nosečnosti velike spremembe. Koža se raztegne, velikokrat preko meje svoje elastičnosti, zato lahko po porodu ostane ohlapna in  obvisi predvsem v spodnjem delu trebuha. Na koži se zaradi raztega pojavijo strije. Trebušne mišice se z rastjo ploda med nosečnostjo razmaknejo (t.i. diastaza mišic); po porodu je zato na sredini trebuha lahko vidna neestetska in funkcionalno moteča izboklina, prisotna pa je lahko tudi popkovna kila. Tudi brazgotina po izvedenem carskem rezu je lahko moteča, v kolikor je položena previsoko ali pa je uvlečena v kožo in je ni moč skriti s spodnjimi hlačkami ali kopalkami.

Kirurško oblikovanje trebuha obsega klasično ali mini abdominoplastiko, s katero odstranimo ohlapno odvečno kožo pod popkom. Ob tem tudi ponovno približamo in učvrstimo trebušne mišice (korekcija diastaze) ter po potrebi oskrbimo popkovno kilo. Z izrezom odvečne kože odstranimo vse strije na koži pod popkom, popek pa prestavimo nekoliko više na trebuhu ter s tem ustvarimo bolj mladosten videz trebuha. Hkrati izrežemo tudi morebitno brazgotino po carskem rezu, saj mesto kožnega reza pri abdominoplastiki postavimo dovolj nizko, da je brazgotina vedno skrita v spodnjih hlačkah. Z posegom abdominoplastike tako učvrstimo trebušno steno ter kožo trebuha ponovno napnemo. Za dosego optimalnega estetskega rezultata poseg večkrat kombiniramo tudi z liposukcijo, s katero dodatno oblikujemo stranske dele trebuha, bikini predel in boke.

Poleg oblikovanja prsi in trebuha lahko preobrazba za mamice glede na individualne želje in potrebe vključuje tudi oblikovanje drugih telesnih regij. Trdovatne maščobne obloge na nadlahteh, hrbtu, bokih in stegnih je samo s telovadbo in pravilno prehrano večkrat težko odstraniti v zadostni meri. Učinkovito jih lahko odstranimo z VASER liposukcijo, s katero lahko zaradi termičnega delovanja ultrazvočnih valov bolj natančno oblikujemo posamezne telesne regije ter dosežemo boljšo kontrakcijo kože po posegu. Tudi okrevanje  je pri VASER metodi liposukcije hitrejše, saj je v primerjavi s klasično liposukcijo stopnja poškodb okolnega tkiva manjša. Z VASER liposukcijo lahko oblikujemo samo določeno telesno regijo ali pa se odločimo za preoblikovanje celotnega telesa (t.i. “body contouring”).

Po VASER liposukciji lahko podkožje še dodatno učvrstimo in zategnemo s tehnologijo Renuvion, s katero učinkovito zmanjšamo ohlapnost kože. Odvečno maščobo lahko nato uporabimo za oblikovanje drugih telesnih regij, kjer je viden primanjkljaj oblin, kot so npr. prsi, boki in zadnjica (t.i. lipofiling). Z lipofilingom obraza lahko povrnemo tudi izgubljeni obrazni volumen (npr. pred lic, ustnice), predelane maščobne celice (t.i. “nanofat”) pa lahko z microneedling-om uporabimo za stimulacijo obnove kože obraza. Z vsem naštetim povrnemo ženstveno telesno silhueto peščene ure in poskrbimo za mladosten videz obraza.

Uživanje v spolnosti je tesno povezano s sproščenostjo, samozavestjo in zadovoljstvom s svojim telesom. Številne ženske ne občutijo polnega zadovoljstva prav zaradi videza zunanjega spolovila, ki je lahko doživelo spremembe tudi med porodom.

Največkrat se želje po korekciji skrivajo v velikosti ali povešenosti malih sramnih ustnic. Moteča je lahko njihova velikost in ohlapnost, asimetrija, velikokrat pa povzročajo tudi težave pri spolnosti ali športu. S kirurškim posegom – labioplastiko zmanjšamo oziroma preoblikujemo male sramne ustnice. Obenem lahko z liposukcijo dodatno oblikujemo venerin griček in velike sramne ustnice ali pa z vbrizgavanjem lastne maščobe velikim sramnim ustnicam tudi povrnemo napetost in obliko.

Prednosti kirurške preobrazbe za mlade mamice

Celovita telesna preobrazba v enem posegu

Ena od ključnih prednosti kirurškega preobrazbe “Mommy Makeover” je celovita telesna obravnava. Hkrati obravnavamo več telesnih regij in na ta način dosežemo boljše rezultate in skladno telo, kot pred nosečnostjo. S kombinacijo več kirurških posegov v eni operaciji skrajšamo tudi skupni čas anestezije in okrevanja v primerjavi s posegi, ki bi jih opravili posamezno.

Uporaba naprednih anestezioloških in kirurških tehnik

Posege opravimo v blagi intravenozni splošni anesteziji, brez uporabe anestezioloških plinov. Na ta način se izognemo pooperativnim zapletom kot so slabost in bruhanje, tudi zbujanje po samem posegu je hitro in netežavno. Poleg splošne anestezije uporabljamo pri posegih hkrati še lokalno anestezijo ter periferne živčne bloke. Na ta način poskrbimo, da poseg mine brez bolečin, splošna anestezija pa je zato lahko bolj plitka. Pri abdominoplastiki izvajamo TAP periferni živčni blok z dolgodelujočimi lokalnimi anestetiki, ki učinkovito lajša bolečine med in po posegu. Na ta način poskrbimo, da tudi zgodnje pooperativno obdobje (prvih 12-24 ur po posegu) mine z minimalnimi bolečinami.

Z uporabo naprednih kirurških tehnik in materialov ter previdnega rokovanja s telesnimi tkivi zmanjšamo možnost pooperativnih potplutb in oteklin ter na ta način olajšamo okrevanje. Tehnologije VASER in Renuvion pa dodajo piko na i pri oblikovanju telesa z liposukcijo.

Individualiziran pristop

Vsaka telesna preobrazba “Mommy Makeover” je prilagojena željam in potrebam vsake posameznice. Načrt in predlagane posege vam kirurg predstavi po pregledu na posvetu, ki ga opravite na naši kliniki. Personaliziran pristop zagotavlja, da so rezultati posega usklajeni s pričakovanji in željami stranke.

Povrnjena samozavest in dobro počutje v svojem telesu

Telesne spremembe v nosečnosti in tekom dojenja lahko močno vplivajo na žensko samopodobo. Kirurška preobrazba  “Mommy Makeover” s kombinacijo individualno prilagojenih kirurških posegov poskrbi, da se ženska v svojem telesu počuti bolj zadovoljno in samozavestno.

Kdaj je pravi čas za poseg?

V kolikor razmišlate o kirurškem posegu vam svetujemo, da preobrazbo načrtujete po zadnji nosečnosti. V nasprotnem primeru bo naknadna nosečnost po posegu vplivala na rezultate vase preobrazbe. Posege lahko opravimo po 3-6 mesecih od zaključenega dojenja. V tem času se namreč človeško telo in hormoni umirijo in preidejo v novo stabilno stanje.

V kolikor ste zdravi, posebne priprave na poseg niso potrebne. Na prvem posvetu vam bo izbrani kirurg po pogovoru in pregledu predstavil možne posege v sklopu preobrazbe. Kirurg bo v prvi vrsti upošteval vaše želje, z vami pa se bo tudi pogovoril o vseh izvedljivih možnostih glede na lastnosti vaših tkiv. Včasih se želje in možnosti ne prekrivajo v celoti, kar je pomembno razumeti in upoštevati pri načrtovanju posega.

V primeru, da je načrtovan dvig in povečanje prsi z vsadki in/ali abdominoplastika je vsaj 3 tedne pred posegom potrebno prenehati kaditi oziroma uporabljati nikotinske pripravke. V nasprotnem primeru se lahko zaradi negativnega vpliva nikotina na žilje (ishemija) pojavijo težave s celjenjem ran. V kolikor redno prejemate določena zdravila, vam bo kirurg na posvetu podal navodila glede jemanja pred načrtovanim posegom.

Okrevanje po posegu

Čas in zahtevnost okrevanja po preobrazbi se razlikujeta glede na obseg izvedenih operativnih posegov pa tudi glede na lastnosti in celjenje vaših tkiv. Izbrani kirurg vam bo ob odpustu podal natančna navodila glede okrevanja v prvih dneh in tednih po posegu. Ob odpustu prejmete ustrezne recepte za protibolečinska zdravila, s katerimi lahko učinkovito lajšate poperativne bolečine ter navodila glede nege operativnih ran in omejitev pri fizičnih aktivnostih. V kolikor se opravi posege na prsih je tekom okrevanja vsaj 6 tednov potrebno nositi kompresijski nedrček, v primeru izvedene abdominoplastike ali liposukcije pa ustrezen kompresijski steznik oziroma kompresijsko oblačilo. Pomembno je, da dosledno upoštevate zdravnikova navodila, ter si s tem zagotovite optimalne pogoje za celjenje in dober končni rezultat. Odvisno od števila in kombinacije izvedenih operativnih posegov ponavadi svetujemo 1-2 tedna bolniškega staleža. Običajne dnevne aktivnosti lahko normalno izvajate že po nekaj dneh od posega; predvsem v primeru opravljene abdominoplastike pa je potrebna več tedenska prilagoditev športnih aktivnosti.