fbpx

Najpogosteje zastavljena vprašanja in odgovori kirurga o povečanju prsi s silikonskimi vsadki

povečanje prsi s silikonskimi vsadki

Povečanje prsi s silikonskimi vsadki je tako po svetu kot tudi v Sloveniji najpogoste izvajan estetski kirurški poseg. V kolikor želite izvedeti več o samem posegu in okrevanju si v nadaljevanju preberite odgovore na najpogosteje zastavljena vprašanja, ki sta jih pripravila naša kirurga Nevio Medved, dr.med in Jani Muha, dr. med.  

Kakšno velikost prsnih vsadkov izbrati?

Pri določanju velikosti prsnih vsadkov je pomembno tesno sodelovanje z izbranim kirurgom. Pri izbiri je potrebno upoštevati telesne proporce, lastnosti tkiv ter želje stranke. Kirurg, specializiran za posege na prsih, bo na posvetu opravil natančne meritve dojk in prsnega koša. Najpomembnejša meritev je širina oziroma baza dojk na prsnem košu, ki definira tudi širino vsadka. Če želimo doseči optimalni rezultat, se mora prsni vsadek skladati s širino baze dojke. Vsadki Motiva®, ki jih uporabljamo na kliniki Medved estetika so na voljo tudi v 4 različnih projekcijah (mini, demi, full, corsé). Z izbiro modela projekcije določimo želeno stopnjo  izbočenosti dojk na prsnem košu. V kolikor želijo manjše povečanje, se stranke največkrat  odločijo za mini projekcijo, ob želji po večjih dojkah pa za projekcijo demi. Volumen vsadkov (v mililitrih), ki je največkrat tema ženskih pogovorov, ni tako pomemben in je lahko zavajajoč, saj imajo lahko vsadki različnih širin in projekcij enak volumen, vendar popolnoma drugačno obliko. Na podlagi izvedenih meritev na posvetu ter ob upoštevanju želenega izgleda po posegu (naraven ali bolj poln izgled prsi) se izbere najprimernejšo velikost, projekcijo in obliko vsadka (kapljičasti ali okrogli).

Za lažjo predstavo in izbiro prave velikosti vsadkov strankam na kliniki Medline estetika izdelamo tudi računalniške 3D simulacije, tekom posveta na kliniki pa lahko pred ogledalom tudi preizkusijo različne velikosti silikonskih vsadkov z nedrčkom in oblačili.

Kako vedeti, ali potrebujete dvig prsi ali povečavo prsi z vsadki (ali oboje)?

Dvig prsi lahko opravimo, v kolikor so prsi povešene, kar je posledica nosečnosti in dojenja ter starostnih sprememb in vpliva teže na prsi. S starostjo tkiva dojke izgubijo čvrstost in elastičnost zato se dojke povesijo, položaj prsne bradavice se spušča, polnost dojk pa se predvsem v zgornjem polu zmanjša. Povešenost dojk, strokovno imenovana ptoza dojk, se oceni z merjenjem položaja bradavice glede na višino gube pod dojko. Pred posvetom s kirurgom si je zato dobro zastaviti vprašanje: “Ali me moti položaj mojih prsnih bradavic in oblika prsi ali pa želim le večje prsi?”

Dvig prsi namreč spremeni obliko prsi. S kirurškim posegom pomaknemo prsno bradavico višje in dojki preoblikujemo z odstranitvijo odvečne kože in maščobnega tkiva v spodnjem polu. Na ta način dojkam povrnemo mladostno obliko. Mesta kirurških rezov in s tem brazgotin so odvisna od stopnje povešenosti dojk in željenega dviga. V kolikor je prisotna želja po dvigu prsi in polnejšem dekolteju pa je skupaj z dvigom potrebno opraviti tudi povečavo prsi z vsadki, ki nadomestijo izgubljen volumen v zgornjem polu prsi. Pri posameznicah z blago povešenostjo prsi lahko že z uporabo dovolj velikih prsnih vsadkov popravimo obliko prsi.

Pri odločanju glede vrste operativnega posega je zato strokoven posvet s kirurgom in izvedba natančnih meritev dojk in prsnega koša ključnega pomena. Kirurg bo v prvi vrsti upošteval vaše želje, z vami pa se bo tudi pogovoril o vseh izvedljivih možnostih glede na lastnosti vaših tkiv. Včasih se želje in možnosti ne prekrivajo v celoti, kar je pomembno razumeti in upoštevati pri načrtovanju posega. V Sloveniji se velika večina posameznic odloča za blago do zmerno povečanje dojk, s katerim dosežemo zelo naraven videz, skladen s telesnimi proporci. Želje po izredno velikih prsih so pri nas zelo redke, v nekaterih drugih državah pa precej pogoste. Pomembno je vedeti, da zelo veliki prsni vsadki bolj spremenijo lastna tkiva prsi. Zaradi njihove teže in in pritiska zaradi velike projekcije se namreč lastna tkiva bolj raztegnejo, koža pa zaradi tega izgubi več elastičnosti. Z leti se takšne prsi prej povesijo in izgubijo svojo začetno obliko, zato so v takih primerih prej potrebni dodatni kirurški posegi, kot je dvig prsi.

Imam veliko razdaljo med dojkama. Ali lahko s povečanjem prsi dobim lep dekolte?

Oblika in položaj prsi se od ženske do ženske razlikujeta in sta odvisna od oblike prsnega koša, velikosti prsi in količine podkožnega maščevja. Zelo pomemben je tudi sam položaj prsi –  kako je žlezno tkivo razporejeno oziroma oblikovano in kje prsi ležijo na prsnem košu – t.i. “breast footprint”. Kadar so prsi na prsnem košu položene bolj narazen, dekolteja ne moremo dovolj približati samo z vsadki. Pri bolj izbočenem prsnem košu nam tudi prsni koš in spodaj ležeče mišice ne dovolijo vsadkov vstaviti dovolj blizu. Takrat se poslužimo tako imenovane hibridne tehnike, kjer z injiciranjem lastne maščobe poskrbimo za dodatno polnost dekolteja.

Kakšna je razlika med kapljičastimi in okroglimi vsadki?

Kapljičasti in okrogli vsadki zaradi svoje oblike in lastnosti gela drugače oblikujejo prsi. Okrogli vsadki v primerjavi s kapljičastimi bolj izpolnijo zgornji del prsi, s tem pa dosežemo bolj vpadljiv dekolte. Največja projekcija (izbočenost) okroglega vsadka je točno na sredini premera vsadka. Pri kapljičastih vsadkih je največja projekcija vsadka nekolike nižje – bolj v spodnjem polu vsadka, podobno kot pri naravnih prsih. Kapljičasti vsadki so zato bolj primerni za posameznice, ki si želijo naravnejši izgled. Navadno so kapljičasti vsadki izdelani iz nekoliko tršega silikonskega gela, ki ohranja svojo obliko (t.i. “stable-form” gel). Njihova kapljičasta oblika je zato  stabilna in se ne spreminja z lego vsadka, saj se silikonski gel ne razleze. Zaradi stalne oblike se lahko oblika prsi neželeno spremeni, v kolikor pride do rotacije vsadka v prsnem žepu. Kapljičasti vsadki imajo zato bolj hrapavo površino ovojnice, ki naj bi poskrbela za boljši stik z okolnimi tkivi in zmanjšala možnost rotacije vsadka. Takšni vsadki ne sledijo naravnemu gibanju prsi, zato tudi v ležečem položaju prsi ostanejo bolj pokončne, kar ne deluje naravno. Izjema pri tem so kapljičasti vsadki proizvajalca Motiva®, katere uporabljamo na kliniki Medved estetika. Le-ti so gladki in mehkejši od kapljičastih vsadkov drugih proizvajalcev. Silikonski gel v kapljičastih vsadkih Motiva® nima stabilne oblike, zato se tudi pri morebitni rotaciji vsadka v žepu oblika prsi ne spremeni. Oblika takega vsadka sledi gibanju telesa – pri ležanju oponaša naravno obliko prsi, v stoječem položaju pa se oblikuje v obliko kaplje in poudari naravno silhueto prsi.

Zakaj se vstavljajo vsadki pod mišico in v katerih primerih je to potrebno?

Vstavitev vsadka pod ali nad mišico je odvisna od debeline mehkih tkiv (podkožja in žleze dojke) v notranjem zgornjem polu dojke. Največkrat se odločimo za vstavitev nad veliko prsno mišico. Pri tem vsadek vstavimo pod žlezno tkivo in mišično ovojnico (subfascialna vstava). Okrevanje je v tem primeru krajše, saj ne prekinjamo tkiva velike prsne mišice. V kolikor je lastnega tkiva v notranjem zgornjem polu dojke malo, je lahko rob vsadka v tem delu bolj viden, kot bi si želeli. V tem primeru se zato odločimo za vstavitev pod veliko prsno mišico (submuskularna vstava) ali pa predel dodatno napolnemo z lastno maščobo (hibridna tehnika). Pri hibridni tehniki maščobo odvzamemo z liposukcijo iz tistih telesnih regij, kjer jo je ponavadi preveč (npr. trebuh ali stegna) in jo dodamo v zgornji pol dojk ter na ta način izboljšamo videz dekolteja in zakrijemo zgornji rob vsadkov. S hibridno tehniko se tako tudi pri posameznicah z manj lastnih tkiv izognemo vstavitvi vsadkov pod veliko prsno mišico.

Kaj pomeni hibridna povečava prsi?

Pri hibridni povečavi prsi gre za kombinacijo kirurških tehnik, kjer uporabimo najboljši del obeh tehnik povečave prsi. Prsi najprej povečamo z vsadki, saj lahko dekolte z vsadkom bolj izpolnimo, z uporabo lastne maščobe pa prsi dodatno oblikujemo. Maščobo odvzamemo z liposukcijo iz tistih telesnih regij, kjer jo je ponavadi preveč (npr. trebuh ali stegna) in jo dodamo v različne predele prsi. Z liposukcijo dodatno oblikujemo tudi regije, ki se najslabše odzivajo na telovadbo. Z dodajanjem maščobe v zgornji del prsi lahko poudarimo dekolte brez uporabe večjih vsadkov ali pa z natančnim razporejanjem maščobe izboljšamo simetrijo prsi in poskrbimo za še bolj naraven videz. Hibridno tehniko pogosto uporabimo pri aktivnejših posameznicah, ki imajo manj lastnih tkiv, vendar ne želijo vstavitve vsadka pod mišico; okrevanje je zato krajše in enostavnejše.

Ali lahko telo zavrne vsadek?

Moderni silikonski vsadki so tako kot številni drugi medicinski pripomočki izdelani iz silikona, inertnega materiala, ki ga človeško telo dobro prenaša. Prave zavrnitvene reakcije pri vstavitvi silikonskih vsadkov zato ne poznamo. V vsakem primeru pa telo vstavljene vsadke ogradi  s tvorbo tanke vezivne ovojnice okrog vsadkov, kar je povsem normalen pojav. Vezivna ovojnica obda celoten vsadek, ga varuje in pripomore k temu, da vsadek ostane na željenem mestu.

V preteklosti se je veliko govorilo o povezavi med vsadki s hrapavo površino in nastankom anaplastičnega velikoceličnega limfoma (ALCL). Gre za izjemno redko obliko raka, ki je posledica močnega telesnega imunskega odziva. V primeru rednega spremljanja vsadkov ga je moč hitro prepoznati in zdraviti, zato največkrat ne predstavlja velikega tveganja za zdravje. Zaradi omenjenega imajo sodobni vsadki manj hrapavo ali pa povsem gladko površino, pri kateri povezava z nastankom ALCL ni bila dokazana.

V zadnjem času veliko slišimo tudi o t.i. bolezni prsnih vsadkov (angl. BII – Breast Implant Illness). Gre za zelo široko skupino različnih simptomov in znakov, ki jih nekateri povezujejo z vstavljenimi prsnimi vsadki. Opisovali so nespecifične težave na različnih organskih sistemih, od kronične utrujenosti, glavobolov, bolečin v sklepih, gastrointerstinalnih težav, težav s spominom in koncentracijo, do nespečnosti in psiholoških težav kot so depresija in anksioznost. Vzrok težav naj bi bil avtoimuni ali vnetni odziv na silikon v vsadkih. Poudariti je potrebno, da zaenkrat ne gre za pravo diagnozo, saj je potrdila še nobena do sedaj opravljena medicinska raziskava. Prav tako do danes ni nobenih dokazov ali študij, ki bi povezale nastanek avtoimunskih bolezni s silikonskimi prsnimi vsadki. Bolezen prsnih vsadkov je zelo redka in posebnih diagnostičnih testov zanjo ne poznamo. Diagnosticira se z izključevanjem drugih resnih bolezenskih stanj, zdravi pa z odstranitvijo vsadkov.

Okrevanje po povečanju prsi: kaj lahko pričakujem?

Okrevanje po operativnem posegu povečanja prsi je v večini primerov lažje, kot pacientke pričakujejo. Pacientke lahko že po 4-6 urah od posega zapustijo kliniko. Še isti ali naslednji dan lahko vzpostavijo svojo normalno dnevno rutino, ki lahko vključuje krajši sprehod, pa tudi kavico ali druženje. Poseg običajno spremljajo blaga oteklina dojk, blage bolečine in včasih tudi podplutbe. Z uporabo naprednih kirurških tehnik, kombinacije lokalne in splošne anestezije in pazljivim ravnanjem s tkivi je bolečin in otekanja dojk manj kot v preteklosti. Bolečine učinkovito lajšamo z osebno prilagojeno kombinacijo protibolečinskih tablet, ki jih je potrebno jemati po predpisanem urniku. To omogoča hitro okrevanje z nekaj omejitvami v smislu začasne prilagoditve športnih aktivnosti ali delovnih obveznosti, ki vključujejo intenzivno delo z rokami. Zaradi vašega udobja zato svetujemo teden dni bolniškega staleža. Ves čas okrevanja imate tudi možnost klica in posveta z medicinsko sestro ali izbranim kirurgom, podnevi in ponoči.

Prva dva meseca po posegu je potrebno nositi poseben kompresijski nedrček, ki vašim prsim nudi potrebno oporo. V želji, da vam omogočimo čim bolj udobno okrevanje, imamo rešitev imamo tudi za tiste, ki se za poseg odločijo v poletnem času. Nudimo namreč tudi kompresijske dvodelne kopalke, s katerimi lahko normalno preživljate morske počitnice brez omejitev. Okrevanje po posegu povečanja prsi je tako ob uporabi naprednih kirurških tehnik in inovativnih rešitev za pooperativno obdobje nezahtevno, poseg pa lahko brez težav opravite tudi v poletnem času.

Kdaj lahko po povečanju prsi pričnem z vožnjo avta?

Vožnja avta je možna, ko vas bolečine ne ovirajo pri upravljanju vozila za volanom. Pri nekaterih je to lahko lahko že dan po posegu, pri drugih pa lahko traja nekaj dni dlje. 

Kdaj po posegu lahko ponovno dvignem otroka v naročje?

Otroka lahko na kratko dvignete in pocrkljate še isti dan po posegu, če ob tem ne čutite večjih bolečin. Izogibati pa se je potrebno prenašanju otroka, prepogostemu dviganju in igri, ki preveč obremenjuje roke (gibi “na stran in nad glavo”).

Ali je po povečanju prsi potrebno nositi poseben nedrček?

Po posegu je 8 tednov potrebno ves čas (tudi med spanjem) nositi kompresijski nedrček, ki novim dojkam nudi pravilno oporo. Nedrček se seveda lahko sname med osebno higieno. Priporočamo, da si stranka vedno priskrbi 2 nedrčka, saj ima lahko na ta način enega vedno na sebi, medtem, ko je drugi v pranju. Po 8 tednih od operativnega posega ni več omejitev pri izbiri in nošnji nedrčkov.

Na kliniki Medved estetika imamo poleg kompresijskih nedrčkov v ponudbi tudi kompresijske dvodelne kopalke, katere lahko nosite namesto nedrčka, v kolikor se odločite za poseg v poletnem času. Dizajni kopalk so moderni in elegantni, in se po videzu praktično ne razlikujejo od običajnih dvodelnih kopalk.

Kdaj se oteklina po povečanju prsi zmanjša in kdaj bodo prsi dobile končno obliko?

Oteklina prsi je najbolj izražena nekaj dni po posegu in nato počasi izzveneva. Dojki sta zaradi otekline po posegu lahko nekoliko asimetrični in višje položeni ter na otip bolj trdi. Zaradi vstavljenih vsadkov potrebujejo telesna tkiva čas, da se raztegnejo in prilagodijo na novo stanje. Dokončna oblika dojk je tako vidna šele po 3-6 mesecih od posega. V tem času se dojke zmehčajo, vstavljeni vsadki nekoliko spustijo, koža spodnjega pola dojk pa ustrezno raztegne.

Ali je potrebno dojke po posegu masirati?

Masiranje dojk po posegu ni potrebno in ne bo pripomoglo h končnemu videzu dojk. K hitrejšemu okrevanju in zmanjšanju otekline pa pripomore limfna drenaža, s katero se lahko prične že nekaj dni po posegu. Smiselna je tudi masaža operativnih brazgotin 1x dnevno z mastno kremo ali kremo za brazgotine. Z masažo brazgotin se lahko prične mesec dni po operativnem posegu, ko se operativne rane že povsem zaceljene.

Kako je s spanjem po povečanju prsi?

Po povečanju prsi priporočamo 8 tednov spanje le na hrbtu. Na ta način telesu omogočimo dobro celjenje tkiv ter oblikovanje stabilne vezivne ovojnice okrog vsadkov, kar je osnova za dober končni estetski rezultat posega in željeno obliko dojk. Spanje na boku ali trebuhu lahko s pritiskom na vsadek razširi njegov žep v dojki in posledično poslabša položaj vsadka ter končno obliko dojk.

Kdaj lahko pričnem s telesno vadbo po povečanju prsi?

Okrevanje po posegu povečanja prsi je nezahtevno in omogoča hitro vrnitev k vsakodnevnim in delovnim dejavnostim. Za nekaj tednov je potrebno le prilagoditi športne aktivnosti. Prve tri tedne po posegu svetujemo izogibanje aktivnostim, ki pospešijo srčni utrip ali krvni tlak, priporočamo pa redne sprehode. Po 3 tednih se lahko fizične aktivnosti postopno povečuje (npr. kolesarjenje, statične vaje za noge in trebuh). 8 tednov po posegu se je potrebno izogibati aktivnostim s poskakovanjem (npr. tek, aerobika…) ter vadbi prsnih mišic in njihovemu močnemu obremenjevanju pri vsakdanjih aktivnostih.

Ali je pojav vezivne ovojnice po povečanju prsi z vsadki normalen pojav?

Človeško telo se na vstavljene silikonske vsadke odzove s tvorbo vezivne ovojnice (kapsule) okrog vsadkov. Gre za povsem normalen odziv telesa, ki pripomore k temu, da vsadek ostane na željenem mestu. Z leti lahko v majhnem deležu primerov pride do zadebelitve vezivne ovojnice, kar imenujemo tudi kapsularna kontraktura. Zadebeljena vezivna ovojnica lahko povzroči spremembo v obliki ali čvrstosti dojke. Številne opravljene raziskave so pokazale precej variabilno verjetnost za pojav kapsularne kontrakture pri silikonskih vsadkih različnih proizvajalcev (2,8–20,4%). V raziskavah so bile zajete tako blage kot hude kapsularne kontrakture. Po najnovejši raziskavi pa je pri vsadkih Motiva®, ki jih uporabljamo na naši kliniki, zaradi naprednih materialov in t.i. SmoothSilk® površine silikonske ovojnice pojav kapsularne kontrakture zelo redek, v manj kot 1% primerov. V kolikor bi sami opazili spremembo v obliki ali čvrstosti dojke, svetujemo posvet z izbranim kirurgom. V primeru hude kapsularne kontrakture, ki spremeni obliko dojke je smiselen kirurški poseg, pri katerem se odstrani vezivno kapsulo in zamenja vsadek.

Kako je treba negovati brazgotine po povečanju prsi?

Operativne rane je potrebno prva dva tedna po posegu ščititi z obliži. Priporočamo vodoodporne obliže, s katerimi je možno tudi tuširanje. Ko so rane zaceljene in šivi odstranjeni, je na brazgotine smiselno nameščanje adhezivnih obližev (npr. Steristrip obliži) še 2-3 mesece. Na ta način dosežemo razbremenitev sil, ki delujejo na svežo brazgotino in preprečimo raztezanje brazgotine. Sveže brazgotine so navadno trše konsistence in  živo rdeče barve, nato pa postopno v roku enega leta zbledijo in se zmehčajo. Po 1 mesecu od posega priporočamo tudi masažo brazgotine z nevtralno mastno kremo ali silikonskimi kremami za brazgotine – na ta način se bodo brazgotine prej zmehčale. Prvi mesec po posegu odsvetujemo izpostavljanje vročemu okolju (npr. savna, kopanje v termalni void), saj le-to povečuje otekanje tkiv in možnost krvavitve. Brazgotine pred sončenjem vedno zaščitite s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem.

Koliko časa po porodu lahko opravim povečavo prsi?

Vsaka nosečnost ter obdobje dojenja spremenita obliko in videz prsi. Poseg lahko načrtujete po 3-6 mesecih od končanega obdobja dojenja, oziroma po 3-6 mesecih od poroda, v kolikor ne dojite. Prsi se namreč spreminjajo tekom dojenja in tudi še nekaj časa po končanem obdobju dojenja, zato je potrebno pred posegom počakati (3-6 mesecev), da prsi dobijo svojo končno obliko.

Ali lahko po povečanju prsi z vsadki še dojim?

V kolikor se povečanje prsi z vsadki opravi skozi kožni rez v gubi pod dojko, to ne vpliva na kasnejšo zmožnost dojenja. Vsadke namreč vstavimo pod žlezno tkivo dojke in pri tem ne poškodujemo same mlečne železe ali mlečnih vodov. Ob tem pa vedno obstaja možnost, da se dojenje po rojstvu otroka ne vzpostavi, ne glede na to ali so prsi naravne ali po posegu povečave.

Težave pri dojenju pa so lahko prisotne v primeru kirurških posegov na dojkah, pri katerih je bil uporabljen kožni rez v področju prsne bradavice in kolobarja. Pri tem so namreč možne poškodbe mlečne žleze ali mlečnih vodov ter kožnih živcev v bradavici, preko katerih potekajo stimulusi za dojenje.

Kdaj se morajo silikonski vsadki zamenjati?

Moderni prsni vsadki svetovno priznanih proizvajalcev so izdelani iz kohezivnega silikonskega gela, ki je visoko odporen na zunanje sile. Zaradi svoje sestave vsadek obdrži svojo obliko in se ne razlije tudi v primeru poškodbe oziroma rupture. Do rupture vsadka lahko pride pri visokoenergijskih poškodbah (npr. padci iz višine, prometne nezgode) ali ob hudem zatezanju vezivne ovojnice, ki povzroči vidno spremembo v obliki dojke. V kolikor so vsadki nepoškodovani, lahko ostanejo v telesu tudi več kot 10-20 let  in jih ni potrebno zamenjati; ob tem pa so svetovane redne kontrole pri izbranem kirurgu in  spremljanje stanja vsadkov s slikovnimi metodami kot je ultrazvok. Na kliniki Medline estetika naše pacientke vabimo na redne obdobne UZ preiskave vsadkov, prvo opravimo 3 leta po operativnem posegu.

Kako je s preiskavami za rak dojke po operaciji povečave prsi? Ali lahko po povečavi prsi opravim mamografijo?

Nadvse pomembno je, da si vse ženske svoje prsi redno samopregledujejo skozi celotno življenjsko obdobje in vsadki pri tem niso ovira, saj so vedno vstavljeni pod žlezno tkivo dojke. S številnimi raziskavami je bilo potrjeno, da silikonski vsadki ne povzročajo povečanega tveganja za raka dojke.

Ob sumu na novonastalo (tipno) spremembo dojke vas bo izbrani ginekolog po pregledu napotil na dodatne slikovne preiskave kot sta ultrazvok (UZ) dojk in mamografija. UZ dojk je preiskava izbora za mlajše ženske (do 50. leta), pri starejših pa je kot prva preiskava bolj smiselna mamografija. Tudi ženske po povečanju prsi s silikonskimi vsadki lahko opravijo mamografijo, vendar morajo pred preiskavo o tem opozoriti svojega ginekologa oziroma radiološkega inženirja pred samo izvedbo preiskave. Za izključitev bolezni dojk se pri mlajših posameznicah po povečanju prsi s silikonskimi vsadki bolj priporoča magnetno resonančno (MR) slikanje prsnega koša, ki omogoča bolj natančno opredelitev sprememb v dojkah od UZ pregleda ali mamografije.

Koliko stane operacija povečanja prsi?

Vabimo Vas, da si ogledate naš cenik na spletni strani https://medline.si ali nas kontaktirate preko telefona (+386 (0)31 858 905) ali spletne pošte (info@medline.si).