Oblikovanje telesa z lastno maščobo

V zadnjih nekaj desetletjih izkoriščamo maščobne celice, ki smo jih odstranili z liposukcijo, za ponovno presaditev in oblikovanje tkiv, npr. dojk, obraza, zadnjico, če obstaja primanjkljaj. Zmožnost presajanja maščobnih celic se danes uporablja na vseh področjih plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

2-3 ure

OKREVANJE

en teden

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

  • Pred kirurškim posegom presaditve maščobnih celic pridobimo lastno maščobo z liposukcijo, kar pomeni, da hkrati poskrbimo tudi za oblikovanje območja z odvečnimi/motečimi maščobnimi oblogami. Lastno maščobo odvzamemo z ledvenega dela, bokov in prehoda na zadnjico, včasih tudi z notranje strani stegen in kolen.
  • S posegom trajno in brez vidnih brazgotin odstranimo odvečne maščobne obloge, ki jih z dieto in tudi redno vadbo ne moremo odstraniti, nato pa jih presadimo v tkiva, kjer je primanjkljaj, na primer v dojke, zadnjico, obraz …
  • Dojke lahko z enkratnim posegom povečamo za največ eno velikost. Omejeni smo z zmožnostjo vraščanja presajenih maščobnih celic. Maščobne celice se prehranjujejo samo iz svoje neposredne okolice, zato je pomembno, da je le-ta dovolj prekrvavljena. Če tkiva preveč napolnimo, je prekrvavitev tkiv okrnjena in maščobne celice ne morejo preživeti. Telo jih razgradi in odstrani.
  • Po odvzemu maščobne celice pripravimo po posebnem postopku, nato jih zelo natančno vbrizgamo v želeno tkivo, saj je od tega odvisno njihovo preživetje.
  • Pred posegom se bomo pogovorili o možnostih in vaših pričakovanjih.
  • Manjše posege opravimo v lokalni anesteziji, večje posege v splošni anesteziji. Poseg traja 1–3 ure.
  • Stranka po obsežnem posegu ostane na opazovanju na kliniki. V tem času bodo strokovni sodelavci poskrbeli za prijetno počutje stranke, ki jo namestimo v apartma na kliniki. Po krajšem posegu gre stranka domov še isti dan. Stranka v obeh primer prejme natančna navodila.
  • Po posegu bodo podplutbe izzvenele v 2 tednih, oteklina pa lahko vztraja nekoliko dlje.
  • Stranka se lahko vrne na delovno mesto po tednu dni oziroma v dveh tednih po bolj obsežnem posegu, upoštevati pa mora nekatere omejitve.
  • Športne aktivnosti so dovoljene že po nekaj tednih.

Več o posegu

V estetski kirurgiji izkoriščamo lastnosti maščobnih celic, da se lahko vgradijo v tkiva, kjer obstaja primanjkljaj. Z maščobnimi celicami lahko izpolnimo tkiva obraza, dojk, prsnega koša, zadnjice, bokov, nog. Tako nismo več omejeni le na odvzemanje maščobe na mestih, kjer je je odveč, temveč lahko z maščobo nekatere dele izgradimo – od tod izvira ime liposkulpturiranje.

Maščobne celice odvzamemo z liposukcijo, odvzeto maščobo pa nato pripravimo za ponovno vbrizgavanje z različnimi metodami. Bistvo je v tem, da iz pridobljene maščobe izločimo matične celice in vitalne maščobne celice, medtem ko prosto maščobo (olje), kri in tekočino odstranimo. Za vbrizgavanje uporabimo samo maščobne in zarodne celice.

Postopek vbrizgavanja mora biti opravljen zelo skrbno in natančno, saj le tako večina maščobnih celic preživeti.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali sem primeren kandidat za povečanje dojk z lastno maščobo?

Lastno maščobo pridobimo z liposukcijo s področij, kjer je maščobe dovolj oziroma kjer opravimo liposukcijo z namenom oblikovanja telesa. Zato poseg ni izvedljiv pri strankah, ki nimajo dovolj maščobnega tkiva. Ker je preživetje presajene maščobe odvisno od hranil iz neposredne okolice, moramo biti pozorni in presaditi le omejeno količino maščobnih celic. Če bi vsadili prekomerno količino maščobnih celic, bi se tkiva zaradi napetosti stisnila, hkrati bi se stisnile tudi žile, ki skrbijo za dovod hranil in presajene celice bi propadle. To pomeni, da lahko dojke povečamo za največ eno košarico. Z lastno maščobo ne moremo tako učinkovito poudariti dekolteja kot z vsadkom. Povečanje dojk z lastno maščobo ni primerno za stranke, ki želijo izrazito, poudarjeno spremembo dojk. Z vbrizganjem lastne maščobe ne moremo spremeniti oblike dojke, niti ne moremo spremeniti položaja bradavic ali dvigniti dojk.

Kako poteka okrevanje po postopku pomlajevanja obraza?

Okrevanje traja v povprečju 10 dni, odvisno od obsega starostnih sprememb in intenzivnosti postopka, ki je prilagojen stranki. V prvih nekaj dneh je prisotna blaga rdečina in oteklina. Po enem tednu lahko pride do luščenja povrhnjice, koža pa postane rožnate barve. Po desetih dneh se bodo pričeli kazati prvi znaki izboljšane kakovosti in napetosti kože, tudi oblika obraza bo privlačnejša in lahko se boste posvetili vsem dnevnim in službenim aktivnostim. V naslednjih tednih se oteklina umiri, obraz pa dobi mladosten žar in videz.

Kako poteka pomlajevanje obraza z maščobnimi in matičnimi celicami?

Pomlajevanje obraza z matičnimi celicami je nekirurški postopek, kjer obrazu v nekaj minutah povrnemo mladostne linije, hkrati z istim postopkom pa dosežemo tudi bistveno izboljšanje tonusa, kakovosti in napetosti kože. Poseg bistveno zmanjša potrebo po uporabi botoksa ali tkivnih polnil s hialuronsko kislino. Poseg uporablja maščobno tkivo, v katerem se v večjih količinah nahajajo odrasle matične celice. Matične celice so se sposobne preobraziti v katerokoli celico našega telesa in tako igrajo pomembno vlogo pri nadomeščanju poškodovanih in utrujenih celic. Maščobne celice odvzamemo s predela trebuha, kjer je višja tudi vsebnost rastnih faktorjev, druge pomembne sestavine pri obnovi in pomlajevanju tkiv. Takšna mešanica matičnih celic in rastnih faktorjev ob vbrizganju v podkožje obraza sproži številne obnovitvene postopke, zaradi katerih koža obraza postane sveža in mladostna. Maščobne celice, ki jih pri posegu prav tako prenesemo, predstavljajo tretjo sestavino pomlajevalnega koktejla. Z njihovo pomočjo obrazu povrnemo reliefne konture lic, vek, ustnic in ga oblikujemo v privlačno celoto.

Kako trajen je učinek posega?

Telo v prvih mesecih po posegu razgradi manjši delež presajene maščobe, obdrži se približno 60–80 % presajene maščobe. Po nekaj mesecih stranka opazi končni rezultat, ki je trajen. Ker pa se presajene maščobne celice obnašajo kot naravna tkiva in so podvržena fiziološkim telesnim spremembam, ki jih povzroči staranje, težnost, obilno hujšanje in dojenje, lahko stranka ponovno opazi moteče spremembe na obrazu in dojkah, kar vodi v ponovitev posega.

Kakšne so brazgotine po posegu?

Brazgotine so skoraj nevidne, saj maščobo vbrizgamo skozi drobne luknjice. Vidna so le manjša vstopna mesta za odvzem maščobnih celic.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE