Pomanjšanje prsi

Prevelike prsi povzročajo obilo težav, kot na primer bolečine v hrbtenici, otežena športna aktivnost, omejena izbira oblačil … Podobno kot lahko majhne prsi zaznamujejo odraščanje deklet, lahko prevelike prsi vplivajo na samozavest deklet, žensk, in tudi moških. Običajno so velike prsi tudi povešene in neprivlačnega videza, s kirurškim posegom zmanjšanja in preoblikovanja pa dosežemo takojšnje olajšanje.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

do 3 ure, odhod domov po 12 urah

OKREVANJE

en teden

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

  • Pomanjšanje prsi je kirurški poseg, skoraj enak dvigu prsi, le da odvečna tkiva hkrati tudi odstranimo. Poleg zmanjšanja prsim povrnemo obliko ter zmanjšamo raztegnjene kolobarje in povešene žleze.
  • Glede na položaj bradavic in stopnjo povešenosti obstaja več kirurških možnosti, ki se med seboj razlikujejo predvsem v dolžini in obliki brazgotin – običajno brazgotina sega okoli kolobarja, z dodatno navpičnico in brazgotino v spodnji gubi prsi. Brazgotine običajno v nekaj mesecih zbledijo in so skoraj nevidne. O brazgotinah se še posebej izčrpno pogovorimo med posvetom pred operacijo.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju pomanjšanja prsi.
  • Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja 2–3 ure.
  • pacientka lahko po 8- do 12-urnem opazovanju odide domov. V tem času naše strokovno medicinsko osebje poskrbi za prijetno počutje v apartmaju naše klinike.
  • Šivi se raztopijo sami ali pa jih odstranimo po 2 tednih. 4–6 tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka. Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate običajna dnevna opravila. Po posegu je večina žensk sposobna enakih aktivnosti kot pred operacijo.
  • Končna oblika prsi se vzpostavi nekaj mesecev po posegu, ko se tkiva dokončno prilagodijo.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali je po pomanjšanju prsi možno dojiti?

V večini primerov je dojenje možno, a z gotovostjo tega ne moremo zagotoviti. Kirurški poseg svetujemo po zaključenem rodnem obdobju, ker nosečnost in hormonske spremembe močno vplivajo na prsi (tudi operirane). Prsi se lahko po nosečnosti ponovno povesijo.

Ali pomanjšanje prsi lahko vpliva na občutljivost bradavic?

Občutek v bradavicah je neposredno po posegu in v prvih nekaj tednih lahko nekoliko spremenjen, kar pa je večinoma zgolj prehodne narave.

Ali sem primeren kandidat za pomanjšanje prsi?

Če imate težave z bolečinami v hrbtenici, z draženjem kože v predelu gub pod dojkami, bolečine pri športnih aktivnosti in spanju ali pa želite samo bolj skladno postavo, je poseg zagotovo zelo priporočljiv in bo močno izboljšal kakovost vašega življenja. Tudi mlajša dekleta in fantje se lahko srečujejo s težavami prevelikih dojk, ki lahko zaznamujejo njihovo odraščanje.

Kako trajen je učinek posega?

Staranje tkiv, težnost in nihanja v telesni teži neizogibno učinkujejo tudi na operirane dojke. S staranjem bo prišlo do naravnih fizioloških sprememb in postopnega ponovnega spuščanja, ki pa bo zaradi opravljenega posega manj izrazito, kot če posega ne bi opravili. Na žalost s posegom časa ne moremo ustaviti.

Kakšne so brazgotine po pomanjšanju prsi?

Brazgotine potekajo okrog bradavice, navpično do spodnje gube prsi, kjer je lahko skrita še dodatna vodoravna brazgotina. Brazgotine so ponavadi nežne in sčasoma v celoti zbledijo. Operativno tehniko izberemo tako, da s čim krajšimi brazgotinami dosežemo želeni rezultat oziroma velikost prsi. Včasih se brazgotinam ne moremo izogniti. O brazgotinah se še posebej izčrpno pogovorimo med posvetom pred operacijo.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE