Pomanjšanje prsi

Prevelike prsi povzročajo obilo težav, kot na primer bolečine v hrbtenici, otežena športna aktivnost, omejena izbira oblačil … Podobno kot lahko majhne prsi zaznamujejo odraščanje deklet, lahko prevelike prsi vplivajo na samozavest deklet, žensk, in tudi moških. Običajno so velike prsi tudi povešene in neprivlačnega videza, s kirurškim posegom zmanjšanja in preoblikovanja pa dosežemo takojšnje olajšanje.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

do 3 ure, odhod domov po 12 urah

OKREVANJE

en teden

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

  • Pomanjšanje prsi je kirurški poseg, skoraj enak dvigu prsi, le da odvečna tkiva hkrati tudi odstranimo. Poleg zmanjšanja prsim povrnemo obliko ter zmanjšamo raztegnjene kolobarje in povešene žleze.
  • Glede na položaj bradavic in stopnjo povešenosti obstaja več kirurških možnosti, ki se med seboj razlikujejo predvsem v dolžini in obliki brazgotin – običajno brazgotina sega okoli kolobarja, z dodatno navpičnico in brazgotino v spodnji gubi prsi. Brazgotine običajno v nekaj mesecih zbledijo in so skoraj nevidne. O brazgotinah se še posebej izčrpno pogovorimo med posvetom pred operacijo.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju pomanjšanja prsi.
  • Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja 2–3 ure.
  • pacientka lahko po 8- do 12-urnem opazovanju odide domov. V tem času naše strokovno medicinsko osebje poskrbi za prijetno počutje v apartmaju naše klinike.
  • Šivi se raztopijo sami ali pa jih odstranimo po 2 tednih. 4–6 tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka. Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate običajna dnevna opravila. Po posegu je večina žensk sposobna enakih aktivnosti kot pred operacijo.
  • Končna oblika prsi se vzpostavi nekaj mesecev po posegu, ko se tkiva dokončno prilagodijo.

Več o pomanjšanju prsi

Prevelike prsi povzročajo obilo težav, kot na primer bolečine v hrbtenici, otežena športna aktivnost, omejena izbira oblačil … Podobno kot lahko majhne prsi zaznamujejo odraščanje deklet, lahko prevelike prsi vplivajo na samozavest deklet, žensk, in tudi moških. Običajno so velike prsi tudi povešene in neprivlačnega videza, s kirurškim posegom zmanjšanja in preoblikovanja pa dosežemo takojšnje olajšanje.

Premajhne, še posebno pa prevelike prsi lahko zaznamujejo odraščanje ter vplivajo na samozavest. Zbadanje vrstnikov je lahko v dobi odraščanja zelo boleče. V odrasli dobi se težave, povezane s prevelikimi prsmi, izrazijo z bolečinami v hrbtenici ter draženjem kože v predelu gub, kjer lahko pride tudi do trdovratnih kroničnih vnetij. Prevelike prsi ženske, pa tudi moške ovirajo pri športnih aktivnostih, včasih celo pri spanju. Motiv za zmanjšanje prsi je lahko tudi želja po bolj skladni postavi.

Pogovor in meritve

Kirurški poseg pomanjšanja prsi je zelo podoben dvigu prsi. Vzorec brazgotin je enak, le da tkiva ne uporabimo za izpolnitev volumna, temveč tkivo odstranimo. Glavni dejavnik, ki odloča o izbiri posega, je povešenost kolobarja in bradavice. S kirurškim posegom odstranimo primerno velik del tkiva prsi – glede na želeni rezultat oziroma velikost. Ohranimo tisti del žleznega tkiva, ki skrbi za prekrvavitev kolobarja in bradavice. Če je kolobar tako spuščen, da ga je treba dvigniti za več kot 20 centimetrov (gre za izjemno velike prsi), pa je treba kolobar presaditi na nov položaj.

Okrevanje po pomanjšanju prsi

Prvih nekaj tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka, ki nudi prsim čvrsto oporo. Bolečine po posegu hitro izzvenijo, razen v primeru sočasnega povečanja prsi z vstavo vsadka pod mišico, ko je bolečina lahko prisotna kakšen dan več.

Po odstranitvi šivov je potrebno brazgotine čvrsto masirati, da se čimprej zmehčajo. Prvih nekaj mesecev so brazgotine precej vidne in rdečkaste barve, ki sčasoma v celoti zbledi. Brazgotin ne smemo izpostavljati soncu, ker so za sončne žarke bolj dovzetne in lahko pride do bolj izrazite vidnosti brazgotine. V nekaterih primerih so lahko tudi brazgotine znotraj prsi (na mestih preoblikovanja žleze) bolj čvrste, včasih celo boleče. V takih primerih priporočamo limfno drenažo ali ultrazvočno masažo, s čimer poskrbimo za hitrejše mehčanje prsi.

Oblika prsi in brazgotin je dokončna šele po nekaj mesecih. Še posebej pomembno je to razumeti pri tehniki z navpično brazgotino, kjer oblika mora prvih nekaj tednov delovati nenaravna, z ravno obliko spodnjega pola. Včasih na spodnjem delu brazgotine ostane manjša kožna guba, ki je posledica želje, da brazgotine čim bolj zmanjšamo, še posebej v delu, kjer brazgotina sega na prsni koš (krak sidra). Prav v tem delu se pokaže največji višek kože, ki ga moramo prikrojiti. V mesecih po operaciji se stanjšana koža močno skrči in je viška kože bistveno manj kot ob operaciji. Če se guba v celoti ne zravna, jo lahko odstranimo naknadno, v lokalni anesteziji, rezultat posega v dveh fazah pa je bistveno krajša in manjša brazgotina.

Pogosta vprašanja in odgovori

Ali je po pomanjšanju prsi možno dojiti?

V večini primerov je dojenje možno, a z gotovostjo tega ne moremo zagotoviti. Kirurški poseg svetujemo po zaključenem rodnem obdobju, ker nosečnost in hormonske spremembe močno vplivajo na prsi (tudi operirane). Prsi se lahko po nosečnosti ponovno povesijo.

Ali pomanjšanje prsi lahko vpliva na občutljivost bradavic?

Občutek v bradavicah je neposredno po posegu in v prvih nekaj tednih lahko nekoliko spremenjen, kar pa je večinoma zgolj prehodne narave.

Ali sem primeren kandidat za pomanjšanje prsi?

Če imate težave z bolečinami v hrbtenici, z draženjem kože v predelu gub pod dojkami, bolečine pri športnih aktivnosti in spanju ali pa želite samo bolj skladno postavo, je poseg zagotovo zelo priporočljiv in bo močno izboljšal kakovost vašega življenja. Tudi mlajša dekleta in fantje se lahko srečujejo s težavami prevelikih dojk, ki lahko zaznamujejo njihovo odraščanje.

Kako trajen je učinek posega?

Staranje tkiv, težnost in nihanja v telesni teži neizogibno učinkujejo tudi na operirane dojke. S staranjem bo prišlo do naravnih fizioloških sprememb in postopnega ponovnega spuščanja, ki pa bo zaradi opravljenega posega manj izrazito, kot če posega ne bi opravili. Na žalost s posegom časa ne moremo ustaviti.

Kakšne so brazgotine po pomanjšanju prsi?

Brazgotine potekajo okrog bradavice, navpično do spodnje gube prsi, kjer je lahko skrita še dodatna vodoravna brazgotina. Brazgotine so ponavadi nežne in sčasoma v celoti zbledijo. Operativno tehniko izberemo tako, da s čim krajšimi brazgotinami dosežemo želeni rezultat oziroma velikost prsi. Včasih se brazgotinam ne moremo izogniti. O brazgotinah se še posebej izčrpno pogovorimo med posvetom pred operacijo.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE