Povečanje prsi – kaj je potrebno vedeti pred posegom

Povečanje-prsi---kaj-je-potrebno-vedeti-pred-posegom

Kirurško povečanje prsi ali augmentacijska mamaplastika je najpogostejši in najbolj priljubljen estetski kirurški poseg na svetu, saj kirurgi letno izvedejo več kot 1,6 miljona posegov. Oblika in položaj ženskih prsi se nezadržno spreminjata skozi skozi starost in različna življenjska obdobja (npr. nosečnost, menopavza…), zato ne preseneča dejstvo, da vsaka tretja ženska po svetu vsaj enkrat v življenju razmišlja o operaciji povečave prsi. S posegom lahko uresničimo željo po lepem in polnem dekolteju ali pa prsim povrnemo mladostno obliko po končanem obdobju dojenja ter na ta način ženskam omogočimo, da se v svojem telesu ponovno počutijo bolj zadovoljno in samozavestno.

Razmišljate o povečavi prsi pa vas skrbi težavnost okrevanja in dolgoročna varnost vsadkov?

V poplavi informacij, ki jih je moč najti v raznoraznih medijih ter na družabnih omrežjih, je včasih težko izluščiti relevantne oziroma strokovno in znanstveno podprte. Na kliniki Medline estetika smo specializirani za vse vrste posegov na prsih in se pri našem delu vsakodnevno srečujemo z vprašanji in dilemami žensk, ki razmišljajo o tovrstnih posegih. V nadaljevanju si poglejmo nekaj najpogostejših pomislekov glede povečanja prsi z vsadki, ki jih naši kirurgi pomagajo razjasniti že na prvem posvetu pred posegom. 

Varnost vsadkov

Moderni prsni vsadki svetovno priznanih proizvajalcev so izdelani iz kohezivnega silikonskega gela, ki je visoko odporen na zunanje sile, zato po končanem obdobju okrevanja ni zadržkov pri izvajanju raznih športnih aktivnosti in drugih dejavnosti. Poškodba oziroma ruptura vsadka je sicer možna v primeru nepričakovanih visokih obremenitev kot so npr. prometne nezgode in padci z višine, vendar pa tudi v tem primeru vsadek zaradi svoje sestave obdrži svojo obliko in se ne razlije. V kolikor so vsadki nepoškodovani, lahko ostanejo v telesu doživljenjsko in jih ni potrebno zamenjati; ob tem pa so svetovane redne kontrole pri izbranem kirurgu in  spremljanje stanja vsadkov s slikovnimi metodami kot je ultrazvok.

Kirurški poseg in okrevanje

Z uporabo naprednih kirurških in anestezioloških tehnik je povečanje prsi varen in razmeroma kratek kirurški poseg. Kljub temu je v zgodnjem pooperativnem obdobju po posegu pričakovati bolečine in oteklino, ki pa postopoma izvenijo tekom okrevanja. Bolečine po posegu je moč učinkovito lajšati s protibolečinskimi zdravili in načeloma že po nekaj dneh ne omejujejo vsakodnevnih aktivnosti, zato je strah pred težkim okrevanjem odveč. Pomembno pa je, da se z izbranim kirurgom izčrpno pogovorite o načrtu okrevanja, fizičnih omejitvah po posegu ter da vestno upoštevate pooperativna navodila, ki vključujejo jemanje predpisanih protibolečinskih zdravil in redno nošenje kompresijskega nedrčka. Po zadnjih raziskavah je več kot polovica žensk, ki so se odločile za povečanje prsi, po posegu mnenja, da je bil sam poseg in okrevanje lažje, kot so pričakovale.

Brazgotine in izgled prsi po posegu

Željam in pričakovanjem pred povečanjem prsi bo dober kirurg skušal slediti ob upoštevanju realnih možnosti, ki jih definirajo strankini telesni proporci in tkiva. Začetni posvet in pregled je zato bistvenega pomena. Kirurg, specializiran za posege na prsih, bo poleg temeljitega in strokovno podprtega pogovora opravil tudi natančne meritve prsnega koša, na podlagi katerih bo določil najprimernejšo velikost in obliko vsadka ter optimalno kirurško tehniko povečanja prsi. Za lažjo predstavo in izbiro prave velikosti vsadka si na kliniki Medline estetika pomagamo tudi  z izdelavo računalniških 3D simulacij ter s prilagodljivimi silikonskimi vložki in nedrčki, s katerimi nazorno prikažemo možen končni rezultat povečanja prsi.

Brazgotine po posegu povečanja prsi so navadno skrite v kožni gubi pod dojkama in ob pravilni. kirurški tehniki skorajda neopazne. Posebna sestava silikonskih vsadkov Motiva®, ki jih uporabljamo na kliniki Medline estetika, nam omogoča uporabo minimalno invazivne kirurške tehnike, imenovane MinimalScar®, pri kateri napravimo 50-100% krajši kožni rez od standardnega reza pri povečavi prsi z vsadki drugih proizvajalcev. Končni rezultat je majhna in skoraj neopazna brazgotina dolžine 2,5 do 3 cm.

Nosečnost in dojenje po povečanju prsi

Telesne spremembe v nosečnosti po povečanju prsi z vsadki lahko spremenijo obliko prsi. Dojenje po povečavi prsi z vsadki ni ovirano, v kolikor je bil vsadek vstavljen skozi rez v kožni gubi pod dojko; težave pri dojenju pa so lahko prisotne v primeru kirurških posegov na dojkah, pri katerih je bil uporabljen kožni rez v področju prsne bradavice in kolobarja.

Možni zapleti po povečanju prsi

Povečanje prsi je razmeroma varen kirurški poseg, pri katerem je pojav klasičnih kirurških zapletov, kot so npr. okužba ran, krvavitve in slabo celjenje ob upoštevanju sodobnih kirurških načel zelo redek.  V preteklosti se je veliko govorilo o povezavi med vsadki s hrapavo površino in nastankom anaplastičnega velikoceličnega limfoma (ALCL). Gre za izjemno redko obliko raka, ki je posledica močnega telesnega imunskega odziva. V primeru rednega spremljanja vsadkov ga je moč hitro prepoznati in zdraviti, zato največkrat ne predstavlja velikega tveganja za zdravje. Zaradi omenjenega imajo sodobni vsadki manj hrapavo ali pa povsem gladko površino, pri kateri povezava z nastankom ALCL ni bila dokazana.

Človeško telo vsadke po posegu obda z vezivno ovojnico, kar je običajen telesni odziv vezivnih celic. V redkih primerih se lahko vezivna ovojnica več let po posegu zadebeli ter prekomerno stisne ali poškoduje vsadek in spremeni videz prsi. V tem primeru je lahko potrebna menjava vsadka.

Na kliniki Medline estetika uporabljamo izključno gladke silikonske vsadke proizvajalca Motiva®. Njihova gladka, SmoothSilk® površina, je trenutno najmodernejša izmed vseh vsadkov na trgu in ponuja največjo mero udobja in zaščite. Posebno oblikovana zunanja ovojnica vsadka zmanjšuje možnost vnetja in poveča biokompatibilnost s telesnimi tkivi, obenem pa zmanjša tveganje za nastanek zadebeljene vezivne ovojnice. Vsadke Motiva® so zato strokovnjaki razglasili za vsadke nove generacije.

Slikovne preiskave prsi po povečanju z vsadki

V kolikor razmišljate o povečanju prsi je pomembno, da izberete kliniko, kjer uporabljajo silikonske vsadke priznanih svetovnih proizvajalcev, ki na vsadke nudijo tudi večletno garancijo ter možno brezplačne menjave vsadkov v primeru težav. Obenem pa je za preprečevanje poznih zapletov ključno tudi redno pooperativno spremljanje vsadkov s strani izbranega kirurga.

Nadvse pomembno je, da si vse ženske svoje prsi redno samopregledujejo skozi celotno življenjsko obdobje in vsadki pri tem niso ovira, saj so vedno vstavljeni pod žlezno tkivo dojke. S številnimi raziskavami je bilo potrjeno, da silikonski vsadki ne povzročajo povečanega tveganja za raka dojke. Tudi ženske po povečanju prsi lahko opravijo prilagojeno mamografijo, vendar se za izključitev bolezni dojk v tem primeru bolj priporoča magnetno resonančno (MR) slikanje prsnega koša. Za sledenje stanja vsadkov pa so najbolj primerni redni ultrazvočni (UZ) pregledi.

UZ kontrolni pregledi prsnih vsadkov – novost v Sloveniji

Ultrazvočni pregled prsnih vsadkov je hitra in povsem neboleča preiskava s katero spremljamo stanje vsadkov. Z njim lahko zaznamo spremembe v sestavi, obliki in položaju vsadka ter na ta način ocenimo njegovo intaktnost ali zaznamo morebitno poškodbo (rupturo). Prikažemo si lahko morebitno tekočino ob vsadku ter ocenimo stanje vezivne ovojnice, ki obdaja vsadek. Z UZ preiskavo lahko vsadke spremljamo od operativnega posega dalje, še posebej pa je priporočljivo spremljanje, če je od posega minilo že več kot 5 let.

Na kliniki Medline estetika redno sledimo svetovnim novostim in smernicam na področju kirurgije prsi in estetske kirurgije nasploh. Ker je skrb za naše stranke na prvem mestu in jim želimo omogočiti le najboljše, smo kot prvi na slovenskem trgu uvedli redno ultrazvočno spremljanje prsnih vsadkov od kirurškega posega dalje. Zavedamo se pomena dolgoročnega spremljanja vsadkov za zdravje, zato UZ preiskavo vsadkov nudimo tudi tistim, ki so poseg izvedle drugje.