Povečanje prsi – Vse o posegu povečanja prsi

Razmišljate o operaciji povečanja prsi, vendar ne veste, kje začeti ali kaj pričakovati? V nadaljevanju boste našli informacije, ki smo jih zbrali na podlagi najpogostejših vprašanj strank in od zaposlenih, glede na to, kaj mislijo, da je pomembno povedati.

Poseg povečanja prsi smo razčlenili v 12 faz od začetne faze (prvi posvet) do zadnje faze (faza okrevanja).

Raziskovanje in pridobivanje informacij o posegu povečanja prsi

Raziskovalna faza:

Ko se odločite, da zgrabite bika za roge in opravite operacijo povečanja prsi, je naslednji korak, da izvedete temelje, kakšnega kirurga, prsnega vsadka in vrste operacije želite.

Operacija povečanja prsi je odločitev, ki je ne bi smeli sprejeti zlahka. Pomembno je, da smo dobro informirani in sicer z zanesljivimi, doslednimi in objektivnimi informacijami. Tako se lahko pametno in trezno odločimo o tem, katerega kirurga bomo izbrali, katere vsadke, kakšno velikost, prav tako pa bomo informirani o samem posegu oz. poteku posega.

Informacije so v veliki meri sicer dostopne na spletu, a ni nujno vse, kar piše resnica. Zato je pomembno, da za informiranje uporabljamo verodostojne in preverjene vire. Med najbolj zanesljivimi na področju zdravstva so:

V branje priporočamo tudi članke na spletni strani proizvajalca prsnih vsadkov Motiva:

 • https://motiva.health/

Prvi posvet s kirurgom

Posvet je odlična priložnost, da spoznate kirurga, h kateremu se nagibate. Je prava priložnost, da zastavite vsa vprašanja, čeprav čudna ali nenavadna. Povečanje prsi je poseg, katerega rezultat vas bo spremljal desetletja, zato je izjemno pomembno, da razumete kaj to pomeni, kaj vas čaka in kakšen bo ta rezultat.

Predhodni termin za oceno

Pred operacijo vas bomo pozvali, da se udeležite tako imenovanega “predhodnega ocenjevanja”. Ob vašem obisku bo medicinska sestra pregledala vašo zdravstveno anamnezo, se pogovorila o vseh trenutnih zdravilih, ki jih jemljete, in opravila nadaljnje ocene, da se prepričamo, ali ste sposobni oz. primerni za operacijo in da ugotovimo, kakšna tveganja ta lahko predstavlja. Kirurški poseg in splošna anestezija je kot vadba za telo. Zato je zagotovitev, da ste dovolj »fit« za operacijo, ključnega pomena za zagotovitev nemotene operacije in hitrega okrevanja.

Priprava na poseg in poseg

Dan pred operacijo prsi

Pred operacijo ne smete uživati hrane, da ste pripravljeni na anestezijo. To je namenjeno zmanjšanju anestetičnih zapletov, ki jih imenujemo tudi aspiracija. Čeprav se čas ko ne smete uživati hrane lahko razlikuje, vam bo večina zdravnikov naročila, da ne uživate hrane in pijače od polnoči pred dnem operacije. Tako se lahko zagotovi, da boste čez dan do polnoči zaužili dovolj hrane, kar pa vam bo pomagalo, da boste imeli dovolj energije tudi na dan operacije.

Poseg povečanja prsi sicer traja približno eno uro. Praviloma paciente zadržimo na kliniki od 4 do 12 ur. Lahko pa se zgodi (čeprav zelo poredko), da se bomo odločili vas zadržati na kliniki čez noč. To je preventivno. Tako je smiselno, da imate s seboj določene stvari, ki so npr:

 • Pižama
 • Revije/knjige/Kindle/iPad
 • Haljina in copati
 • Spodnje perilo
 • Toaletni pribor
 • Polnilec za telefon
 • Podporni modrček
 • Vsa zdravila, ki jih jemljete vsak dan, vključno z originalno embalažo in nalepkami.

Med posegom in v času opazovanja boste morali odstraniti ves nakit, podaljške trepalnic in lak za nohte ali akrilne nohte. Tako se izognete motnjam opreme, ki spremlja vaše vitalne znake med postopkom. Zato jih je najbolje odstraniti pred prihodom v bolnišnico.

Dan operacije

Na veliki dan, razen če vam zdravnik naroči drugače, morate torej preskočiti zajtrk. Če je vaša operacija načrtovana za pozneje v dnevu, boste morda lahko imeli lahek zajtrk zgodaj zjutraj. Med operacijo bosta vaše vitalne znake spremljala vaš anesteziolog in anesteziološka sestra.

Na žalost lahko ličila, lak za nohte in akrilni nohti motijo ​​nadzorno opremo; zato je pomembno, da se prepričate, da jih odstranite pred prihodom v bolnišnico.

Med postopkom vam bo lepilni trak nameščen tudi na oči. Zato je tudi priporočljivo, da ne nosite umetnih trepalnic, da ne poškodujete oči med nanašanjem in odstranjevanjem traku. Odstranjeni bodo tudi nakit in »piercingi«, da se preprečijo morebitne opekline,

Ob prihodu na oddelek

Če tega še ni storil, bo vaš kirurg pregledal vaš obrazec za soglasje, da zagotovi, da v celoti razumete in se strinjate s postopkom in povezanimi morebitnimi zapleti. Vaš kirurg bo nato na vaših prsih narisal kirurške oznake; to pomaga kirurgu, da namesti prsne vsadke in naredi rez na optimalnem mestu.

V anestetični sobi

Ob prihodu v sobo za anestezijo bo vaš zdravnik operacijskega oddelka (ODP) ali medicinska sestra opravila nekaj končnih pregledov preden dobite anestezijo. To je običajno zadnji pregled, ki ga boste imeli, pregleda morebitne alergijske preglede in odstrani vse kovinske izdelke.

Po pregledu vam bo zdravnik ali medicinska sestra v zadnji del roke vstavila kanilo, ki bo uporabljena za injiciranje anestetika. Oprema za spremljanje je običajno sestavljena iz lepljivih pik na prsih, klina na prstu in manšete za krvni tlak za spremljanje srčnega utripa, krvnega tlaka in ravni kisika v krvi med posegom.

Ko je oprema za spremljanje nameščena, boste približno 5 minut dobivali kisik za dihanje, preden vam bodo zdravniki dali anestetik. To zagotavlja, da imate v pljučih veliko kisika, medtem ko vam anesteziolog za operacijo namesti dihalno cev v usta (to bo storjeno, ko zaspite). Splošni anestetik je običajno sestavljen iz uspavala, protibolečinskega zdravila, zdravila proti boleznim in včasih mišičnega relaksanta. Ko se bo vaša anestezija začela in boste popolnoma zaspali, vas bodo odpeljali v operacijsko sobo in operacija se bo začela.

Operacijska soba

Poseg povečanja prsi običajno traja eno uro, včasih nekoliko več, še posebej če imate operacijo po meri. Med postopkom bosta vaš anesteziolog in medicinska sestra ves čas ob strani in bosta ves čas spremljala vitalne znake. Na koncu postopka vam bo medicinska sestra naložila kirurški povoj in podporni modrček, odpeljali vas bodo v sobo za okrevanje.

V sobi za okrevanje

Soba za okrevanje je prostor, kjer se zbudite po posegu, običajno s kisikovo masko, ki jo morate imeti nadeto, dokler se anestetik ne izprazni iz vašega sistema in je vaša raven kisika normalna. Morda se boste počutili zmedeno, dezorientirano in morda vas bo bolelo grlo zaradi dihalne cevi – vendar je to le začasno. Ni nenavadno, da se po operaciji pojavi srbenje v nosu ali drgetanje; to so učinki, ki jih nekateri ljudje občutijo pri splošni anesteziji. Zadržali vas bomo v oddelku za okrevanje, dokler ne boste popolnoma budni, topli in vam bo udobno. Morda boste občutili rahlo bolečino in v nekaterih primerih slabost; vendar vam bo medicinska sestra za okrevanje dala zdravila, da se boste počutili dobro, preden se vrnete na oddelek oz. odidete domov.

Vrnitev na oddelek

Na oddelku vas bo pregledala kirurška ekipa na pregled in potem, ko boste pojedli, spili in se sprehodili, boste lahko odšli domov. Prvih 48 ur po splošni anesteziji se lahko še vedno počutite utrujeno in dezorientirano, zato je najpomembneje, da ne vozite in ne opravljate gospodinjskih opravi. Še posebej, če imate otroke, je pomembno vedeti, da bodo učinki splošne anestezije dolgotrajni, prav tako pa vam bo kirurg priporočil omejevanje gibanja rok, da se prepreči premikanje prsnih vsadkov ali vznemirjenje rane.

Obdobje okrevanja/oskrba

Kirurg vam bo dal navodila za naknadno nego, ki jih morate upoštevati, da zagotovite optimalne rezultate. Čeprav se kirurška navodila razlikujejo, je običajno priporočljivo naslednje:

 • da se v prvih nekaj tednih izogibate vožnji in dvigovanju težkih bremen,
 • 6 tednov se izogibate naporni vadbi in 6 tednov nosite kirurški nedrček.
 • V prvem tednu ali tako lahko občutite rahlo občutljivost in bolečino, ki ju je mogoče nadzorovati z rednim jemanjem lajšanja bolečin brez recepta. Nekatera zdravila proti bolečinam lahko povzročijo tudi zaprtje, zato boste morda želeli kupiti tudi odvajala brez recepta.

Vaše prsi so po operaciji lahko otekle več tednov in lahko traja tudi do nekaj mesecev, da se popolnoma ustalijo in dobijo končni položaj. Ne bodite prestrašeni, če se ena dojka zaceli hitreje kot druga, to je običajno in se bo umirilo.

Za več informacij o pooperativnem okrevanju in nasvete o negi po operaciji pa se obrnite na nas in pomagali vam bomo.

Nadaljnji termini

Prvi kontrolni pregled je običajno en teden po operaciji. Rane bo pregledala medicinska sestra in zamenjala obloge. Vaši naslednji sestanki se običajno pojavijo pri 3 mesecih, 6 mesecih, 12 mesecih in nato na vsaka 3 leta. Ti nadaljnji sestanki so kot nalašč za zastavljanje kakršnih koli neodgovorjenih vprašanj ali pomislekov glede prsi in posega.

Žal lahko včasih pride do kirurških zapletov; zato je pomembno, da med naslednjimi pregledi redno pregledujete svoje prsi. To vključuje redni samopregled grudic in izboklin; rak dojke lahko prizadene ženske z ali brez prsnih vsadkov. Zato je tako kot priporočamo ženskam brez prsnih vsadkov, nujno nadaljevati z rednimi samopregledi dojk.

Ne veste, kako opraviti samopregled s prsnimi vsadki? Brez skrbi, TUKAJ najdete video vodič z navodili.

Več po povečanju prsi z vsadki Motiva najdete na tej povezavi.