Povečanje prsi z vsadki

Prsi so simbol ženskosti, zato je želja po lepem oprsju nekaj popolnoma naravnega, izvornega. Povečava prsi je eden izmed najbolj zaželenih in najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen, po treh mesecih dokončna oblika

TRAJANJE POSEGA

1 ura, okrevanje na kliniki 4 do 12h. Domov se lahko odpravite še isti dan

OKREVANJE

en mesec, vrnitev v službo v 1 tednu

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

 • S posegom prsi povečamo ali pa nekoč polnim prsim povrnemo obliko in privlačnost.
 • Poglobljen predoperativni pregled, natančne meritve in iskren pogovor o željah in možnostih so odločilnega pomena pri načrtovanju povečanja prsi. V veliko pomoč so nam tudi 3D simulacije in tudi uporaba posebno oblikovanih prsnih vložkov – t.i. biometrični sistem določanja velikosti vsadkov.
 • Uporabljamo kapljičaste ali okrogle vsadke, znamke Motiva
 • Najsodobnejši pristopi in tehnike:
  • Motiva MinimalScar® – Inovativna tehnika povečave prsi z manjšim kožnim rezom, ki omogoča hitrejše okrevanje in boljši estetski rezultat.
  • MotivaHybrid®: Hibridna tehnika povečave prsi z vsadki in lastno maščobo
  • Motiva JOY®: Program povečave prsi za tiste, ki želijo le najboljše / za tiste, ki želijo nekaj več.
 • Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja približno 1 – 2 uri
 • po 4 – 6 urnem opazovanju greste lahko domov
 • Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate običajna dnevna opravila. V primeru vstavitve vsadka pod mišico potrebujeta še kakšen dan več.
 • Šivov po operaciji ni potrebno odstranjevati, obvezno pa morate uporabiti 6-8 tednov po posegu svetujemo uporabo športnega modrčka in prilagoditev športnih aktivnosti
 • Vstavljeni vsadki ne vplivajo na dojenje in ne ovirajo slikovnih preiskav prsi
 • Po operativnem posegu svetujemo, da uporabljene vsadke registrirajo v 90 dneh po posegu na spletni strani proizvajalca Motiva ter si na ta način omogočijo naslednje ugodnosti:
  • Always Confident Warranty®: podjetje Motiva vam zagotavlja brezplačen nov vsadek v primeru njegove rupture
  • Product Replacement Policy: podjetje Motiva vam zagotavlja brezplačen nov vsadek v primeru kapsularne kontrakture (stopnje Baker III ali IV) 10 let po posegu.

Več o posegu

Povečanje prsi je eden izmed najbolj zaželenih in najpogosteje izvajanih posegov v estetski kirurgiji. S posegom lahko zadovoljimo dolgoletno težnjo po lepem, polnem dekolteju ali pa uresničimo željo, ki se pri mnogo ženskah izrazi po končanem obdobju dojenja, ki prsim običajno odvzame del njihove nekdanje polnosti. Po posegu se zadovoljstvo in dvig samozavesti odražata na vseh življenjskih področjih, tako zasebnih kot poslovnih.

Obdobje od odločitve za poseg do izvedbe operacije je običajno zelo čustveno. Pričakovanja in želje je treba uskladiti z možnostmi in omejitvami. V tem obdobju je iskren in strokovno podprt pogovor o najpomembnejša naloga, ki jo opravljamo kirurgi.

Pregled in pogovor s kirurgom

Gre za najpomembnejši del celotnega procesa povečanja prsi. Pogovorimo se o pacientkinih pričakovanjih in željah, jim skušamo slediti, a jih kljub temu uskladiti z realnimi možnostmi, ki jih omogočajo pacientkina tkiva. Pogovor teče tudi o okrevanju po operaciji, možnih tveganjih in zapletih. V tej fazi je nujno odpraviti vse dvome in skrbi, zato velja, da ni nepotrebnih oz. nesmiselnih vprašanj. Le tako lahko k posegu pristopimo sproščeno in pripravljeno.

Za lažjo izbiro velikosti vsadka se zatečemo k simulaciji s 3D vizualizacijo in tudi s prilagodljivmi vložki in posebnimi nedrčki, s katerimi zelo nazorno in natančno prikažemo morebitni končni rezultat povečanja. Za trenutek si lahko ženska predstavlja, koliko lepša in bolj samozavestna bo po operativnem posegu, kar pri pacientkah praviloma na obraz prikliče nasmeh in zadovoljstvo.

Meritve

Namen meritev je določiti najbolj primeren vsadek in najbolj primerno kirurško tehniko povečanja prsi (mesto reza, postavitev proteze pod mišico ali žlezo, sočasen dvig prsi). Najpomembnejše dejavnike, ki vplivajo na izbiro, podajamo v nadaljevanju.

Meritve širine prsi, prsnega koša in debeline tkiv nam pogojujejo idealno širino vsadka.
Če bi izbrali preširok vsadek, bi ta štrlel v zunanjem ali notranjem delu prsi. Videz prsi bi bil nenaraven. Prsi bi se lahko v predelu dekolteja tudi združili – sinmastija.
Če bi izbrali preozek vsadek, bi bil lahko razmik med prsi v predelu dekolteja prevelik, in tako nenaraven in neprivlačen.

Debelina lastnih tkiv v predelu dekolteja. Silhueto dekolteja si ne želimo prekiniti z izrazito očitno stopnico zaradi vsadka. Če je lastnih tkiv v predelu dovolj, lahko vsadek vgradimo nad mišico. V primeru izrazito gracilne postave, kjer so tkiva stanjšana, je potrebno vsadek postaviti pod mišico, ki ta prehod dodatno zabriše.

Povešenost prsi. V primeru bolj izražene povešenosti je treba prsi dodatno preoblikovati v smislu mastopeksije – dviga prsi. V primeru zgolj rahle povešenosti, ki je bolj posledica stanjšanja tkiv, pa to povešenost odpravimo že z vsadkom.

Želja pacientke po vpadljivosti dekolteja – Bolj vpadljiv dekolte dosežemo z okroglimi vsadki, medtem ko je s kapljičastimi vsadki dekolte bolj naraven. Na vpadljivost pa tudi vpliva izbira projekcije vsadkov – stopnje “štrlenja” vsadkov od prsnega koša

Simetrija prsi in oblika prsnega koša. Morebitne razlike v obliki ali velikosti prsi je treba natančno ugotoviti in temu ustrezno prilagoditi tehniko. Redko sta prsi popolnoma enaki. Največkrat gre za komaj opazne razlike, včasih pa večje asimetrije izboljšamo z izbiro različnih vsadkov.

Izbira primernega vsadka

Na naši kliniki uporabljamo izključno vsadke znamke Motiva ali Mentor.

Na voljo sta dve obliki vsadkov – okrogli in kapljičasti vsadki. Glede na višine, širine in štrlenja izberemo najbolj primeren vsadek za posamezno pacientko.

Okrogli vsadki so primerni za ženske, ki želijo svoje že lepo oblikovane prsi zgolj povečati – prsim dodamo volumen, obliko pa le poudarimo. Z okroglimi vsadki je dekolte nekoliko bolj vpadljiv.

Kapljičasti vsadki so bolj primerni za ženske, ki si želijo bolj naravnega izgleda.

Motiva Smoothsilk®/Silksurface® –

Vsadki Motiva so izdelani iz najsodobnejših materialov. Njihova inovativna, napredna gladka površina, znana kot SmoothSilk® ali SilkSurface®, nudi ženskam največjo mero udobja in zaščite. Posebno oblikovana zunanja ovojnica vsadka zmanjšuje možnost vnetja in poveča biokompatibilnost z tkivi*, obenem pa zmanjša tveganje za nastanek zadebeljene vezivne ovojnice in poznih seromov.**

Vsadke Motiva so zato strokovnjaki razglasili za vsadke 6. generacije, edine na svetu.

*Zmanjšan vnetni odgovor v in vitro študiji in v primerjavi z običajnimi gladkimi vsadki

**glede na objavljene klinične rezultate

Mesto reza

Silikonske vsadke lahko vstavimo s tremi različnimi pristopi: pod prsioskozi kolobar in skozi kožo pazduhe.

Glede na dosedanje izkušnje in raziskave je poseg povečanja prsi najvarnejši in možnost zapletov najmanjša, če se vsadek vstavi skozi rez v gubi pod prsim. Ta pristop omogoča najbolj natančno oblikovanje žepa za protezo. Za dolgotrajno lepo obliko in velikost prsi moramo zagotoviti, da tkiva objemajo vsadek tako kot rokavica roko. Skozi pristop pod prsi zmanjšamo možnost vnosa bakterij, ki so normalno prisotne na koži, kar je pri pristopu skozi rez v pazduhi ali ob prsni bradavici nekoliko težje.

Zakaj se je pomembno izogniti bakterijam? Izkazalo se je, da je eden najpogostejših zapletov povečanja prsi, pojav zatezanja vezivne ovojnice, povezan prav s prisotnostjo bakterij na omenjenih predelih.

Če je treba ob operaciji sočasno dvigniti prsi, lahko vsadek vstavimo skozi rez, ki ga uporabimo za sam dvig prsi – največkrat skozi navpični rez, izjemoma skozi kolobar.

Motiva MinimalScar®

Inovativna tehnika povečave prsi z manjšim kožnim rezom, ki omogoča hitrejše okrevanje in boljši estetski rezultat.

 • 2,5 – 3cm dolg kožni rez, ki je 50-100% krajši od standardnega reza pri povečavi prsi z vsadki drugih proizvajalcev
 • Posebna minimalno invazivna kirurška tehnika in specializirana kirurška orodja
 • Manjša rana prinaša manjše tveganje za pooperativne zaplete in hitrejše ter udobnejše okrevanje
 • Rezultat je majhna in skoraj neopazna brazgotina (2,5-3cm*)

*Odvisno od velikosti in tipa izbranega Motiva vsadka

Okrevanje po posegu

Dreni

Dreni so prozorne plastične cevke, ki obdajajo vstavljen prsni vsadek in odstranijo še tisto malo krvi oz. tekočine, ki se nabere v prvih nekaj urah okrevanja. Drene uporabimo izjemoma in jih običajno odstranimo po 6-12urah.

Bolečina

Bolečina je večinoma prisotna zgolj prvih nekaj dni. Z rednim uživanjem predpisane terapije večjih bolečin ni čutiti . Bolečina je nekoliko izrazitejša, kadar vsadek vstavimo pod mišico. Bolečina relativno hitro izzveneva z vsakim naslednjim dnem.

Otekanje

Oteklina in občutek napetosti sta po operaciji normalna in pričakovana. Prehodno je tudi dekolte nekoliko bolj poln. Oteklina postopno izzveni, večji del v prvih tednih; pri vsadkih, ki jih vstavimo pod mišico, v celoti v nekaj mesecih, pri tistih, ki smo jih vstavili pod žlezo, pa bistveno prej.

Šivi in nega brazgotine

Šivovo po posegu ni potrebno odstranjeva,saj se raztopijo sami. Po 2-3 tednih priporočamo nameščanje obliže Micropore, ki omogočajo izboljšano preoblikovanje in diskretnost brazgotine. Nameščanj obližev priporočamo 2-4 mesece.

Gibanje in vrnitev na delo

Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate vsa običajna dnevna opravila. Vrnitev na delovno mesto je odvisna od narave dela, upoštevati pa je treba omejitve v gibanju. Do 6 tednov po posegu je treba stalno nositi športni nedrček. Prav toliko časa je odsvetovana športna aktivnost, ki močno obremeni roke oziroma izvaja pritisk na vsadke in aktivnosti, ki vključujejo “poskakovanje” prsi. Po šestih tednih 6-8 tednih lahko je večina žensk sposobna enakih aktivnosti kot pred operacijo.

Če so vsadki vstavljeni pod mišico, sta okrevanje in stopnjevanje aktivnosti nekoliko počasnejši. V tem primeru se odsvetuje tudi fizična aktivnost in vadba za učvrstitev prsnih mišic.

Nedrček ima tudi kasneje zelo pomembno vlogo pri ohranjanju videza prsi in preprečevanju raztezanja tkiv ter posledične povešenosti prsi. Vsadek tkiva dodatno obremeni, zato je redna in stalna nošnja nedrčka po posegu obvezna.

Možni zapleti

Zatezanje vezivne ovojnice

Gre za zelo redek zaplet. Težave se sprva pokažejo z nežnim zatezanjem vsadka, v začetni fazi je to praktično neopazno, sčasoma pa prsi postanejo nekoliko trše na otip (stopnja Baker III). Nato lahko dojka postane tudi nekoliko boleča (stopnja Baker IV). Pri napredovali obliki pride do preoblikovanja prsi s pomikom vsadka navzgor. Običajno gre za enostransko prizadetost, kar pacientke še bolj zmoti.

Za korekcijo stanja je potreben operativni poseg. Z operativnim posegom je potrebno vsadek z ovojnico odstraniti ter zamenjati žep, kamor vstavimo novo protezo.

V primeru registracije vsadkov na njihovi spletni strani Vam podjetje Motiva zagotavlja brezplačen nov vsadek v primeru kapsularne kontrakture (stopnje Baker III ali IV) 10 let po posegu.

Ruptura vsadka

Gre za redek pojav. Vsadki, ki jih uporabljamo, so izpolnjeni s čvrstim gelom, ki se tudi v primeru rupture ne razlije v okolico. Rupture vsadka pacientka ne občuti. Ponavadi jo ugotovimo ob reševanju težav zaradi razvoja zatezanja vezivne ovojnice. Ker imajo vsadki doživljenjsko garancijo, so pacientke v teh primerih upravičene do novih vsadkov.

V primeru registracije vsadkov na njihovi spletni strani Vam podjetje Motiva zagotavlja brezplačen nov vsadek v primeru rupture.

Motnje v občutljivosti bradavic

Ob povečavi prsi se morajo vsa tkiva prsi prilagoditi in raztegniti. Tako se mora prilagoditi tudi živec, ki skrbi za občutek v bradavici. Raztegovanje živca vsaka ženska čuti nekoliko drugače. Včasih je lahko občutek šibkejši, včasih gre za neprijetno draženja, izjemoma so lahko bradavice tudi boleče. Stanje se izboljša v nekaj dneh, tednih, včasih pa na žalost tudi šele po nekaj mesecih. Izjemoma lahko pride tudi do trajne motnje v občutljivosti.

Pogosta vprašanja in odgovori

Po končanem dojenju sem opazila, da so se prsi izpraznile, opazila sem tudi strije. Ali mi lahko kako pomagate?

Zelo pogosto se zgodi, da se mamice med dojenjem navadijo na bolj polna prsa in jih njihov upad ob koncu dojenja močno razočara. Poln dekolte je žal vezan zgolj na obdobje nosečnosti in dojenja, je torej le prehodne narave. Še več, nekatere mamice tožijo, da so prsi po dojenju še bolj prazne, in opazijo celo strije. Strije so povezane z nihanjem telesne teže, ki je značilno za obdobje nosečnosti, še bolj pa za zaporedne nosečnosti. Z vsadkom prsim povrnemo volumen, tkivo prsi, vključno s kožo, se napne, strije se izravnajo in so manj opazne. Včasih je treba odvečno kožo nekoliko preoblikovati z dodatnim posegom, kar pusti zgolj diskretne in skrite brazgotine.

Ali je možno iz košarice A napraviti košarico D?

Kljub temu da ima vsaka ženska svojo predstavo o velikosti in obliki prsi, obstajajo omejitve, preko katerih ne moremo. Upoštevati moramo obstoječa tkiva, ki se sčasoma prilagajajo na vsadke. V primeru, da obstaja želja po res velikih vsadkih, je za to potrebno več operativnih posegov, kjer postopno povečujemo velikost vsadkov. Košarico običajno lahko z enim posegom povečamo za približno dve stopnji.

Pri kateri starosti si ženske največkrat povečajo prsi?

Za povečanje prsi se ženske največkrat odločajo v dveh življenjskih obdobjih: bodisi v zgodnjih dvajsetih letih bodisi po zaključenem obdobju dojenja. Dekleta, ki niso zadovoljne z velikostjo ali obliko svojih prsi, lahko poseg opravijo takoj po dopolnjenem 18. letu starosti. Druga skupina so mlade mamice, ki si želijo povrniti obliko, videz in velikost prsi.

Ali so silikonski vsadki res povezani z večjo možnostjo razvoja avtoimunih, revmatskih obolenj?

Ne. Ta povezava je bila z dolgoletnimi raziskavami na ogromnem številu pacientk ovržena. V ZDA je zaradi bojazni pred kancerogenostjo silikonskih vsadkov, njihovo morebitno povezanostjo z razvojem različnih kroničnih obolenj in težav pri dojenju dolgo veljal moratorij na njihovo uporabo, uporabljali so izključno tiste, ki so napolnjeni s fiziološko raztopino. Intenzivne in obsežne študije in testi silikonskih vsadkov, strogo nadzorovani s strani ameriške agencije za prehrano in zdravila (FDA), so pokazali, da omenjenih škodljivih povezav pri uporabi novejših silikonskih vsadkov ni, zato je bila prepoved uporabe odpravljena.

Ali vsadek vpliva na dojenje?

Ne. Vsadki nikakor ne motijo dojenja, saj žleznega tkiva med operacijo ne poškodujemo. Silikon nikakor ne more prehajati v materino mleko, saj gre za koheziven gel, ki je po strukturi podoben žele bonbonom in ovit z večslojno teksturirano ovojnico, ki ničesar ne prepušča.

Ali je prsi zaradi vsadka težje pregledovati z namenom zgodnjega odkrivanja raka dojk?

Ne. Vsadki so vstavljeni pod žlezo in tako je celotno tkivo prsi dostopno bodisi mamografiji ali ultrazvočni preiskavi. Včasih mamografija zaradi vsadka ni izvedljiva. V tem primeru lahko mamografijo nadomesti ultrazvok, s katerim ravno tako zanesljivo opravljamo preventivne preglede. V primeru sumljivega izvida, bodisi mamografije ali ultrazvočne preiskave, je naslednja preiskava v vsakem primeru ultrazvočno vodena punkcija, MRI ali CT.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE