Sklerozacija ven

Pajkaste ali metličaste vene so zelo tanke, razvejane žilice rdeče, modre ali vijolične barve, ki se najpogosteje pojavljajo na koži stegen in goleni. Kljub temu, da ne predstavljajo zdravstvenih težav, so zaradi izstopajočih barv velikokrat estetsko moteče. S sklerozacijo jih lahko učinkovito odpravimo in koži vaših nog povrnemo lepoto in sijaj.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

viden v 2-3 tednih

TRAJANJE POSEGA

do 30 min

OKREVANJE

ni potrebno

TRAJNOST UČINKA

trajen

O posegu

  • Pajkaste vene imenujemo tudi venektazije, teleangiektazije ali metličaste vene. To so trajno razširjene drobne vene, ki postanejo bolj vidne zaradi zadrževanja krvi v njih.
  • So eden izmed prvih znakov kroničnega povrhnjega venskega popuščanja in lahko povzročajo hude estetske motnje. V odrasli dobi ima težave z njimi približno 80 % populacije.
  • Poleg estetske motnje lahko povzročajo tudi bolečine ter pekoč ali zbadajoč občutek na koži.
  • Podobne težave povzročajo tudi retikularne vene oziroma varice, ki so nekoliko večje od pajkastih ven (1-3mm), manj razvejane in ponavadi modre barve.
  • Sklerozacija pajkastih in retikularnih ven s sklerozacijsko tekočino ali peno je učinkovita metoda zdravljenja, ki jo opravimo kot ambulanten poseg. Sklerozacijsko sredstvo vbrizgamo na več mest v vidne vene. To povzroči poškodbo venske stene, kar vodi v zaprtje vene. Zaprta vena nato pod kožo ni več vidna.
  • Postopek ni boleč, saj sklerozacijo opravimo z zelo tanko iglo; lahko pa se med aplikacijo sklerozacijskega sredstva pojavi pekoč občutek.
  • Za uspešno zdravljenje so ponavadi potrebne 1-3 ponovitve skleroziranja v 4-6 tedenskih intervalih.
  • Nekaj dni po posegu odsvetujemo sončenje, savnanje in tople kopeli ter intenzivne fizične aktivnosti.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kako poteka sklerozacija pajkastih ven na nogah?

Sklerozacijsko sredstvo v tekočini ali v peni vbrizga kirurg na več mest v vidne pajkaste in retikularne vene na koži. Poseg opravi z zelo tanko iglico, zato dodatna lokalna anestezija ni potrebna. Sklerozacijsko sredstvo poškoduje žilno steno, zato se vena zapre in v nekaj tednih ni več vidna.

Ali je sklerozacijo potrebno ponavljati?

Število potrebnih posegov je odvisno od števila, velikosti in mesta pajkastih in retikularnih ven. Ponavadi za uspešno zdravljenje zadoščajo 1-3 ponovitve sklerozacije, s 4-6 tedenskimi premori med tretmaji. Po uspešni terapiji zdravljene pajkaste vene izginejo, vendar pa lahko sčasoma pride do nastanka novih.

Kako se je treba pripraviti na poseg?

Posebne priprave za ambulantno sklerozacijo niso potrebne. Svetujemo pa, da pred prvo sklerozacijo opravite tudi pregled ven spodnjih okončin z ultrazvokom, s katerim kirurg oceni, ali je prisotno vensko popuščanje tudi na nivoju večjih ven (krčne žile). Na podlagi pregleda in ultrazvočnega izvida lahko nato natančno načrtuje stopnje zdravljenja.

Kako je treba ravnati po posegu?

Po posegu je lahko prisotna rdečina kože ali bolečina na dotik na mestih aplikacije sklerozacijskega sredstva. Krajša kompresijska terapija s povojem ali nogavico je po posegu priporočljiva, posebnih omejitev pri izvajanju dnevnih aktivnosti pa ni; odsvetuje se le intenzivna telesna vadba, sončenje in savnanje ter tople kopeli.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE