fbpx

Ultrazvok prsnih vsadkov po povečanju prsi: zakaj in kdaj

Ultrazvok prsnih vsadkov

V kolikor razmišljate o povečanju prsi ali pa je poseg že za vami, vam v nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov kako poskrbeti za zdravje vaših prsi.

Za svoje zdravje lahko največ storite sami, saj je redno samopregledovanje dojk nadvse pomemben dejavnik pravočasnega odkrivanja in zdravljenja sprememb na dojkah. Po priporočilih ginekologov naj bi si vsaka ženska po 20. letu starosti enkrat mesečno sama pregledala in pretipala dojki. Pregled je najbolje opraviti do 10. dne menstrualnega ciklusa, saj so takrat dojke najbolj pregledne; po menopavzi pa je pregled smiselno opraviti vsak mesec na isti dan. Silikonski vsadki, ki jih uporabljamo pri povečanju prsi, samopregledovanja dojk ne ovirajo, saj jih vedno vstavimo pod žlezno tkivo dojke. Prav tako je bilo s številnimi raziskavami potrjeno, da silikonski vsadki ne povzročajo povečanega tveganja za nastanek raka dojke.

Ob novonastali tipni spremembi v dojkah je priporočljiv pregled pri izbranem ginekologu, ki po potrebi napoti na dodatne slikovne preiskave kot sta ultrazvok (UZ) dojk in mamografija. UZ dojk je preiskava izbora za mlajše ženske (do 50. leta), pri starejših pa je kot prva preiskava bolj smiselna mamografija. Tudi ženske po povečanju prsi s silikonskimi vsadki lahko opravijo mamografijo, vendar morajo pred preiskavo o tem opozoriti svojega ginekologa oziroma radiološkega inženirja pred samo izvedbo preiskave. Za izključitev bolezni dojk se pri mlajših posameznicah po povečanju prsi s silikonskimi vsadki bolj priporoča magnetno resonančno (MR) slikanje prsnega koša, ki omogoča bolj natančno opredelitev sprememb v dojkah od UZ pregleda ali mamografije.

V kolikor načrtujete povečanje prsi in imate v ožji družini znan primer raka dojke, vam svetujemo, da pred posvetom s plastičnim kirurgom opravite preventivni ultrazvočni pregled dojk pri ginekologu, specializiranem za bolezni dojk ali specializiranemu radiologu.

Po povečanju prsi s silikonskimi vsadki poleg rednega samopregledovanja svetujemo tudi redne kontrole pri izbranem kirurgu ter sledenje vsadkov z obdobnimi slikovnimi preiskavami kot sta ultrazvočni pregled (UZ) ali pa magnetno resonančno slikanje (MR). Ultrazvočni pregled prsnih vsadkov je v primerjavi z MR slikanjem hitrejša in lažje dostopna preiskava s katero lahko spremljamo stanje vsadkov in zaznamo njihovo morebitno poškodbo. Po povečanju prsi priporočamo prvi UZ pregled vsadkov 5 let po operativnem posegu ter nato na 2-3 leti. UZ vsadkov je smiselno opraviti tudi ob sumu na njihovo poškodbo, ob npr. hudih udarcih v prsni koš, po prometnih nezgodah ali športnih poškodbah prsnega koša (padci). Sodobni prsni vsadki priznanih svetovnih proizvajalcev lahko ostanejo v telesu doživljenjsko in jih, v kolikor ostanejo nepoškodovani, ni potrebno zamenjati, zato je njihovo redno spremljanje z UZ ali MR preiskavo ključnega pomena. Na kliniki Medved estetika svojim strankam omogočamo redne UZ kontrole vsadkov, obenem pa UZ pregled nudimo tudi tistim, ki so poseg povečanja prsi izvedle drugje.

UZ kontrolni pregledi prsnih vsadkov – novost v Sloveniji

Ultrazvočni pregled prsnih vsadkov je hitra in povsem neboleča preiskava s katero spremljamo stanje vsadkov. Z njim lahko zaznamo spremembe v sestavi, obliki in položaju vsadka ter na ta način ocenimo njegovo intaktnost ali zaznamo morebitno poškodbo (rupturo). Prikažemo si lahko morebitno tekočino ob vsadku ter ocenimo stanje vezivne ovojnice, ki obdaja vsadek. Z UZ preiskavo lahko vsadke spremljamo od operativnega posega dalje, še posebej pa je priporočljivo spremljanje, če je od posega minilo že več kot 5 let. 

Slika 1: prsni vsadek vstavljen pod veliko prsno mišico, z nepoškodovano ovojnico

Slika 1: prsni vsadek vstavljen pod veliko prsno mišico, z nepoškodovano ovojnico

Slika 2: Poškodovan (rupturiran) prsni vsadek s prekinjeno ovojnico in vidnim iztekanjem silikonskega gela iz vsadka

Slika 2: Poškodovan (rupturiran) prsni vsadek s prekinjeno ovojnico in vidnim iztekanjem silikonskega gela iz vsadka

Na kliniki Medved estetika redno sledimo svetovnim novostim in smernicam na področju kirurgije prsi in estetske kirurgije nasploh. Ker je skrb za naše stranke na prvem mestu in jim želimo omogočiti le najboljše, smo kot prvi na slovenskem trgu uvedli redno ultrazvočno spremljanje prsnih vsadkov od kirurškega posega dalje. Zavedamo se pomena dolgoročnega spremljanja vsadkov za zdravje, zato UZ preiskavo vsadkov nudimo tudi tistim, ki so poseg izvedle drugje.