fbpx

Sodobne tehnike anestezije v estetski kirurgiji – strah je popolnoma odveč

Anestezija

Odločitev za estetski kirurški poseg predstavlja začetek poti, ki vodi do boljšega počutja v svojem telesu in izboljšane samozavesti. Večina zahtevnejših kirurških posegov se izvaja v splošni anesteziji, kar pri marsikateremu posamezniku ali posameznici, ki razmišlja o posegu, izzove zaskrbljenost in strah pred neznanim. V nadaljevanju zato želimo osvetliti napredek v anestezijskih tehnikah in zdravilih, ki se je zgodil v zadnjem desetletju ter na ta način razbliniti pogoste dvome in strahove, povezane s splošno anestezijo.

Varnost in udobje

Uporaba splošne anestezije pri večjih estetskih kirurških posegih zagotavlja pacientu udobje in varnost med posegom. Pod budnim nadzorom zdravnika, specialista anesteziologa, pacient med posegom v splošni anesteziji spi, je nezavesten in brez bolečin. To kontrolirano okolje omogoča kirurškemu timu natančno izvajanje zapletenih in kompleksnih operacij, ki lahko trajajo tudi več ur. Strogi varnostni protokoli in napredek v anestezioloških tehnikah so botrovali k zmanjšanju potencialnih tveganj za pacienta in hitrejšemu okrevanju po posegu.  

Individualna prilagoditev anestezije

Ena največjih prednosti sodobne anestezije je individualna prilagoditev splošne anestezije pacientu. Zdravnik anesteziolog pred vsakim posegom načrt anestezije prilagodi glede na telesne značilnosti pacienta (starost, teža, prisotnost kroničnih bolezni) in predviden operativni poseg. Ta osebni pristop omogoča izbiro najprimernejše tehnike in globine anestezije, kar dodatno zmanjšuje tveganje zapletov in pacientu zagotavlja optimalno udobje med posegom.

Multimodalna anestezija

Pri vsakem kirurškem posegu v splošni anesteziji hkrati dodatno uporabljamo tudi lokalno anestezijo, ki jo apliciramo v operirano področje (npr. prsi, trebuh…) in/ali periferne živčne bloke (npr. TAP periferni živčni blok trebušne stene pri posegu abdominoplastike). Z uporabo dolgodelujočih lokalnih anestetikov poskrbimo, da poseg in zgodnje pooperativno obdobje mineta brez bolečin, s tem pa zmanjšamo tudi potrebo po zdravilih za splošno anestezijo, ki je zato lahko bolj plitka.

Z uporabo novih zdravil občutno manj neželenih učinkov anestezije in hitrejše okrevanje

Posege opravimo v plitki intravenozni splošni anesteziji, brez uporabe anestezioloških plinov. To pomeni, da vsa zdravila med anestezijo pacient prejme v veno preko venskega kanala in ne preko dihalnih plinov. Gre za takoimenovane kratkodelujoče anestetike, zdravila, ki so bila razvita v zadnjih letih. Ta zdravila se  hitreje presnavljajo in izločajo iz telesa od starejših anestezioloških plinov. Na ta način se izognemo pooperativnim zapletom kot so omotica, slabost in bruhanje. Tehnološki napredek v opremi za spremljanje splošne anestezije omogoča tudi natančen nadzor nad odmerki zdravil, kar zagotavlja uravnoteženo globino anestezije skozi celoten kirurški poseg. Strah, da bi se med splošno anestezijo zbudili ali kaj čutili je zato povsem odveč. S hitro presnovo anestezioloških zdravil je zagotavljen tudi bolj gladek prehod pacienta iz nezavesti v stanje budnosti ob koncu operacije. To pomaga zmanjšati pooperativno zmedenost in otopelost ter omogoči hitrejše okrevanje.

Izboljšano obvladovanje bolečine

Med posegom v splošni anesteziji pacient prejema hitro delujoča protibolečinska zdravila preko infuzijskega kanala, hkratna uporaba lokalne anestezije ali perifernih živčnih blokov pa dodatno prepreči prevajanje bolečinskih signalov iz operativnega predela do možganov. Ta multimodalna anestezija omogoča maksimalno udobje za pacienta. Dolgo delujoči lokalni anestetiki učinkovito lajšajo tudi bolečine v zgodnjem pooperativnem obdobju, ko pacient okreva pod budnim nadzorom zdravstvenega osebja. V tem času lahko prejme po potrebi tudi dodatne infuzije protibolečinskih zdravil. Vse naštete tehnike zmanjšajo pooperativno nelagodje in omogočajo bolj udobno okrevanje.

Strah pred anestezijo razblinimo že pred posegom

Strah in tesnoba pred splošno anestezijo sta med pacienti, ki se prvič odločajo za poseg v splošni anesteziji, pogosta. Vendar je pomembno vedeti, da so zdravniki anesteziologi visoko usposobljeni strokovnjaki, ki se med posegom posvečajo izključno varnosti in udobju pacienta. Ob tem ves čas tesno sodelujejo s kirurško ekipo ter na ta način zagotovijo pozitivno izkušnjo za vsakega pacienta. Tekom predoperativnega posvetovanja vam bo zato anesteziolog podrobno obrazložil načrt anestezije in odgovoril na vsa vaša vprašanja in pomisleke.

V zadnjih letih smo priča izjemnemo napredku v anestezioloških tehnikah in zdravilih, kar zagotavlja izboljšano varnost in udobje za paciente. Individualno prilagojena anestezija na estetski kliniki Medved estetika omogoča pacientom brezskrbno in zaupanja vredno pot do ciljev, ki so jih zastavili skupaj z izbranim kirurgom.