Vrste prsnih vsadkov: fiziološka raztopina ali silikon

Poznamo več vrst prsnih vsadkov. Vsadki se med seboj razlikujejo po oblikah, velikostih in materialih. V nadaljevanju bomo primerjali prsne vsadke glede na polnilo. Poznamo namreč prsne vsadke polnjene s silikonom oz. silikonske prsne vsadke in prsne vsadke, ki so polnjeni s fiziološko raztopino. Ti se med seboj v več pogledih razlikujejo. Vsaka predstavljajo različna tveganja, predvsem pa se razlikujejo po obliki in »obnašanju, ko so enkrat vstavljeni.

Če razmišljate o prsnih vsadkih, se morda sprašujete, kako izbrati prave, katero vrsto. Izbrati take, ki so napolnjenimi s fiziološko raztopino, ali take, ki so napolnjenimi s silikonskim gelom. Tukaj boste našli več informacij, kako izbrati prave prsne vsadke ter katere so prednosti in slabosti vsakih izmed njih.

Kakšna je razlika med fiziološkimi in silikonskimi prsnimi vsadki?

Tako fiziološka raztopina kot silikonski prsni vsadki imajo zunanjo silikonsko lupino. Vsadki pa se med seboj razlikujejo glede na polnilni material in konsistenco.

Prsni vsadki s slano raztopino

Solni / fiziološki vsadki so napolnjeni s sterilno slano vodo. Vstavijo se prazne in nato napolnijo, ko so vstavljeni v dojki.

Silikonski prsni vsadki

Silikonski vsadki so predhodno napolnjeni s silikonskim gelom – gosto, lepljivo tekočino, ki zelo natančno posnema obnašanje človeške maščobe. Večina žensk verjame, da silikonski prsni vsadki izgledajo naravno in prav tako dajejo naraven občutek, torej posnemajo tkivo dojk.

Kakšna so tveganja, ki jih prinašajo prsni vsadki?

Prsni vsadki s fiziološko raztopino in silikonskimi vsadki predstavljajo podobna tveganja, vključno z:

  • Brazgotinsko tkivo, ki izkrivlja obliko prsnega vsadka (kapsularna kontraktura)
  • Bolečine v prsih
  • Okužba
  • Spremembe občutljivosti bradavic in prsi, pogosto začasne
  • Puščanje ali ruptura vsadka

Odpravljanje katerega koli od teh zapletov lahko zahteva dodatno operacijo, bodisi za odstranitev ali zamenjavo vsadkov. S tem se vsaka morebitna težava reši. Velja pa omeniti, da je verjetnost tveganja za zaplet 1/10000.

Poleg tega pri nekaterih prsnih vsadkih obstaja majhno tveganje za razvoj vrste raka, znane kot anaplastični velikocelični limfom, povezan z vsadkom dojke (BIA-ALCL). Zdi se, da imajo vsadki s teksturiranimi silikonskimi in poliuretanskimi zunanjimi ovoji največje tveganje. Čeprav se ta vrsta raka pojavlja v tkivu dojk, to ni rak dojke. Morda bo zahtevalo zdravljenje s kirurškim posegom, obsevanjem in kemoterapijo.

Kaj se zgodi, če vsadek poči?

Prvo, kar je pri tem vprašanju potrebno omeniti je, da vsadki sami po sebi ne počijo, ne glede na vrsto vsadka. Da pride do razlitja or. rupture, se mora zgoditi zunanja poškodba, ki mora preko kože in tkiva doseči vsadek. Vseeno pa je potrebno razčistiti, kaj to pomeni in kakšne so posledice.

Če vsadek poči, se torej posledice nekoliko razlikujejo glede na to, ali je implantat fiziološki ali silikonski.

Če prsni vsadek s fiziološko raztopino poči, se vsadek izprazni, kar povzroči spremembo velikosti in oblike prizadete dojke.

Telo bo v takem primeru absorbiralo puščajočo fiziološko raztopino brez tveganja za zdravje, vendar pa bo verjetno potrebna operacija za odstranitev silikonske lupine. V takih primerih je vsadek najbolj smiselno nadomestiti z novim.

Če silikonski prsni vsadek poči, morda ne boste opazili takoj – ali kadar koli –, ker prosti silikon po navadi ostane ujet v vlaknasto tkivo (kapsulo), ki se tvori okoli vsadka. To je znano kot tiha ruptura.

Predvideva se, da puščajoči silikonski gel ne povzroča zdravstvenih težav, kot so rak dojk, reproduktivne težave ali revmatoidni artritis. Kljub temu lahko polomljen silikonski prsni vsadek sčasoma povzroči bolečino v prsih, odebelitev prsi ali spremembe v konturi ali obliki prsi.

Če se to zgodi, bo zdravnik verjetno priporočil kirurško odstranitev vsadka. Če želite nov implantat, ga lahko običajno vstavite hkrati.

Ali se varnost prsnih vsadkov aktivno spremlja?

Tako fiziološki kot silikonski prsni vsadki veljajo za varne za povečanje in rekonstrukcijo prsi. Raziskave o varnosti in učinkovitosti obeh vrst vsadkov so v teku.

Motiva prsni vsadki – Vse kar morate vedeti

Katere dejavnike naj upoštevam, preden se odločim za prsne vsadke?

Če razmišljate o povečanju ali rekonstrukciji prsi, je pomembno razumeti, kaj pomeni imeti prsne vsadke. V nadaljevanju najdete najpogostejše pomembnejše informacije o tem, kako Motiva prsni vsadki vplivajo na življenje.

Življenjska doba prsnih vsadkov Motiva

Ni zagotovljeno, da bodo prsni vsadki trajali vse življenje. Večina prsnih vsadkov ima življenjsko dobo do 10 let. Pričakovane življenjske dobe silikonskega prsnega vsadka sicer ni mogoče natančno oceniti ali zagotoviti, saj obstaja veliko dejavnikov, na katere proizvajalec ne more vplivati, ti lahko močno vplivajo na življenjsko dobo vsadka. Življenjska doba vsadkov Motiva se razlikuje od bolnika do bolnika. Nekateri bolniki bi lahko potrebovali nadomestno operacijo v nekaj letih po primarnem posegu, drugi pa imajo lahko vsadke nedotaknjene 10 let ali več. Če občutite bolečino ali spremembo videza, obiščite svojega kirurga. Da bi zaščitili svoje zdravje in končni estetski rezultat, je pomembno, da se vrnete v ordinacijo plastičnega kirurga na nadaljnje ocene, ki vam jih predpiše. Priporočamo letne obiske za preverjanje celovitosti vsadkov. Med 10-letnim kontrolnim obiskom mora vaš kirurg oceniti, ali je priporočljivo odstraniti in zamenjati vaše vsadke.

  • Vaše prsi se bodo po povečanju še naprej spreminjale – nekateri dejavniki, kot sta pridobivanje ali izguba teže, lahko dodatno spremenijo videz vaših prsi. Vsaka od teh zadev lahko zahteva dodatno operacijo.
  • Mamografija je lahko bolj zapletena. Če imate prsne vsadke, bodo rutinski mamografi zahtevali dodatne, specializirane preglede. V času mamografije povejte radiologu, da imate prsne vsadke.
  • Morda boste potrebovali MRI skeniranje. Priporoča se rutinsko spremljanje z ultrazvokom ali MRI po petih do šestih letih, nato pa vsake dve do tri leta.

Motiva prsni vsadki in dojenje

Operacija prsnega vsadka lahko moti sposobnost uspešnega dojenja, bodisi z zmanjšanjem ali odpravo proizvodnje mleka. Čeprav je večina žensk s prsnimi vsadki, ki poskušajo dojiti, uspešno dojila svoje otroke, ni znano, ali obstaja povečano tveganje za ženske s prsnimi vsadki ali ali imajo otroci žensk s prsnimi vsadki večjo verjetnost, da bodo imeli zdravstvene težave. Trenutno ni znano, ali je možno, da majhna količina silikona med dojenjem preide iz silikonske ovojnice prsnega vsadka v materino mleko ali kakšne bi lahko bile posledice. Periareolarni kirurški pristop lahko dodatno poveča možnost težav pri dojenju. Vendar pa je Ameriška akademija za pediatrijo izjavila, da ni razloga, zakaj bi se ženska z vsadki vzdržala dojenja.

  • Prsni vsadki lahko ovirajo dojenje, predvsem v primeru, da gre za izrazito povečanje. Nekatere ženske lahko uspešno dojijo po povečanju prsi, druge pa ne.
  • Po odstranitvi prsnega vsadka boste morda potrebovali dodatno operacijo. Če so vam vsadki odstranjeni, boste morda potrebovali dvig prsi ali drugo dodatno operacijo, da bodo vaše prsi videti bolje.

Kaj je bistvo?

Glede na anatomijo dojk, tip telesa in druge dejavnike lahko vaš kirurg za najboljše rezultate priporoči eno vrsto vsadka pred drugo. Na koncu pa je izbira med fiziološko raztopino in silikonom odvisna od vas.