Dvig prsi

Čvrste, jedre prsi so želja večine žensk. Fiziološke spremembe, ki jih prinesejo starost, obilno hujšanje, nosečnost in dojenje, ne prizanašajo niti telesu niti prsim, spremembam pa sta v enaki meri podvržena oba spola. Pojavi se povešenost mehkih tkiv in kože, tudi videz kolobarja in bradavic ni privlačen. Z dvigom prsi bomo vašim dojkam povrnili mladostno obliko, bradavicam in kolobarjem pa nov položaj. Rezultat posega boste videli in občutili takoj.

Glede na vrsto in stopnjo povešenosti prsi obstaja več kirurških možnosti, ki se med seboj razlikujejo predvsem v dolžini in obliki brazgotin.

Če želimo prsim povrniti obliko, je treba odvečno in raztegnjeno kožo prikrojiti in odstraniti. Na žalost je edina možnost izrez, kar pa na koži pusti sled – brazgotino. Več kot je odvečne kože, daljše so brazgotine. Prav brazgotine so tiste, o katerih se s stranko izdatno pogovorimo. Večkrat je izražen naslednji dvom: kako lahko govorimo o lepotni operaciji, če ta pusti brazgotine? Na žalost lahko lepo obliko prsi dobimo le na račun brazgotin, zato je potrebno skrbno pretehtati, kaj nam pomeni več. Brazgotine je seveda bistveno lažje sprejeti pri bolj izraženi povešenosti tkiv.

Brazgotine sčasoma (v 6–18 mesecih) zbledijo in postanejo skoraj nevidne in nemoteče, če gre za običajno celjenje. V zelo redkih primerih so lahko brazgotine močno izražene, če je oseba nagnjena k tvorjenju prekomernih (hipertrofičnih) brazgotin. Nagnjenost k tvorbi takih brazgotin se praviloma pokaže že pri prejšnjih posegih ali predhodni poškodbi.

Odločitev kirurga, da bi na račun krajše brazgotine prilagodil kirurško tehniko in za to žrtvoval obliko, se običajno hitro pokaže kot napačna. Pri vseh tehnikah sočasno preoblikujemo kolobar, ki je ponavadi pri povešenih prsih razširjen in ga zato zmanjšamo in naredimo bolj mladostnega in privlačnega.

Med pregledom smo pozorni tudi na asimetrijo, morebitne razlike med obema prsima. V primeru večjih razlik prilagodimo kirurško tehniko in skušamo doseči simetrijo. Zavedati se moramo, da so prsi tudi pred posegom le izjemoma simetrične.

Poseg

Dvig prsi z brazgotino okoli kolobarja – periareolarna mastopeksija

V primeru minimalne povešenosti oziroma minimalnega dviga položaja kolobarja uporabimo rez okoli kolobarja.

Dvig prsi z navpično brazgotino – vertikalna mastopeksija

Kadar je povešenost bolj izrazita in je tudi kože več, rez podaljšamo. Rez je postavljen navpično in lahko sega od kolobarja do spodnje gube prsi. Brazgotina je precej izpostavljena, vendar je najmanj opazna med vsemi brazgotinami na prsim.

Dvig prsi z brazgotino v obliki črke T

V primeru izrazite povešenosti brazgotino dodatno podaljšamo in skrijemo v spodnjo gubo prsi. Oblika reza spominja na obrnjeno črko T ali na obliko sidra.

Dvig prsi z vsadkom

Z dvigom prsi ne moremo povrniti polnosti prsi. Če je prisotna tudi želja po polnejšem dekolteju, je treba volumen dodati, navadno z vsadkom ali z lastno maščobo. Pri manj izraziti povešenosti lahko že s samim vsadkom poskrbimo za boljši položaj bradavice, pri bolj izraziti povešenosti pa je treba uporabiti tehniko, ki vključuje tudi preoblikovanje kože.

Okrevanje po dvigu prsi

Nekaj tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka, ki nudi prsim čvrsto oporo. Bolečine po posegu hitro izzvenijo, razen v primeru hkratnega povečanja prsi z vsadki, ko je bolečina običajno prisotna kakšen dan več.

Po odstranitvi šivov je treba brazgotine čvrsto masirati, da se čimprej zmehčajo. Prvih nekaj mesecev so brazgotine bolj vidne in rdeče barve, ki pa sčasoma zbledi. Svežih brazgotin se ni priporočljivo izpostavljati soncu, ker so bolj dovzetne za UV sevanje sončne žarke in lahko trajno potemnijo.

V nekaterih primerih so tudi brazgotine znotraj prsi (na mestih preoblikovanja žleze) lahko bolj čvrste. V tem primeru priporočamo limfno drenažo ali ultrazvočno masažo, s čimer poskrbimo za hitrejše mehčanje prsi.

Oblika prsi in brazgotin je dokočna šele po nekaj mesecih. Še posebej pomembno je to pri tehniki z navpično brazgotino, kjer je oblika prvih nekaj tednov nenaravna, z ravno obliko spodnjega pola. Včasih na spodnjem delu brazgotine ostane manjša kožna guba, ki je posledica želje, da brazgotine med posegom čimbolj zmanjšamo, še posebej v predelu gube pod prsi. Prav v tem delu se pokaže največji višek kože, ki ga moramo prikrojiti. V mesecih po operaciji se stanjšana koža močno skrči in je odvečne kože bistveno manj kot ob posegu. V kolikor se guba ne zravna v celoti, jo lahko odstranimo naknadno (v lokalni anesteziji), prednost korekcije v dveh delih pa je bistveno manjša in krajša brazgotina.