Korekcija trebuha

Oblikovanje privlačnega ženskega telesa

Značilnost zapeljive ženske postave so pravilno razporejene in ravno prav bujne obline. Pri privlačnosti oblike ženskega telesa je zelo pomembno razmerje bokov proti obsegu pasu. V svoji najzapeljivejši obliki ima prehod trupa na pas in boke obliko peščene ure. Tudi ustrezno razmerje obsega prsnega koša in dojk glede na pas in boke prispeva k zapeljivosti ženske postave. Bistveno odstopanje od idealnih mer 90/60/90 je nekaj, kar opazimo kot neskladje.

Poleg lepih in skladno polnih dojk je eno od pomembnejših območij zapeljive ženske postave lepo oblikovan trebuh, ozek pas in skladen prehod na bok in zaobljeno zadnjico ter lepe noge pa dopolnijo privlačno postavo.

Vzrok nezadovoljstva je lahko v neskladju oblin in silhuete zaradi odvečnih ali pomanjkljivih maščobnih oblog. Velikokrat pri tem ne pomagata niti redna športna aktivnost niti zdrava prehrana. Vzrok je lahko v odvečni koži in strijah. Najpogosteje je to opazno v predelu trebuha zaradi posledic nosečnosti, v primeru izrazitega hujšanja pa je odvečna koža lahko moteča v predelu dojk, nadlakti, bokov, stegen, zadnjice in tudi hrbta. Lepo obliko trebuha lahko pokvarijo tudi razrahljane mišice, zaradi česar postane trebuh izbočen, namesto čvrst in raven.

Pri oblikovanju ženskega trebuha želimo poudariti predvsem ženstveno linijo peščene ure. To dosežemo z učvrstitvijo trebušne stene ter oblikovanjem maščobnih oblog. Obliko peščene ure dopolnjuje skladen videz bokov, ki jih moramo vedno obravnavati in tudi oblikovati sočasno. Odstraniti moramo morebitno ohlapno kožo, morebitne strije, pri športni oziroma moški postavi lahko poudarimo tudi obrise mišic trebušne stene. Glede na stanja tkiv se odločimo za najprimernejši pristop.

Oblikovanje privlačnega moškega telesa

Za privlačno moško telo so značilne ostrejše poteze, ki sledijo obrisom mišic. Večina moških se lažje sprijazni z manj izraženimi mišicami, bistveno težje pa se sprijaznijo z nekaterimi oblinami in odvečnimi maščobnimi oblogami. Maščobne obloge in ohlapna koža v predelu trebuha in pasu so za moške ponavadi najbolj moteče.

Izklesano telo je za večino moških težko nedosegljiv cilj iz več razlogov – genetske predispozicije, pomanjkanja fizične aktivnosti in treningov ter neprimerne prehrane. Lepo in zapeljivo telo je popolno skladje genetskega zapisa, mladosti, redne športne aktivnosti in uravnotežene prehrane.

Nekoliko krivično je dejstvo, da se morajo za lepo telo izpolniti prav vsi opisani dejavniki. Za rušenje idealne slike pa je dovolj že to, da odstranimo samo enega. Še več, življenjski tempo in obremenitve današnje družbe ter naravna želja po ustvarjanju družine, praktično onemogočata izpolnjevanje nujnih pogojev za vzdrževanje lepega telesa. Naše lepo, mladostno telo se z leti srečuje z vse močnejšimi zunanjimi in notranjimi vplivi, ki sčasoma pustijo določene posledice. Z leti prihaja do kopičenja maščobe, vezivo in mišice trebušne stene postanejo ohlapne, koža izgublja prožnost, ob naraščanju kilogramov poka in na njej nastajajo strije. Na žalost po hujšanju in telesni aktivnosti kakovost tkiv lahko le nekoliko izboljšamo, največkrat pa tkiva ostanejo ohlapna, viseča in neprivlačna.

Stopnja povešenosti kože

Stopnja povešenosti kože določa dolžino reza, s katerim kožo učinkovito prikrojimo, in pooperativne brazgotine. Več kot je kože, daljši bo rez. Če je odvečna koža omejena le na področje pod popkom, lahko izvedemo miniabdominoplastiko, pri čemer je brazgotina postavljena na siceršnje mesto carskega reza. Klasična abdominoplastika zgladi kožo večjega področja trebuha. Odstrani vso kožo pod popkom, tudi strije in brazgotine. Brazgotina je skrita pod spodnjim perilom in sega do bokov. Včasih je odvečne kože toliko, da je treba podaljšati rez okoli celotnega trebuha. V tem primeru gre za t. i. kombiniran poseg bodylift oziroma dvig celotnega telesa, ki ga uporabimo po masivnem hujšanju. Izjemoma je treba kožo nad popkom prikrojiti z navpičnim rezom, z izrezom v obliki lilije, ki pusti brazgotino tudi po sredini trebuha preko popka do žličke. Uporablja se le izjemoma, in sicer pri izrazito viseči koži nad popkom.

Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja približno 1–3 ure. Prvo noč po posegu stranka okreva na kliniki, nato pa je odpuščena v domače okolje z natančnimi navodili. V prvih nekaj dneh je gibanje treba prilagoditi bolečinam, postopoma pa se lahko aktivnosti stopnjujejo. Že po nekaj dneh lahko skoraj brez omejitev opravljate vsa običajna dnevna opravila. Vrnitev na delovno mesto je odvisna od narave dela, običajno okrog 7–14 dni, upoštevati pa je treba omejitve pri gibanju. 4–6 tednov po posegu svetujemo uporabo kompresijskih oblačil, ki preprečujejo otekanje in nabiranje tekočine ter pomagajo koži pri krčenju.