Vse o liposukciji

Genetski zapis je tisti, ki določa tip postave in to, kje se bodo nabirale odvečne maščobne obloge. Pri nekaterih postavah blago povečanje maščobnih oblog nima odločilnega vpliva, medtem ko lahko pri drugih postavah enako povečanje poruši krhko ravnovesje. Pretirane maščobne obloge vsem postavam kvarijo zapeljivo silhueto; pot k uravnoteženi prehrani in športni aktivnosti je zato tudi pot k lepši postavi.

Kljub disciplini in doslednosti pa se nekaterih oblog preprosto ne moremo znebiti. Velikokrat se zgodi, da hujšamo v predele, ki so nam všeč bolj bujni, najpogosteje v dojke, medtem ko blazinice na motečih mestih nočejo izginiti. Z vadbo tudi ne moremo odpraviti krivulj, ki so nam bile podarjene z genetskim zapisom. Zelo moteče so odvečne blazinice na zadnjici in nogah (‘jahalne hlače’). Pogosto nas moti tudi pomanjkanje določenih ženstvenih krivulj, najpogosteje v predelu dojk in zadnjice, medtem ko je moška postava oglata, ne zaobljena. Če želimo odpraviti nesorazmerja v postavi, je treba poseči po kirurškem posegu.

Liposukcija je poseg, s katerim odstranimo odvečne maščobne obloge. Kirurški poseg, ki ga opravimo v lokalni ali splošni anesteziji, je izjemno učinkovita tehnika. Tehnika je najuspešnejša pri strankah, ki nimajo večjih nihanj telesne teže, ter mlajših strankah s čvrsto, prožno kožo. Strankino nezadovoljstvo povzročajo lokalizirane maščobne obloge, ki jih ne more odpraviti niti vadba niti zdrava prehrana. Stranka naj pred posegom vzdržuje ustrezno telesno težo približno eno leto, saj izrazito povečanje telesne teže vedno izniči rezultate liposukcije.

Naj opozorimo, da liposukcija ni metoda hujšanja. Omejujoč dejavnik je predvsem zmožnost krčenja kože, ki je lahko pri večji in nenadni izgubi volumna zelo nepredvidljiva. Preoblikujemo lahko celotno telo in odpravimo nesorazmerja, ki so kvarila želeno silhueto. Z odstranjevanjem odvečnih maščobnih oblog pridobimo tudi dragocen material za oblikovanje tistih območij, ki jih je treba dopolniti oz. oblikovati. Z liposukcijo najpogosteje oblikujemo trebuh, boke in stegna, z lastno maščobo pa ponavadi izboljšamo videz zadnjice, ki dobi boljšo obliko. Lastno maščobo lahko uporabimo tudi za povečanje dojk ali pomlajevanje obraza. Skulpturiranje z maščobo je poseg, imenovan lipoplastika.

Stranko vedno opozorimo na zavedanje glede omejitev ohlapne kože, ki ostane po odstranjevanju večje količine maščobnih oblog. Ohlapna koža je po posegu celo bolj moteča kot maščobne obloge. Na nekaterih območjih lahko odvečno kožo odstranimo, vendar ne kjerkoli in za ceno vidne brazgotine. Predvideti je treba zmožnost krčenja kože, ki je pri mlajših strankah izrazitejša kot pri starejših.

Omejitve obstajajo tudi v količini odstranjene maščobe, saj se s količino odstranjene maščobe sorazmerno večajo tudi izguba krvi, količina uporabljenega lokalnega anestetika in obremenjenost srčno-žilnega sistema. Če operativni načrt predvideva tudi preoblikovanje kože, je liposukcija bistveno obsežnejša.

Zapleti, na primer krvavitev in okužba, so možni, a redki. V neizkušenih rokah je možen in nevaren zaplet poškodba notranjih organov. Ob natančnem načrtovanju in dobri tehnični izvedbi so zapleti, kot so asimetrije, neravnine in neenakomerno odstranjeno maščevje, redki.

Značilnosti ženskih oblin

Značilnost zapeljive ženske postave so pravilno razporejene in ravno prav bujne obline. Pri privlačnosti oblike ženskega telesa je zelo pomembno razmerje obsega bokov proti obsegu pasu. Raziskave so pokazale, da je privlačno razmerje tisto, ki znaša približno 0,7. Takega so imele različne lepotne ikone, kot so Marilyn Monroe, Sophia Loren pa tudi Miloška Venera. Razmerje v vrednosti 0,7 je posledica količine oziroma razmerja hormonov v telesu (estrogen, progesteron); to razmerje med obsegom bokov ter prsi pri ženskah sporoča moškim možganom, da je ženska polna estrogena in da je plodna. Razmerje se poruši v obdobju nosečnosti, menopavze in nekaterih bolezni – v obdobjih neplodnosti.

Pomemben je tudi delež telesne maščobe v telesu. Tega opisujemo z indeksom telesne mase (ITM), ki pri najbolj zapeljivih postavah ne presega 24 kg/m2. Ta indeks najbolje opredeli idealni delež maščobe v sestavi telesa, ki je v veliki meri lasten športni in zapeljivi postavi.

Glede na porazdelitev maščobnih oblog in skeletno strukturo lahko večino ženskih postav uvrstimo v 4 tipične skupine:

 • Peščena ura ali X-oblika
  Obsega prsi in bokov sta podobna, pas je mnogo ožji. Maščoba je razporejena na zgornjem in spodnjem delu telesa. Najprej se začne kopičiti v predelu rok, prsnega koša, bokov in zadnjice, šele kasneje okoli pasu in trebuha. To je oblika telesa, ki je med moškimi najbolj zaželena – vendar ima takšno obliko telesa zgolj 8 % žensk!
 • Oblika jabolka – V-oblika (trikotnik z bazo zgoraj)
  Ženske s postavo v obliki jabolka imajo ramena širša kot boke. Noge so dolge in vitke, trup deluje večji kot ostali deli telesa. Telesna maščoba je večinoma koncentrirana v predelu trebuha, medenica je ozka, prehod iz bokov na zadnjico je neizrazit. Maščoba se kopiči na notranji strani stegen – gre za androidni (moški) tip postave prsnega koša in obraza. Razmerje bokov in pasu se bliža vrednosti 1.
 • Hruška ali A-oblika (trikotnik z bazo spodaj)
  Obseg prsnega dela je manjši kot obseg bokov. Razporeditev maščobe je različna, najprej pa se kopiči na zadnjici, bokih in stegnih. Ko se količina maščobe na telesu povečuje, se ta dodatno kopiči tudi okoli pasu in trebuha. Ženske s to obliko postave imajo večjo zadnjico, močnejša stegna in drobne prsi.
 • Banana, ravna ali I-oblika (pravokotnik)
  Obseg pasu je 20 cm manjši kot obseg bokov ali prsi. Maščoba je razporejena predvsem po trupu, zadnjici in obrazu, kar telesu daje ravno obliko.

Značilnosti moških oblin

Obline pri moških niso zaželene. Pri moških povečevanje maščobnih oblog in izguba ali pomanjkanje mišične konstitucije porušita V-obliko moške postave. S popuščanjem tonusa mišic in kopičenjem maščevja, dobi silhueta v osrednjem delu neprivlačno obliko obrnjenega V oziroma stožca. Pri moških postavah se maščoba nabira v osrednjem delu, predvsem na trebuhu, pasu in v ledvenem delu. Odvečne maščobne obloge se pri moških nabirajo tudi pod trebušno steno, kjer so nedosegljive za kirurško odstranjevanje. Prav ledvene maščobne obloge so od vseh območij na telesu najbolj odporne na redno telesno vadbo in zdravo prehrano.

Pri moški postavi ravno definirane mišice naredijo postavo privlačno, zato je tudi silhueta povezana z obrisom mišic. Značilna silhueta V-oblike se začne z definiranimi pektoralnimi mišicami in širokimi pleči, ki se nadaljujejo preko čvrstih in definiranih trebušnih mišic (t. i. sixpackov) proti najožjemu delu atletske moške postave – pasu in bokom. Široka in definirana ramena ter mišičaste roke so prav tako simbol moške moči in zdravja. Prehod na zadnjico in sama zadnjica sta bistveno bolj oglata kot pri ženskah. Izbočena zadnjica zaradi prekomernih maščobnih oblog je daleč od privlačnega. Značilnost moške atletske zadnjice je vdrtina v predelu kolkov, ki je na ženski zadnjici nezaželena.