Pomanjšanje prsi

Prevelike prsi povzročajo obilo težav, kot na primer bolečine v hrbtenici, otežena športna aktivnost, omejena izbira oblačil … Podobno kot lahko majhne prsi zaznamujejo odraščanje deklet, lahko prevelike prsi vplivajo na samozavest deklet, žensk, in tudi moških. Običajno so velike prsi tudi povešene in neprivlačnega videza, s kirurškim posegom zmanjšanja in preoblikovanja pa dosežemo takojšnje olajšanje.

Premajhne, še posebno pa prevelike prsi lahko zaznamujejo odraščanje ter vplivajo na samozavest. Zbadanje vrstnikov je lahko v dobi odraščanja zelo boleče. V odrasli dobi se težave, povezane s prevelikimi prsmi, izrazijo z bolečinami v hrbtenici ter draženjem kože v predelu gub, kjer lahko pride tudi do trdovratnih kroničnih vnetij. Prevelike prsi ženske, pa tudi moške ovirajo pri športnih aktivnostih, včasih celo pri spanju. Motiv za zmanjšanje prsi je lahko tudi želja po bolj skladni postavi.

Pogovor in meritve

Kirurški poseg pomanjšanja prsi je zelo podoben dvigu prsi. Vzorec brazgotin je enak, le da tkiva ne uporabimo za izpolnitev volumna, temveč tkivo odstranimo. Glavni dejavnik, ki odloča o izbiri posega, je povešenost kolobarja in bradavice. S kirurškim posegom odstranimo primerno velik del tkiva prsi – glede na želeni rezultat oziroma velikost. Ohranimo tisti del žleznega tkiva, ki skrbi za prekrvavitev kolobarja in bradavice. Če je kolobar tako spuščen, da ga je treba dvigniti za več kot 20 centimetrov (gre za izjemno velike prsi), pa je treba kolobar presaditi na nov položaj.

Okrevanje po pomanjšanju prsi

Prvih nekaj tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka, ki nudi prsim čvrsto oporo. Bolečine po posegu hitro izzvenijo, razen v primeru sočasnega povečanja prsi z vstavo vsadka pod mišico, ko je bolečina lahko prisotna kakšen dan več.

Po odstranitvi šivov je potrebno brazgotine čvrsto masirati, da se čimprej zmehčajo. Prvih nekaj mesecev so brazgotine precej vidne in rdečkaste barve, ki sčasoma v celoti zbledi. Brazgotin ne smemo izpostavljati soncu, ker so za sončne žarke bolj dovzetne in lahko pride do bolj izrazite vidnosti brazgotine. V nekaterih primerih so lahko tudi brazgotine znotraj prsi (na mestih preoblikovanja žleze) bolj čvrste, včasih celo boleče. V takih primerih priporočamo limfno drenažo ali ultrazvočno masažo, s čimer poskrbimo za hitrejše mehčanje prsi.

Oblika prsi in brazgotin je dokončna šele po nekaj mesecih. Še posebej pomembno je to razumeti pri tehniki z navpično brazgotino, kjer oblika mora prvih nekaj tednov delovati nenaravna, z ravno obliko spodnjega pola. Včasih na spodnjem delu brazgotine ostane manjša kožna guba, ki je posledica želje, da brazgotine čim bolj zmanjšamo, še posebej v delu, kjer brazgotina sega na prsni koš (krak sidra). Prav v tem delu se pokaže največji višek kože, ki ga moramo prikrojiti. V mesecih po operaciji se stanjšana koža močno skrči in je viška kože bistveno manj kot ob operaciji. Če se guba v celoti ne zravna, jo lahko odstranimo naknadno, v lokalni anesteziji, rezultat posega v dveh fazah pa je bistveno krajša in manjša brazgotina.