Povečanje prsi z lastno maščobo

Prsi dajejo ženskemu telesu privlačnost in seksapil. Mati narava je dekleta in ženske zelo različno obdarila. Mnoge hrepenijo po nekoliko večjem oprsju, ne želijo pa drastične spremembe. Kadar povečanje prsi z vsadki ni sprejemljivo, ali pa želimo doseči zmerno povečanje oprsja, svetujemo povečanje prsi z lastno maščobo. Poseg je primeren tudi za moške, ki želijo bolj definirane prsi.

Na kratko o posegu

  • Pred kirurškim posegom povečanja prsi z lastno maščobo pridobimo lastno maščobo z liposukcijo, kar pomeni, da hkrati poskrbimo tudi za oblikovanje območja z odvečnimi/motečimi maščobnimi oblogami. Lastno maščobo odvzamemo z ledvenega dela, bokov in prehoda na zadnjico, včasih tudi z notranje strani stegen in kolen.
  • Prsi lahko z enkratnim posegom povečamo za največ eno velikost. Omejeni smo z zmožnostjo vraščanja presajenih maščobnih celic. Maščobne celice se prehranjujejo samo iz svoje neposredne okolice, zato je pomembno, da je le-ta dovolj prekrvavljena. Če tkiva preveč napolnimo, je prekrvavitev tkiv okrnjena in maščobne celice ne morejo preživeti. Telo jih razgradi in odstrani.
  • Po odvzemu maščobne celice pripravimo po posebnem postopku, nato jih zelo natančno vbrizgamo v prsi, saj je od načina prenosa odvisno njihovo preživetje.
  • Predoperativni pregled in pogovor o željah ter možnostih sta odločilnega pomena pri načrtovanju povečanja prsi z lastno maščobo.
  • Poseg opravimo v splošni anesteziji in traja približno 1–2 uri.
  • Stranka lahko po 8- do 12-urah opazovanja odide domov.
  • Okrevanje po posegu je relativno hitro. Šive odstranimo po enem tednu, 4–6 tednov po posegu svetujemo uporabo športnega nedrčka in prilagoditev športnih aktivnosti. Prva dva tedna po posegu priporočamo počivanje in spanje na hrbtu, na področjih liposukcije pa je obvezna uporaba kompresijskih oblačil v obdobju 4–6 tednov. Že nekaj dni po posegu lahko skoraj brez omejitev opravljate običajna dnevna opravila.
  • Brazgotinice, ki ostanejo po posegu, so skoraj nevidne. Končna oblika prsi se vzpostavi nekaj mesecev po posegu, ko se tkiva dokončno prilagodijo.

Telo v prvih mesecih po posegu razgradi manjši delež presajene maščobe, obdrži se približno 60–80 % presajene maščobe. Po nekaj mesecih je razviden končni rezultat, ki je trajen. Ker pa se presajene maščobne celice obnašajo kot naravna tkiva prsi in so podvržena fiziološkim telesnim spremembam, ki jih povzroči staranje, težnost, obilno hujšanje in dojenje, se lahko s časom moteče spremembe na prsim, kot so povešenost, izpraznjenje in zmanjšanje, ponovno pojavijo. Takrat se postopek lahko ponovi.

Tuja maščoba je tuje tkivo, s tujimi protitelesi in antigeni. V primeru presajanja vitalnih organov, kot so srce, ledvice, jetra ali pljuča, potrebujemo za uspešno presaditev zelo močna imunosupresivna zdravila. Žal tuje maščobe za oblikovanje prsi (ali katerih koli drugih delov telesa) varno ne moremo uporabiti.
Lastno maščobo pridobimo z liposukcijo s področij, kjer je maščobe dovolj oziroma kjer opravimo liposukcijo z namenom oblikovanja telesa. Zato poseg ni izvedljiv pri strankah, ki nimajo dovolj maščobnega tkiva. Ker je preživetje presajene maščobe odvisno od hranil iz neposredne okolice, moramo biti pozorni in presaditi le omejeno količino maščobnih celic. Če bi vsadili prekomerno količino maščobnih celic, bi se tkiva zaradi napetosti stisnila, hkrati bi se stisnile tudi žile, ki skrbijo za dovod hranil in presajene celice bi propadle. To pomeni, da lahko dojke povečamo za največ eno košarico. Z lastno maščobo ne moremo tako učinkovito poudariti dekolteja kot z vsadkom. Povečanje dojk z lastno maščobo ni primerno za stranke, ki želijo izrazito, poudarjeno spremembo dojk, takrat opravimo povečavo dojk z vsadki. Z vbrizganjem lastne maščobe ne moremo spremeniti oblike dojke, niti ne moremo spremeniti položaja bradavic ali dvigniti dojk.Brazgotine so skoraj nevidne, saj maščobo vbrizgamo skozi drobne luknjice. Vidna so le manjša vstopna mesta za odvzem maščobnih celic.