Zdravljenje krčnih žil

Krčne žile lahko povzročajo le estetsko motnjo, v večini primerov pa tudi boleče krče v nogah, otekanje in neprijeten občutek težkih in pekočih nog. Z različnimi metodami zdravljenja bomo odpravili bolečine in funkcionalne motnje ter poskrbeli, da bodo vaše noge spet zdrave, lepe in lahke.

PRIJAVI SE NA POSVET
REZULTAT

takojšen

TRAJANJE POSEGA

1-1,5h

OKREVANJE

7-10 dni

TRAJNOST UČINKA

trajno

O posegu

  • Krčne žile povzročajo estetske (vidne pajkaste in podkožne vene) in funkcionalne motnje (bolečine, krči, otekanje, občutek težkih in pekočih nog).
  • Pajkaste vene (venektazije) in manjše krčne žile lahko zdravimo s sklerozacijo, pri večjih krčnih žilah pa je potreben operativni poseg.
  • Predoperativni pregled z ultrazvokom in pogovor s kirurgom o možnostih zdravljenja sta odločilnega pomena pri načrtovanju posega.
  • Sklerozacije pajkastih ven opravimo ambulantno, operativno zdravljenje krčnih žil pa izvajamo v lokalni anesteziji in traja približno 1–1,5 ure.
  • Stranka krajši čas po posegu okreva na kliniki, nato pa je odpuščena domov z natančnimi navodili.
  • Hoja na krajše razdalje je priporočljiva že na dan posega, stranka pa mora gibanje prilagoditi bolečinam. Telesne aktivnosti lahko nato postopoma stopnjuje. Običajna dnevna opravila lahko skoraj brez omejitev opravlja že dan po posegu.
  • Kompresijske elastične povoje ali nogavico za zmanjšanje otekanja in bolečin je potrebno nositi vsaj teden dni. Vrnitev na delovno mesto po operativnem posegu je odvisna od narave dela in obsega operativnega posega; priporočamo vsaj en teden bolniškega staleža.
  • Zaradi obvezne uporabe kompresijskih nogavic poseg načrtujemo v jesenskem, zimskem ali spomladanskem času, ko lahko stranki zagotovimo več udobja.

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj so krčne žile in zakaj nastanejo?

Krčne žile so bolezensko spremenjene in razširjene podkožne vene na spodnjih okončinah, ki nastanejo zaradi okvare venskih zaklopk in kronično povišanega hidrostatskega tlaka v venah. Zaradi okvarjenih zaklopk kri zastaja v venah, te pa se zato razširijo in zvijugajo. Težave s kroničnim povrhnjim venskim popuščanjem na nogah oziroma krčnimi žilami ima vsaj 20 – 30 % odrasle populacije.

Na nastanek krčnih žil najbolj vpliva genetska pogojenost. Pomembno pa k nastanku pripomorejo tudi hormonske spremembe, nosečnost, prekomerna telesna teža, dolgotrajno stoječe ali sedeče delo in premalo gibanja.

Ali lahko nezdravljene krčne žile vodijo do zapletov?

Zaradi kroničnega povrhnjega venskega popuščanja – krčnih žil in motenj v odtoku venske krvi iz spodnjih okončin lahko pride do otekanja in tvorbe krvnih strdkov (trombov). Strdki v podkožnih venah vodijo v vnetje – tromboflebitis, ki se kaže kot pordela in boleča koža nad venami. Krčne žile lahko zaradi kroničnega zastoja krvi in vnetja podkožja sčasoma povzročijo tudi spremembe v barvi in elastičnosti kože – koža v predelu gležnjev in goleni postane temna (hiperpigmentirana) ali pa zaradi vnetja nastane celo kronična rana.

Kaj so pajkaste vene ali venektazije?

Pajkaste vene so lahko začetna oblika povrhnjega venskega popuščanja in predstavljajo le estetsko motnjo. Pojavljajo se večinoma na spodnjih okončinah in so lahko rdeče, vijolične ali modre barve. Zdravimo jih s sklerozacijo.

Ali lahko sklerozacijo opravim ambulantno in kakšno je okrevanje?

Sklerozacija pajkastih ven je ambulanten poseg za katerega niso potrebne posebne predhodne priprave. Po posegu je lahko prisotna rdečina kože ali bolečina na dotik. Krajša kompresijska terapija s povojem ali nogavico je po posegu priporočljiva, posebnih omejitev pri izvajanju dnevnih aktivnosti pa ni; odsvetuje se le intenzivna telesna vadba.

V kolikor skleroziramo večje krčne žile, je poseg nekoliko daljši in ga opravimo v operacijski dvorani pod kontrolo ultrazvoka. Po takšnem posegu je potrebno vsaj teden dni nositi kompresijski elastični povoj ali nogavico.

Kako poteka pregled krčnih žil pri kirurgu?

Med pogovorom s kirurgom boste najprej razjasnili vaše težave in dejavnike tveganja za nastanek krčnih žil. Sledi pregled povrhnjega venskega sistema spodnjih okončin s sodobnim ultrazvokom v stoječem položaju (za boljši prikaz ven). Če želite, lahko kirurg dodatno opravi tudi preventivni ultrazvočni pregled globokega venskega sistema spodnjih okončin.

Kako se je potrebno pripraviti na operativni poseg? Ali je potrebno biti tešč?

Posebne priprave, razen tuširanja in britja kože v predelu krčnih žil, niso potrebne. Ker gre za poseg v lokalni anesteziji, zanj ni potrebno biti tešč. Po posegu potrebujete spremstvo in prevoz – zaradi posega namreč ne smete voziti sami.

Ali je po posegu potrebno nositi kompresijski elastični povoj ali nogavico?

Po posegu nogo povijemo z elastičnim povojem, ki ga imate nameščenega 2-3 dni, do prve preveze. Nato lahko povoj nadomestite tudi z kompresijsko nogavico. Nošnjo povoja ali nogavice priporočamo vsaj teden dni, saj zmanjša pojavnost bolečin in otekanja.

Ali so po operativnem zdravljenju krčnih žil vidne brazgotine?

Operacija s termično (radiofrekvenčno) ablacijo skorajda ne pušča vidnih brazgotin na koži, saj je vstopno mesto za radiofrekvenčno sondo široko komaj 3 mm. Vidne krčne žile v podkožju kirurško odstranimo s flebektomijami čez 2 mm široke cirkularne luknjice v koži, katere ni potrebno šivati in se prav tako zacelijo s skorajda neopaznimi brazgotinami. Pri ultrazvočno vodeni sklerozaciji brazgotin ni, saj zdravljenje poteka preko kožnih vbodov s tanko iglo.

IMATE VPRAŠANJE
IN NE NAJDETE
ODGOVORA?

SPOZNAJMO SE